Avertismentul unui medic despre dependenţa de internet: Părinţii să apeleze la specialişti şi să nu facă experimente pe copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa: Pixibay
Sursa: Pixibay

Dr. Alexandru Nechifor, medic specialist în adictologie, explică efectele negative provocate de dependenţa de medicamente, dar şi de Internet şi platforme de socializare.

Medicul Alexandru Nechifor spune că un fenomen îngrijorător este dependenţa de medicamente: 62% din români iau pastile sau suplimente alimentare fără să consulte un medic. De asemenea, specialistul îşi îndreaptă atenţia şi către adicţia de Internet şi reţele sociale, afirmând că un simptom este verificarea telefonului imediat ce ne-am trezit. Dr. Nechifor subliniază că un prim pas spre vindecare este recunoaşterea problemei şi solicitarea ajutorului specializat.

„Weekend Adevărul“: Domnule doctor, cum poate fi explicat conceptul de adicţie?
Dr. Alexandru Nechifor:
Adicţia sau dependenţa, aşa cum o cunosc majoritatea oamenilor, este o chestiune vastă şi, chiar dacă poate părea un concept relativ nou, este o problemă despre care se discută de mai bine de 5.000 de ani. Cele mai frecvente adicţii, conform statisticilor mondiale, sunt: adicţia de alcool, droguri, jocuri de noroc, tutun, Internet, pornografie. Acestea plasează România pe locuri „onorante“. Sunt şi adicţii de dată mai recentă, incluse în statisticile oficiale, precum adicţia de tehnologie şi sindromul selfie, adicţia alimentară, adicţia de medicamente, adicţia de opioide, întâlnită mai ales în îngrijirile paliative.

Ce ne puteţi spune despre dependenţa de medicamente?

Să discutăm pe cifre. Un procent de 68% din români deţin acasă propriul stoc de medicamente. Opt din zece români apelează la medicamente fără prescripţie medicală atunci când se confruntă cu simptome de răceală şi gripă. 62% din români iau medicamente sau suplimente alimentare fără să consulte un medic. Privind aceste cifre, clar avem o mare problemă şi nu conştientizăm ce efecte poate avea această practică.

Când apare dependenţa psihologică de medicamente, care sunt simptomele şi cum afectează starea de sănătate?

Cea mai frecventă dependenţă este cea de medicamentele psihotrope, eliberate de medicul psihiatru doar pe bază de reţetă. Însă, în acest caz este destul de bine manageriată, pacientul fiind în contact constant cu un medic care poate observa această dependenţă. În ultimul timp, însă, există o dependenţă psihică în administrarea de medicamente antialgice, antitermice şi cele cu acţiune în zona digestivă. Poate suna ciudat din partea unui medic, dar să ştiţi că febra şi durerea au rolul lor. Ne-am obişnuit ca la cea mai mică modificare a temperaturii corporale să luăm preventiv medicamente antitermice sau la cea mai mică posibilitate de durere să luăm antialgice. Este cu siguranţă un comportament total greşit.

medic

Cum ne afectează dependenţa de Internet

Cum se manifestă dependenţa de Internet, ce probleme pot apărea?
La fel ca în cazul oricărui tip de dependenţă, sunt câteva elemente esenţiale. Unul este proeminenţa dorinţei, când accesarea Internetului devine acţiunea preferată a unei persoane, mergând până la ignorarea unor elemente importante ale vieţii cotidiene. De exemplu, elevii sau studenţii care nu mai sunt interesaţi de activităţile şcolare ori profesionale, mergând până la ignorarea alimentaţiei
sau a igienei personale din cauză că sunt ocupaţi toată ziua cu jocurile online. În plus, apar variaţii ale dispoziţiei – nervozitate, nelinişte, trecerea de la euforie la depresie; toleranţa – persoana are nevoie de cât mai multe ore petrecute pe Internet pentru a putea să resimtă satisfacţie; sevrajul – lipsa posibilităţii de a accesa Internetul produce simptome precum dispoziţie depresivă, agitaţie psihomotorie, insomnie, reducerea apetitului alimentar; conflictul interior – persoana este prinsă între dorinţa de a abandona obiectul dependenţei şi dorinţa de a se folosi de acesta în continuare; şi recăderea – persoana poate avea perioade în care să se abţină de la comportamentul adictiv, dar apoi simte nevoia de a-l relua.

Cum se poate elimina dependenţa de Internet?

Este extrem de important ca persoana în cauză să conştientizeze că are o problemă de adicţie în ceea ce priveşte Internetul şi să apeleze la specialişti. De multe ori, este nevoie de o echipă mixtă de medici şi psihologi, extrem de important fiind şi sprijinul familiei şi al celor apropiaţi. Principalele forme de terapie sunt reprezentate de psihoterapia cognitiv-comportamentală, individuală şi de grup, antidepresivele serotoninergice, antidepresivele dopaminergice şi antagoniştii receptorilor opioizi. Repet, implicarea familiei şi a celorlalţi factori de suport psiho-sociali este importantă pentru succesul terapiei, la fel ca în cazul oricărei alte dependenţe, fie ea de tip comportamental sau de substanţă.

Sprijinul părinţilor, esenţial pentru copiii dependenţi

Cum ar trebui să procedeze părinţii în cazul în care copilul este dependent de tehnologie şi Internet?
În primul rând, să fie alături de copii lor. Trebuie înţeles de la bun început că orice adicţie reprezintă o problemă complexă şi că ea nu se poate rezolva cu forţa. Există tentaţia părinţilor să reţină telefonul mobil sau laptopul, crezând că aşa se rezolvă problema de dependenţă a copilului sau a adolescentului. Extrem de important este să apeleze la specialişti pentru gestionarea acestor probleme şi să nu facă experimente pe propriii lor copii.

Odată cu pandemia a luat amploare dependenţa de platformele de socializare?
Cu siguranţă acestă perioadă de pandemie a agravat multe dintre aceste adicţii. Primul semn al unei dependenţe în ceea ce priveşte site-urile de socializare îl reprezintă gestul prim făcut de dimineaţă, imediat după trezire, cel de verificare a telefonului sau a dispozitivului pe care suntem conectaţi la reţelele de socializare. Conform studiilor, ne verificăm, în medie, de 58 de ori pe zi telefonul mobil, tocmai pentru a fi la curent cu aceste reţele de socializare. Ne petrecem trei ore şi 15 minute pe zi folosind aceste dispozitive, adică mai mult de 35 de zile într-un an le petrecem în lumea virtuală. Şi toate aceste date sunt colectate înainte de pandemie. Cred că situaţia este mult mai îngrijorătoare acum.

Copiii pot deveni dependenţi şi de dulciuri. Care sunt semnele îngrijorătoare?
În realitate, cel mai frecvent, discutăm despre dependenţa de zahăr. Simptomele tipice ale dependenţei de zahăr sunt pierderea controlului asupra alimentelor consumate şi a cantităţii lor, precum şi senzaţia accentuată de disconfort şi agitaţie în lipsa consumului desertului zilnic
preferat – ciocolată, prăjituri, sucuri carbogazoase. În lipsa satisfacerii poftei de dulce, pot apărea simptome fizice evidente, precum stare de nervozitate, transpiraţii reci sau tremur uşor al corpului. Mai multe studii au demonstrat că dependenţa cauzată de zahăr este aproape de nivelul de dependenţă produs de heroină şi, judecând după numărul de persoane ce suferă de diabet zaharat sau obezitate, cu siguranţă această adicţie este una despre care ar trebui să discutăm mai mult şi să luăm măsuri cât se poate de concrete şi de rapide.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Medicina manuală practicată de o familie cu tradiţie. Terapeut: „Suntem făcuţi să ne mişcăm, articulaţiile sunt concepute pentru mobilitate“ VIDEO

Medicii din centrele de permanenţă uită să vină la muncă. Director CJAS: Nu susţin ideea finanţării unor servicii medicale doar pe hârtie

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite