FOTO VIDEO Cazinoul din Constanţa, inclus pe Lista celor mai periclitate 12 monumente ale Europei, în Anul Patrimoniului Cultural
0În Anul Patrimoniului Cultural, Cazinoul din Constanţa a fost inclus pe Lista celor mai periclitate 12 monumente ale Europei în 2018, Anul Patrimoniului Cultural.
Cazinoul din Constanţa a fost inclus pe Lista celor mai periclitate 12 monumente ale Europei în 2018, Anul Patrimoniului Cultural. Alături de 11 edificii de patrimoniu de pe tot continentul, Cazinoul va concura pentru finala în care 7 monumente din Europa aflate în stare de degradare se vor afla în atenţia Comunităţii Europene, în Anul Patrimoniului Cultural. Lista acestora va fi cunoscută la 15 martie.
Istoricul nominalizării
Cazinoul din Constanţa, edificiul-simbol al oraşului de la Marea Neagră, a fost propus pentru nominalizare de Asociaţia ARCHÉ din România. Argumentele românilor au convins juriul european că valorosul monument de patrimoniu trebuie reabilitat de urgenţă sau măcar conservat, nu lăsat la voia intemperiilor. „Este foarte probabil ca acoperişul monumentului să se prăbuşească dacă procesul de degradare nu este oprit urgent“, arată experţii Europa Nostra, organizaţia-lider în patrimoniul cultural din Europa, ce are sediul la Luxemburg.
Concurentele din finala europeană provin din 10 ţări, incluzând România: Cazinoul din Constanţa, România; Centrul istoric din Gjirokastra şi bisericile post-bizantine din Voskopoja şi Vithkuqi din Albania; Centrul istoric al Vienei, Austria; Fabrica de pregătire a cărbunelui din Beringem, Belgia; Monumentul Buzludzha din Bulgaria; Reţeaua de cablu aerian din Chiatura şi mănăstirile David Gareji din Georgia; Castelul Sammezzano din Toscana, Italia; Situl preistoric de la Cadiz, Spania; Orfelinatul Prinkipo Greek din Insula Prinţului, Turcia; Fabrica de gheaţă din Grimsby, Marea Britanie. Unele sunt în pericol din cauza neglijenţei şi a dezvoltării inadecvate, altele - din cauza lipsei de resurse şi de expertiză, consideră experţii europeni.
Cazinoul, deschis în ziua de 17 ianuarie
Cazinoul din Constanţa va fi deschis miercuri, 17 ianuarie, ora 13.30, la o conferinţă publică dedicată situaţiei critice a edificiului. Evenimentul organizat de ARCHÉ va reuni reprezentanţi ai diferitelor instituţii implicate de-a lungul timpului în gestiunea clădirii, precum şi organizaţii şi instituţii cu atribuţii în domeniul protecţiei patrimoniului: reprezentanţi ai Companiei Naţionale de Investiţii, Primăriei Constanţa, Institutului Naţional al Patrimoniului / Ministerului Culturii, precum reprezentanţi ai autorităţilor locale şi instituţiilor de cultură din Constanţa.
Vara 2017. Interior degradat al Cazinoului din Constanţa Foto Sînziana Ionescu
„La 17 ianuarie 2018 dorim să reunim, la Constanţa, principalii actori instituţionali de care depinde prezentul şi viitorul cazinoului, pentru a armoniza discuţiile şi a facilita depăşirea obstacolelor actuale. Invitaţii vor participa în prima parte a zilei la un tur ghidat al cazinoului, urmat de o dezbatere închisă, moderată de un membru al Consiliului European al Arhitecţilor cu experienţă relevantă în proiecte de revitalizare urbană.
Scopul dezbaterii este conjugarea şi optimizarea eforturilor existente, având în vedere faptul că instituţiile prezente la dezbatere au responsabilităţi şi atribuţii diferite, dar complementare, în ceea ce priveşte prezentul şi viitorul Cazinoului, monument istoric de importanţă naţională şi simbol al oraşului. Concluziile dezbaterii vor fi apoi comunicate presei şi tuturor celor interesaţi“, a comunicat ARCHÉ.
„Suntem la a treia licitaţie, stăm cu banii blocaţi, 10 milioane euro, mi-nchipuiam că e greu să faci rost de bani, nu să-i cheltuieşti. În trei luni încheiem cu licitaţia, firma se apucă de lucru, iar în 24 luni trebuie să încheie lucrările. Vă asigur de un lucru: Cazinoul va fi renovat în timpul mandatului meu“, a declarat primarul Decebal Făgădău în cursul anului 2017, într-una dintre ocaziile când Cazinoul a fost deschis publicului. Lucrările vor fi suportate de Compania Naţională de Investiţii, iar la final, edificiul va fi redat de Primăria Constanţa circuitului public.
„Construit în 1910, Cazinoul din Constanţa a devenit un simbol al ţărmului Mării Negre. Daniel Renard, arhitectul româno-elveţian care a proiectat edificiul, a ales stilul luxos de Art Nouveau ca să reflecte modernizarea României sub monarhia lui Carol I. Au urmat mulţi ani în care clădirea a trecut prin folosinţe alternative, în scop comercial, fiind în administrarea statului, dar în anii 2000, Cazinoul a fost abandonat. A rămas până azi aşa, din cauza inabilităţii autorităţilor de a găsi fonduri şi de a lansa o operaţiune de salvare şi reabilitare. Au avut loc mai multe transferuri de drepturi de administrare de la municipalitatea din Constanţa către Guvern, ultimul fiind către Compania Naţională de Investiţii din cadrul Ministerului Dezvoltării. Principalul pericol pentru edificiu vine de la coroziunea dată de vecinătatea apei sărate a Mării Negre. Furtunile de pe mare şi vânturile au afectat cea mai mare parte a ferestrelor dinspre mare. Şi este foarte probabil ca acoperişul să se prăbuşească dacă acest proces de degradare continuă“, au explicat iniţiatorii demersului.
Strategie de salvare a patrimoniului
Asociaţia ARCHÉ a propus Cazinoul din Constanţa pentru lista celor mai periclitate situri din Europa, publicată bianual de Europa Nostra - federaţie paneuropeană - ca parte a programului 7 Most Endangered. Acest program a fost lansat în ianuarie 2013 de Europa Nostra, în colaborare cu Institutul Băncii Europene de Investiţii, ca partener fondator, şi de către Consiliul Băncii Europene de Dezvoltare, ca partener asociat.
„Prin acest program sunt identificate monumente şi situri din Europa aflate în pericol de distrugere şi sunt mobilizaţi parteneri publici şi privaţi, pe plan local, naţional şi european, pentru a găsi un viitor viabil pentru acestea. Patrimoniul românesc a beneficiat şi în trecut de sprijin prin programul 7 Most Endangered. În 2014, experţii internaţionali au realizat, alături de societatea civilă, o strategie de salvare a 60 de biserici de lemn din sudul Transilvaniei şi nordul Oltenieio, explică specialiştii de la Asociaţia ARCHÉ.
Ei mai precizează că evenimentul face parte dintr-un program mai amplu dedicat Cazinoului, prin care ARCHÉ îşi propune să creeze „o punte de dialog între principalele instituţii române implicate în gestiunea Cazinoului, angrenând de asemenea în dezbatere experţi naţionali şi internaţionali care pot oferi noi perspective de dezvoltare atât pentru monumentul istoric, cât şi pentru zona peninsulară a Constanţei“.
„De asemenea, prin acţiunile noastre şi ale partenerilor, dorim să consolidăm vocea reprezentaţilor mediului de afaceri şi a comunităţilor locale şi să le oferim şansa de a se implica activ în salvarea simbolului oraşului“, menţionează ARCHÉ.
Pe aceeaşi temă:
Petiţia pentru salvarea Cazinoului merge mai departe. Strângerea de semnături continuă la Constanţa