Cele mai comune greşeli făcute de şoferi. Ce se poate întâmpla atunci când apasă doar parţial pedala de ambreiaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şoferii folosesc frâna de serviciu în exces Foto: arhivă Adevărul
Şoferii folosesc frâna de serviciu în exces Foto: arhivă Adevărul

Şoferii nu dau importanţă unor lucruri ce pot părea mărunte la prima vedere, dar care pot duce la degradarea puternică a autovehiculului, cu consecinţa unor costuri serioase pentru remedierea defecţiunilor.

Vă prezentăm în acest material o serie de lucruri considerate detalii fără prea mare importanţă de către mulţi şoferi, dar care în realitate se dovedesc esenţiale pentru funcţionarea în bune condiţii a autoturismului pentru o perioadă lungă de timp.  

Piciorul pe ambreiaj 

Mulţi şoferi s-au obişnuit să ţină piciorul pe ambreiaj aproape în permanenţă, lucru care nu este deloc bun pentru sănătatea generală a maşinii. Chiar dacă ai impresia că nu se întâmplă nimic, ambreiajul are de suferit pentru că se produce uzarea prematură a acestuia. Indiferent dacă te deplasezi în oraş sau în mediul urban, nu este indicat să atingi pedala de ambreiaj atunci când maşina rulează. Pentru aţi odihni piciorul stâng există ceea ce se numeşte a patra pedală, un loc special conceput pentru a susţine piciorul stâng lângă pedala de ambreiaj. 

Utilizarea parţială a cursei ambreiajului 

Transmisia este elementul cheie sau mai bine spus ansamblul mecanic responsabil cu punerea în mişcare a maşinii. Ambreiajul şi cutia de viteze sunt legătura dintre şofer şi motor. ”Pentru a putea schimba treptele de viteze, adică să acţionăm angrenajele din cutia de viteze, trebuie să decuplăm transmiterea fluxului de putere de la motor prin apăsarea ambreiajului. Acest lucru este învăţat încă din prima oră de la şcoala de şoferi. Ceea ce nu se spune acolo este faptul că este necesar să apăsăm ambreiajul până la capătul cursei pentru a evita distrugerea dinţilor pinioanelor care se angrenează în cutia de viteze”, explică Marcel Boghian, inginer auto. 

Utilizarea motorului în regim subturat 

Mulţi conducători auto nu turează cât ar trebui motorul, în încercarea de a reduce consumul de carburant. Partea proastă al acestui artificiu este că, după un timp în care se obţine o reducere a consumului de carburant, preţul pentru efectele secundare produse de acest regim de utilizare a motorului va fi foarte mare. Pot să cadă injectoarele, catalizatorul şi turbina.

Nerespectarea intervalelor de revizie 

Producătorii de maşini precizează foarte clar un interval de kilometri în care trebuie efectuată revizia. Mai clar spus, producătorul indică ce anume trebuie schimbat şi, foarte important, la ce număr de kilometri. Este necesar să respectaţi cu sfinţenie intervalul pentru efectuarea reviziilor dat de producător. Ignorarea acestor indicaţii poate să ducă la o serie de pagube extrem de  costisitoare la autoturismul pe care îl conduceţi. 

Ignorarea zgomotelor venite de sub caroserie 

Atunci când încep să se audă zgomote care provin de sub caroserie, e musai să identificaţi cât mai repede zona de unde provin acestea. ”Aproape de fiecare dată când apare un zgomot din zona trenului de rulare al maşinii, putem să vorbim despre apariţia uzurii în subansamblele suspensiei. Este foarte important să stabiliţi exact care este problema, pentru că există posibilitatea ca aceasta să provină de la sistemul de frânare. Indiferent de provenienţa zgomotului, trebuie să interveniţi cât mai repede pentru a identifica problema şi a o remedia”, precizează inginerul Marcel Boghian. 

Alimentează maşina cu combustibilul corect 

O greşeală frecventă pe care o fac proprietarii de maşini este să alimenteze maşina cu combustibilul greşit. Efectele pot fi extrem de costisitoare în unele cazuri. Este foarte important să fi atent atunci când te duci să alimentezi, chiar dacă eşti proprietarul maşinii de ani de zile. Este suficientă o clipă de neatenţie şi te vei trezi în postura de a scoate tot combustibilul din rezervor, dar vei avea şi serioase probleme la motor.

Abuzul frânei de serviciu la coborârea unei pante 

Frâna de serviciu este un sistem vital pentru orice autovehicul, lucru ştiut de orice şofer. Rolul ei este foarte clar pentru toată lumea: să oprească maşina. Din păcate, foarte mulţi şoferi abuzează de frâna de serviciu atunci când au în faţă o pantă mai lungă. Ţin frâna apăsată pe toată lungimea pantei pentru a menţine viteza sub control, însă partea proastă este că utilizarea intensă a frânei  de serviciu duce la fenomenul de “oboseală”. Practic, frânarea devine ineficientă din cauza temperaturilor care se dezvoltă în timpul acţionării prelungite. Că să nu mai vorbim de faptul că pot apărea daune permanente datorită ovalizării sau deformării discurilor de frână. Cea mai bună opţiune în astfel de situaţii este să reduceţi viteza cu ajutorul frânei de motor.

Frâna de mână 

Mulţi şoferi aproape că ignoră frâna de mână, însă asta poate conduce la daune serioase la autoturism, dar există şi posibilitatea producerii unor accidente de circulaţie extrem de grave. Dacă obişnuiţi să lăsaţi maşina în pantă doar băgată într-o viteză, în timp se va produce o uzură prematură a componetelor cutiei de viteze şi veţi fi nevoit să schimbaţi distribuţia, ce implică costuri serioase. Există însă un pericol şi mai grav. În pantă, maşina o poate lua efectiv la vale, chiar dacă este băgată în viteză, şi în aceste context autoturismul poate intra în grupuri de pietoni sau se poate intersecta cu alte autovehicule în mers, provocând grave accidente de circulaţie.

Ţinerea contactului după ce motorul a pornit 

Acest lucru nu este valabil, evident, pentru maşinile echipate cu buton de pornire (start/stop). Mulţi şoferi, în special cei începători, ţin contactul şi după ce motorul a pornit,  adesea pentru că nu au încă reflexele bine formate. ”Dacă cheia nu este eliberată, adică dacă şoferul nu a luat mâna de pe ea, atunci când motorul a pornit, demarorul continuă să angreneze, însă turaţia motorului este mult mai mare decât a demarorului, caz în care dinţii pinionului de la demaror încălecă dinţii coroanei, ducând la uzură prematură a acestora”, detaliază inginerul Marcel Boghian. 

Consumatorii electrici uitaţi porniţi

Atunci când ajungeţi seara acasă, este recomandat să opriţi toţi consumatorii de energie de la bordul maşinii. Dimineaţă s-ar putea să constataţi, cu surprindere, că nu mai există suficient curent în baterie că să porniţi motorul. Cele mai multe maşini au prevăzute sisteme de avertizare atunci când faza scurtă rămâne aprinsă, dar dacă uitaţi lumina de la plafonieră aprinsă, s-ar putea că ghinionul să nu vă ocolească.

Galaţi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite