Vergil Chiţac: „Pomacost primea bani pentru întreţinerea unor spaţii verzi care nu mai existau“

Vergil Chiţac: „Pomacost primea bani pentru întreţinerea unor spaţii verzi care nu mai existau“

Parcul Tăbăcărie din Constanţa - spaţiu verde ras pentru construcţii pe malul lacului Sursa USR Constanţa

Vergil Chiţac, primarul oraşului Constanţa, a anunţat că firma Pomacost, care se ocupă de întreţinerea spaţiilor verzi, a rămas fără contract, după ce municipalitatea a refuzat să mărească valoarea.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pomacost nu a avut rival de 20 de ani în oraşul Constanţa. Firma înfiinţată în 2001 de Basarab Popa, vărul fostului primar al Constanţei, Radu Mazăre, care a murit în urmă cu şapte ani, a fost abonată la banii publici. Numai în cinci ani, societatea a primit din bugetul local suma de 17.389.452, fără ca oraşul să exceleze la capitolul verde, ba dimpotrivă, fiind pe lista celor mai urâte localităţi de provincie, lucru sesizat de orice turist.
 
Odată cu schimbarea primarului şi pierderea alegerilor de către PSD, firma Pomacost, al cărui administrator unic este Alexandru Leca Pimen, a rămas fără contract. Primarul Constanţei a dezvăluit faptul că după ce a anunţat că nu este de acord cu rezilierea de comun acord a contractului, a primit o hârtie prin care i se comunica faptul că reprezentanţii Pomacost se retrag unilateral din contract. „Au luat această decizie, după ce noi nu am mai vrut să majorăm valoarea contractului, aşa cum au solicitat la negocierile iniţiate de primărie. Adică nu am mai fost de acord să căpuşeze primăria aşa cum au făcut-o timp de 20 de ani“, explică Vergil Chiţac.
 

Bani pentru întreţinerea spaţiilor verzi distruse 

 
Edicul este revoltat de mai multe aspecte ale felului în care s-a derulat contractul în toată această perioadă. „Nu e de ajuns, oare, că, numai în ultimii 5 ani, au primit 17.389.452, 35 lei de la noi? Nu e de ajuns că, din 2001 de când primăria a încheiat contractul de întreţinere a spaţiilor verzi cu ei, şi-au bătut joc de tot ce înseamnă spaţiu verde? Nu e de ajuns că au primit sute, mii de reclamaţii pentru lucrările de mântuială executate?“, se întreabă edilul. Acesta a mai dezvăluit faptul că firma de casă a baronului Mazăre primea bani pentru întreţinerea unor spaţii verzi care nu mai existau, care fuseseră distruse, dar care, în actele lor, apăreau ca fiind îngrijite de ei. 
Pe lângă contractul de întreţinere a spaţiilor verzi, în 2019, aceeaşi firmă a mai primit un cadou de la Primăria Constanţa: un contract având ca obiect tăierea şi toaletarea arborilor de pe spaţiul public al oraşului, în cazuri de forţă majoră. Tarifele variau între 347,84 lei/buc, fără TVA şi 2.689,94 lei/buc, fără TVA.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările