O biserică din Dobrogea va fi reabilitată cu fonduri europene

O biserică din Dobrogea va fi reabilitată cu fonduri europene

Biserica Sfântul Gheorghe din Mangalia Sursa Primăria Mangalia

Proiectul de reabilitare a unei biserici din judeţul Constanţa a fost declarat eligibil pentru finanţare cu fonduri ale Uniunii Europene.

Ştiri pe aceeaşi temă

Agenţia de Dezvoltare Regională Centru a declarat eligibil pentru finanţare cu fonduri UE proiectul de reabilitare a bisericii Sfântul Gheorghe din Mangalia. 

Primăria Mangalia a anunţat că obiectivul de investiţii urmează să treacă în următoarea etapă a procesului de evaluare şi selecţie, care este evaluarea tehnico- financiară.

Lăcaşul de cult, inclus în lista Monumentelor Istorice din judeţul Constanţa şi cu o vechime de peste 100 ani, va fi complet refăcut cu bani europeni.

În prezent, clădirea nu mai îndeplineşte cerinţele de calitate la nivel funcţional, dar şi pentru publicul enoriaş.

În urma mai multor seisme, imobilul a suferit importante fisuri verticale şi înclinate în pereţi, fisuri în bolţi şi în structura turlelor. Din cauza vechimii, tencuiala s-a degradat, iar vopseaua este exfoliatăpe suprafeţe mari. De asemenea, structura metalicăa turlelor este afectată de rugină în mai multe locuri.

„Conform proiectului întocmit la nivelul Primăriei, lăcaşul de cult va fi refăcut din punct de vedere arhitectural şi va fi dotat cu toate echipamentele necesare pentru buna desfăşurare a activităţii specifice. Vor fi reabilitate faţadele, pictura muralăexterioară şi interioară şi va fi consolidată structura de rezistenţă a clădirii“, a declarat primarul Cristian Radu.

Alte intervenţii presupun sistematizarea curţii bisericii şi refacerea perimetrului clădirii, precum şi reabilitarea tuturor instalaţiilor şi construirea unui lumânărar.

Proiectul de reabilitare a bisericii Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este cel de-al doilea proiect declarat eligibil pentru finanţare cu fonduri UE, de la începutul acestui an, după obiectivul de investiţii privind modernizarea staţiunii Neptun-Olimp. 

Pe aceeaşi temă: 

FOTO VIDEO Cazinoul din Constanţa, inclus pe lista celor mai periclitate monumente ale Europei, în Anul Patrimoniului Cultural

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: