Dacii şi-au confecţionat singuri armele cu care au mers în luptă

Dacii şi-au confecţionat singuri armele cu care au mers în luptă

Au defilat cu armele de luptă FOTO Marian Iancu

Membrii Danais, care au participat la Festivalul Antic Tomis, şi-au creat singuri armele cu care au participat la bătălia dintre daci şi romani. Pe parcursul celor trei zile, ei au avut ateliere de ceramică, pielărie, fierărie, dar şi ateliere militare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Vizitatorii au putut să se antreneze cu arme de lemn şi să tragă cu tirul cu arcul getic. Împreună cu bulgarii de la Legiu a III-a Scythica au recreat bătălia de la Adamclisi.

„Noi ne-am confecţionat armele, mărturiseşte Octavian Manu, preşedintele asociaţiei. Am studiat cărţi de istorie, am întrebat specialişti şi apoi am recreat singuri armele de luptă ale înaintaşilor noştri“, spune el. Ele au fost făcute la foi, aşa cum le făceau şi dacii în urmă cu mii de ani.  

Octavian Manu este profesor de filozofie şi a venit la acest festival pentru a doua oară întrucât a vrut să arate altceva constănţenilor. „Noi am băgat femeile dace în luptă, alături de noi. Noi am arătat publicului o femeie puternică, gata oricând să lupte, nu să stea la cratiţă“, a adăugat Octavian Manu.

Festivalul Antic Tomis a avut loc la sfârşitul lunii august, în Parcul Tăbăcărie din Constanţa. Au participat asociaţiile de reconstituire istorică din România (Terra Dacica Aeterna, România – Dacia Casa Noastră, Lupii Apoulonului, Legiunea a XIII-a Gemina Apulum, Gladiatorii - Ludus Apoulensis) şi Bulgaria (Legiunea IIII-a Scythica).

Vânătoare de comori

Pentru cei interesaţi aventura în timp Danais continuă în septembrie la Capidava cu un eveniment de 2 zile. Timp de două zile, în perioada 20 – 21 septembrie, doritorii au parte de o aventură în timp: aici vor fi amenajate ateliere de ceramică, pielărie, fierărie, lupte, explorări şi vânătoare de comori.

Publicul va putea participa la jocuri militare. Scenariul include folosirea unor arme de lemn, trageri cu tirul, capturare steag.

Antrenamente militare vor fi făcute cu falx– sabie de două mâini, sica – pumnal sau sabie de o mână, scut, arc getic.

Pe lângă vizitarea Cetăţii Capidava vor fi excursii pe malul Dunării pe jos sau cu barca, vânătoare de comori, bucătărie dacică.


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările