Moscheea Carol I din Constanţa împlineşte un secol de existenţă. Locaşul de cult poartă numele regelui care l-a dăruit „loialei comunităţi musulmane“

Moscheea Carol I din Constanţa împlineşte un secol de existenţă. Locaşul de cult poartă numele regelui care l-a dăruit „loialei comunităţi musulmane“

Musulmani la Moscheea Carol I din Constanţa FOTO Adevărul Constanţa

Muftiatul Cultului Musulman din România organizează joi, 6 iunie, o serie de festivităţi prilejuite de împlinirea unui secol de la oficerea primului serviciu religios la Moscheea Carol I din Constanţa.

Ştiri pe aceeaşi temă

Monument arhitectural unic în România, Moscheea Carol I a fost inaugurată la 31 mai 1913 în prezenţa Regelui Carol I si a reginei Elisabeta. Familia regală a dăruit edificiul musulmanilor de la malul Mării Negre pentru a le răsplăti loialitatea faţă de statul român.

Moscheea Carol I este prima construcţie din beton armat construită în România după planurile inginerului Gogu Constantinescu şi sub îndrumarea arhitectului Victor Ştefănescu. Stilul folosit de artizani îmbină elementele egiptene cu cele bizantine, dar si cu ornamente româneşti care dau unicitate impunătorului edificiu.

„La împlinirea unui secol de la inaugurarea lăcaşului de cult islamic marcăm evenimentul, confirmând încă o dată faptul că în ţara noastră domneşte de secole un climat de toleranţă şi armonie inter-religioasă, lipsit de conflicte, un mozaic multicultural care merită sa fie numit model interetnic dobrogean şi să fie promovat în afara graniţelor noastre.

Acesta este şi motivul pentru care centenarul Moscheei Carol I este celebrat în prezenţa oficialităţilor locale, a demnitarilor statului român şi a celui turc precum şi a reprezentanţilor misiunilor diplomatice acreditaţi în România şi a liderilor musulmani din ţările balcanice, din Europa centrală şi de est, Federaţia Rusă şi alte state“, declară liderul spiritual al musulmanilor din România, muftiul Iusuf Muurat.

Invitaţii vor prezenta lucrări în cadrul simpozionului: „Islamul din România - punte de legătură între Balcani şi lumea euroatlantică - convieţuire inter-religioasă în spiritul valorilor sacre ale celor trei mari religii monoteiste“, care se va desfaşura după ceremonia oficială.

„Celebrarea unui secol de existenţă a Moscheei Carol I constituie un eveniment istoric, dar şi cultural, intern şi internaţional, un nou exerciţiu de toleranţă şi deschidere  către  relaţiile inter-umane. Ziua de 6 iunie 2013 este o zi în care Constanţa devine capitala multiculturalităţii şi a toleranţei religioase, un pod al prieteniei care leagă ţările balcanice de alte state“, arată muftiul Cultului Musulman din România.  

Muftiul Muurat susţine cu tărie cauza României. „Spuneţi-mi şi mie în care ţară din Uniunea Europeană, minorităţile religioase se bucură de asemenea drepturi ca la noi? Vă spun eu: nicăieri! Este păcat că se aduce un prejudiciu acestui model de convieţuire din cauza unor interese politice. Dobrogea ca entitate şi România ca ţară sunt un exemplu extraordinar de conlocuire, pe care noi îl avem de oferit altor popoare“, spune el.
 
PROGRAM  CENTENAR  MOSCHEEA CAROL 2013

ORA 11.00 – FESTIVITATE
    INTONAREA IMNURILOR
-    IMNUL TURCIEI
-    IMNUL ROMANIEI  
-    MESAJ DE BUN VENIT MUFTIU
-    DISCURS PRESEDINTELE PARLAMENTULUI TURC
-    DISCURS REPREZENTANTUL GUVERNULUI ROMANIEI
-    DISCURS REPREZENTANTUL ADMINISTRATIEI PREZIDENTIALE
-    DISCURS REPREZENTANTUL FAMILIEI REGALE

-  SCURTA SLUJBA

DECERNARE PLACHETE
-    PRESEDINTELE MARII ADUNARI NATIONALE  A PARLAMENTULUI  TURC
-    OFICIALI
-    5 DEPUTATI TURCI
-    AMBASADORUL TURCIEI
-    DECANUL AMBASADORILOR ARABI

PROGRAM SIMPOZION 6.06.2013

ORA 18.30 HOTEL VEGA SALA DE CONFERINTE DESCHIDERE SIMPOZION
1.    DISCURS MUFTIUL Iusuf Muurat
2.    DISCURSURI OFICIALI AI GUVERNULUI ROMANIEI
3.    DISCURS REPREZENTANT ADMINISTRATIA PREZIDENTIALA
4.    DISCURSURI MUFTII PARTICIPANTI LA SIMPOZION
5.    INMANARE PLACHETE PARTICIPANTILOR

7.06.2013 SALA DE CONFERINTE A HOTELULUI IAKI 

ORA 9.30 COMUNICARI STINTIFICE
1.  PROF. UNIV MIRCEA BOTESCU – UNIVERSITATEA BUCURESTI
            2.  PROF. UNIV. TASIN GEMIL – UNIVERSITATEA  BABES BOLYAI   
    3 . REPREZENTANT BOR
    4. LECTOR UNIV. DR.  AMET ALEDIN - DRI
    5.  PROF UNIV DR. NICOLAE DURA –UNIVERSITATEA OVIDIUS
6    PAUL SCHWARTZ –REPREZENTANTUL FEDERATIEI COMUNITATILOR EVREIESTI DIN ROMANIA
7    LANSARE DE CARTE  – ISLAMUL VAZUT SI TRAIT DE CALIN FELEZEU  

13.00-13.45 SLUJBA DE VINERI
15.00- PLECAREA SPRE BABADAG
16.30-17.00 VIZITAREA GEAMIEI GAZI ALI PASA SI MORMANTUL LUI SARI SALTUK DEDE
17.00 – PLECAREA SPRE TULCEA
17.30-19.30 VIZITARE DELTA DUNARII CU VAPORASUL

Vă mai recomandăm

Muftiul Yusuf Muurat, liderul musulmanilor din ţara noastră: „Înainte de toate sunt român“

Musulmanii au intrat în lunile sfinte care preced cea mai importantă sărbătoare islamică - Bayramul

Muftiul, prieten al credincioşilor

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările