Soluţie temporară pentru depozitarea gunoiului menajer: Garda de Mediu a fost acţionată în judecată

Soluţie temporară pentru depozitarea gunoiului menajer: Garda de Mediu a fost acţionată în judecată

Rampa de la Pata Rât a fost închisă în 2010

S-a găsit soluţia pentru ca oraşul să nu fie sufocat de gunoaie: firma de salubritate care administra rampa de gunoi închisă a acţionat în instanţă decizia Gărzii Naţionale de Mediu. În consecinţă, rampa va funcţiona până la soluţionarea cazului.

De câteva zile gunoiul menajer nu a mai fost ridicat în unele zone ale Clujului. Maşinile firmelor de salubrizare nu pot descărca deşeurile întrucât rampa de gunoi a fost închisă de Garda Naţională de Mediu, din cauza lipsei avizelor. Firma care administra rampa de gunoi închisă a găsit soluţia pentru a se evita sufocarea oraşului cu gunoaie.  „Am făcut plângere în instanţă împotriva  măsurilor Gărzii de Mediu şi până la soluţ cazului decizia de închidere a rampei a fost suspendată. Acum totul este în regulă, maşinile pot descărca din nou gunoiul la Pata Rât", a precizat Eugen Vereş, directorul firmei.

Comisia Prefecturii a analizat cazul

"Comisia constituită la Prefectură pentru a analiza problema rampei de gunoi închisă avea ca scop nu găsirea unei soluţii ci analizarea situaţiei. Pasul următor ar fi ca firma care administra rampa închisă să acţioneze în intanţă decizia Gărzii de Mediu, iar pe perioada procesului decizia de închidere ar fi suspendată şi gunoiul va putea fi depozitat în continuare acolo", a susţinut Ana Maria Danciu, purtătoarea de cuvânt a Prefecturii.

Închiderea rampei, motiv de dispută politică

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a făcut azi declarații potrivit cărora problema rampei de gunoi de la Cluj a fost politizată. Declaraţia a stârnit recţia preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, care a arătat, într-un comunicat: "Fosta administrație județeană, în frunte cu Alin Păunel Tișe, Radu  Bica și Alexandru Coroian, a organizat licitația de atribuire a lucrărilor de construire a Centrului integrat pentru managementul deșeurilor din județul Cluj. Vorbim despre o licitație anulată de instanță, deoarece firma câștigătoare, "întâmplător" una apropiată PD-ului, a fost descalificată de magistrați. Și mai vorbim despre aceeași șefi ai județului care au sfidat decizia justiției și au desemnat câștigătoare aceeași firmă, urmată de o altă sentință judecătorească! Așa s-a pierdut un an de zile, timp în care lucrările ar fi putut avansa serios, evitând situația de astăzi."

Garda de Mediu a închis rampa de gunoi

Garda Naţională de Mediu a invocat faptul că rampa temporară de la Pata Rât, unde ajungea din 2010, gunoiul din oraş nu are avizele necesare de funcţionare. În consecinţă, vinerea trecută, s-a luat măsura închiderii acesteia şi amendarea cu 30.000 de lei a firmei care administra rampa -
 Salprest Rampă SA. "De vinerea trecută, 70% din cele 30 de maşini ale noastre stau înărcate pentru că nu am avut unde să descărcăm", a susţinut Eugen Vereş, directorul Bratner Vereş, una dintre cele două firme de salubrizare din oraş. În aceeaşi situaţie se află şi cealaltă firmă, Rosal. Primarul Clujului, Emil Boc, a susţinut că nu există nicio problemă cu depozitarea deşeurilor. "Menţionăm că de ani buni, instituţia noastră atenţionează factorii responsabili (Instituţia Prefectului şi Consiliul Judeţean Cluj, Primăria şi Consiliul Local al mun. Cluj Napoca), asupra necesităţii deschiderii unei noi rampe judeţene, având în vedere că în prezent nicio rampă din judeţul Cluj nu-şi mai poate continuă activitatea. Termenele de închidere a depozitelor neconforme, au fost negociate şi asumate de România şi Uniunea Europeană. În prezent, noua rampă - parte componenta a Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor, după ani şi ani de studii şi dezbateri este încă într-un stadiu de realizare incipient şi deci nu poate prelua în acest moment deşeurile generate de judeţul Cluj", mai arată Garda de Mediu în comunicat.

citeşte şi Clujul, pe urmele oraşului Napoli. Firmele de salubrizare nu au unde să ducă gunoiul 


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările