Proiect de lege: delfinii, persoane non-umane. România ar putea fi prima ţară din Europa care recunoaşte acest statut

Proiect de lege: delfinii, persoane non-umane. România ar putea fi prima ţară din Europa care recunoaşte acest statut

Delfinii, mamiferele inteligente FOTO Adevărul

România ar putea fi prima ţară din Europa care recunoaşte delfinii ca fiind persoane non-umane. Anul trecut, India a făcut acest pas care era recomandat din 2010 de comunitatea ştiinţifică.

Ştiri pe aceeaşi temă

Primul proiect de lege care prevede recunoaşterea delfinilor ca fiind persoane non-umane va fi depus de parlamentarul Remus Cernea.

Deputatul independent de Constanţa a amintit că delfinii sunt reprezentaţi, de altfel, şi pe stema naţională a României.

„Dacă România va adopta această propunere, ţara noastră având şi pe stema naţională doi delfini simbolizând Dobrogea, ar fi primul stat din Uniunea Europeană care ar acorda un astfel de statut delfinilor“, arată Cernea.

Politicianul a amintit că România a omorât în anii comunismului 100.000 delfini, iar URSS - 1 milion delfini.

Proiectul de lege va fi depus la începutul sesiunii parlamentare. „Comunitatea ştiintifică a cerut, încă din 2010, statelor şi politicienilor să facă acest pas. În eventualitatea în care voi obtine mandatul de europarlamentar, voi iniţia o rezoluţie pe această temă în Parlamentul European“, promite Remus Cernea.

Dacă va fi adoptat acest statut, parlamentarul consideră că Delfinariul ar trebui desfiinţat, deoarece este o cuşcă pentru delfini.

Iată draftul propunerii legislative:

Proiect de lege pentru recunoaşterea delfinilor drept persoane non-umane

Art. 1 Toate speciile de delfin se bucură de protecţie specială pe teritoriul României, iar fiecare individ al acestor specii este considerat persoană non-umană.

Art. 2 În sensul prezentei legi, prin persoană non-umană se înţelege o fiinţă înzestrată cu inteligenţă dezvoltată şi cu capacitatea de a avea relaţii sociale complexe, care nu aparţine speciei umane şi care se bucură de următoarele drepturi:
(1) Dreptul la viaţă.
(2) Dreptul la integritate corporală şi de a nu fi supus la acte de cruzime.
(3) Dreptul la libertate de mişcare în mediul său de viaţă şi de a nu fi capturat şi ţinut în captivitate cu alt scop decât acela de a fi tratat medical sau salvat de la un pericol iminent.
(4) Dreptul de a fi protejat în mediul de viaţă şi de a nu fi îndepărtat de grupul sau familia din care face parte.

Art. 3 Încălcarea drepturilor persoanelor non-umane este interzisă şi se sancţionează cu pedepsele echivalente prevăzute de Codul Penal pentru încălcarea drepturilor similare ale persoanelor umane.

Art. 4 Deţinerea în captivitate a delfinilor fiind interzisă prin Art. 2 alin. 3 al prezentei legi, în termen de cel mult 12 luni de la intrarea acesteia în vigoare, delfinii ţinuţi în captivitate vor fi eliberaţi sub stricta supraveghere a unor specialişti în domeniul protecţiei acestor specii.

Vă mai recomandăm

Guvernul din India numeşte delfinii „persoane non-umane“

VIDEO Delfinii au venit să se joace cu turiştii din Vama Veche

Studenţi din Franţa, trimişi să facă practică la Constanţa, pe delfinii din Marea Neagră

Vor putea comunica oamenii şi delfinii vreodată?

Animalul cu cea mai bună memorie

Remus Cernea, primul prezidenţiabil care acceptă donaţii în bitcoin. „Este o premieră mondială“

Remus Cernea, deputatul de Constanţa, candidează la Preşedinţia României

Parlamentar de Constanţa, la poarta domeniului de vânătoare al lui Ion Ţiriac. Remus Cernea a protestat la adresa măcelului de la Balc

În legea lui Cernea: Religia s-ar studia altfel în şcoli. Ortodoxismul, înlocuit de Istoria Religiilor

Soluţia deputatului Remus Cernea la problema câinilor maidanezi: „Să fie sterilizaţi şi duşi înapoi pe stradă“

Din ciclul „Ce mai face Remus Cernea“. Parlamentarul liber-cugetător adoptă o biserică la Roşia Montană

„Sextetul“ lui Remus Cernea. Cele şase propuneri ale Parlamentarului Verde pentru modificarea Constituţiei

Legile lui Cernea, depuse în Parlament până la finele acestei luni. „O să-mi dezvălui şi orientarea sexuală, dacă e cazul“, promite deputatul de Constanţa

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările