Miting pentru salvarea spaţiilor verzi din Constanţa. Ecologiştii se adună în faţa City Park Mall, complexul comercial construit în Parcul Tăbăcărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mitingurile, o armă descoperită de români după Revoluţie FOTO Adevărul
Mitingurile, o armă descoperită de români după Revoluţie FOTO Adevărul

Constănţenii vor mărşălui duminică, 10 mai, de Ziua Internaţională a Păsărilor şi Arborilor, pe principalele bulevarde ale oraşului, pentru a trage un semnal de alarmă vizavi de avizarea construcţiilor pe spaţiul verde.

Plecarea se va face la ora 12.00 din faţa centrului comercial City Park Mall, ridicat în cel mai mare parc al oraşului, Tăbăcărie. 
 

Traseul marşului: bulevardul Alexandru Lăpuşneanu – zona Dacia, bulevardul Tomis – Prefectura Constanţa. 
 

Mallul din Tăbăcărie s-a construit pe terenul deţinut de Ştoian Gardef, un bulgar foarte bogat, care a deţinut mai multe case atât în centrul oraşului, pe strada Ştefan cel Mare, cât şi la periferie, pe locul pe care mai târziu s-a amenajat Parcul Tăbăcărie.

Marele bogătaş Stoian Gardef a deţinut, în zona Tăbăcărie, un teren, dar şi o construcţie numită „Vila Verde“, pe care, în 2001, le-au revendicat moştenitorii săi. Avocatul Ionel Haşotti, cel care i-a reprezentat în instanţă pe moştenitorii lui Stoian Gardef, ne-a spus că tot el s-a ocupat şi cu depunerea notificării, în 2001, la Primăria Constanţa. Stoian Gardef avea două fiice: Maria şi Cornelia. Cornelia a murit ulterior, dar au rămas ca moştenitori trei nepoţi. Unul locuieşte în Elveţia, iar alţi doi în Bucureşti şi Timişoara.

Moştenitorii lui Stoian au solicitat măsuri reparatorii. Şi-au dat seama că, dată fiind importanţa terenurilor, sunt şanse minime să le primească. Ce s-a întâmplat ulterior? Avocatul moştenitorilor ne spune că aceştia au primit 20 de terenuri în diverse zone din Constanţa, iar restul drepturilor au fost cesionate mandatarilor. Avocatul nu ştie cum SC Holland Development Group a devenit mandatara moştenitorilor lui Gardef, pentru suma de două miliarde de lei. Cunoaşte, însă, că o nepoată de-a lui Ştoian Gardef a fost audiată de procurorii DNA în urmă cu câţiva ani.
 

Ulterior, şi această societate a cedat, la rândul ei, drepturile litigioase pe care urma să le preia, unei persoane fizice, Daniel Ene. Nu mai puţin de 18 de terenuri în Constanţa şi în staţiunea Mamaia au fost câştigate de această persoană fizică. Daniel Ene, spun procurorii, era cesionar cumpărător de drepturi succesorale alături de Viorel Pană, Valentin Ionescu Gheorghe, Cristian Borcea şi mulţi alţii, conform actului de trimitere în judecată din 2008.

Între Holland Development Group şi Primăria Constanţa afacerile continuă. În 2001, consilierii locali au votat construcţia unui mall în parcul Tăbăcărie, pe o suprafaţă de 43.350 mp. Primăria Constanţa a aprobat trecerea suprafeţei de spaţiu verde din proprietate publică în proprietate privată. Cadoul l-a primit SC Holland Development Group SA. Actele au fost obţinute, atunci, de ONG Mare Nostrum, care a protestat public faţă de construirea mallul-ui pe spaţiul verde.

Acţiunile de protest, la care s-au prezentat sute de contănţeni, nu au avut niciun efect pentru autorităţi, care au dus mai departe proiectul. La începutul lui 2005, organizaţia Mare Nostrum a primit o scrisoare de intimidare de la firma Holland Development Group prin care a fost somată să înceteze imediat orice manifestare în legătură cu proiectul „Complex Multifuncţional, de Afaceri şi de Petrecere a Timpului Liber“.

Afacerea mall-ul din Tăbăcărie a fost înstrăinată, întrucât, în 2008, la inaugurarea City Mall, panglica a fost tăiată de Elan Schwartzenberg, preşedintele Neocity Group România şi prieten cu Mazăre. La rândul lui, şi-a înstrăinat afacerea, la sfârşitul lui 2013. În prezent, la mall-ul din Tăbăcărie se execută lucrări de extindere, de către fondul sud-african de investiţii NEPI.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite