România, ţara unde caii te bagă în mormânt. Cum se împarte vinovăţia în cazul accidentului care a transformat o nuntă într-o tragedie

România, ţara unde caii te bagă în mormânt. Cum se împarte vinovăţia în cazul accidentului care a transformat o nuntă într-o tragedie

Mireasa de 42 de ani se zbate între viaţă şi moarte FOTO: Dejeanul.ro

Moartea unei persoane şi rănirea gravă a încă trei, pe un Drum Judeţean din Cluj, după ce pe carosabil a apărut un cal, implică responsabilitatea proprietarului calului, a şoferului, care ar fi băut, şi a Regiei Judeţene de Drumuri. Cel mai mare risc planează asupra proprietarului care ar putea chiar face închisoare, având în vedere şi antecedentul creat la Cluj de încarcerarea proprietarului unui câine care a muşcat un copil.

Ştiri pe aceeaşi temă

Nunta care a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, în localitatea Nireş, judeţul Cluj, s-a terminat la Urgenţe, după ce maşina în care se afla mireasa, însoţită de cinci nuntaşi, a lovit un cal aflat pe carosabil. În urma impactului puternic, naşa a murit, iar mireasa în vârstă de 42 de ani, care tocmai sărbătorea unul dintre cele mai fericite momente ale vieţii, este internată în stare gravă la Clinica de Neurochirurgie din Cluj. 
 
“Starea femeii este gravă, foarte gravă, este în comă”, a declarat pentru “Adevărul” şefului spitalului, Ştefan Florian. De asemenea, şoferul maşinii şi o altă naşă, aflată şi ea în autoturism, sunt internaţi în stare gravă la Urgenţe. 
 
Cine sunt vinovaţii
 
Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Cluj, Adriana Vornicu, susţine că din primele fapte a rezultat că vinovat este proprietarul calului, pentru că a lăsat animalul nesupravegheat pe timpul nopţii. Concret, el este cercetat, în stare de libertate, pentru săvârşirea infracţiunii de “ucidere din culpă”. Din relatările nuntaşilor a rezultat că şoferul, care este internat acum în stare gravă, ar fi consumat băuturi alcoolice. “Nu am determinat încă acest lucru, şoferului i s-au luat problele biologice şi aşteptăm rezultatele”, a mai precizat Vornicu. 
 
Cum va schimba împrejurarea că şoferul era sub influenţa alcoolului vinovatul pentru accident?
 
Sergiu Bogdan, avocat şi şef al Catedrei de Ştiinţe Penale de la Facultatea de Drept a UBB, a precizat că în cazul în care analiza arată că şoferul era sub influenţa alcoolului se analizează cauza accidentului.  “În urma unei expertize se va determina care a fost cauza accidentului. Poate fi vinovat proprietarul calului, şoferul sau amândoi. E greu de crezut că şoferul, dacă a văzut calulul, nu a făcut tot ce i-a stat în putinţă să-l ocolească. Din capul locului, e clar că animalul nu avea ce să caute pe carosabil”, a susţinut avocatul. 
 

 
 
E posibil ca proprietarul calului să facă închisoare
 
Sergiu Bodgan a spus că pedeapsa pentru proprietarul calului va fi, în principiu, cu suspendare. „Regula e că se dă cu suspendare şi când vinovatul a fost la volan. Pedeapsa se individualizează în funcţie de numărul de victime, şi aici numărul este mare, o persoană a murit şi trei sunt în stare gravă, dar şi în funcţie de cât de mare a fost neglijenţa prorpietarului. E posibil să primească şi cu executare. Cuantumul de pedeapsă este între 2 şi 9 ani, iar dacă primeşte 5 atunci trebuie să facă cu executare”, a precizat avocatul.  
 
Este vinovată Regia Drumurilor Judeţene?
 
Eugen Cecan, directorul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Cluj, spune că accidentele cauzate de animalele lăsate nesupravegheate pe carosabil nu sunt o problemă în judeţ. „Astfel de accidente sunt destul de rare. Noi am montat semne de atenţionare cu privire la prezenţa animalelor pe carosabil în toate localităţile rurale şi între localităţi. Noi nu putem monta gard pentru că nu este loc pe marginea şoselei. Nici în străinătate pe drumurile naţionale nu sunt astfel de garduri de protecţie, ci doar pe autostrăzi. Şoferii trebuie să aibă foarte mare grijă şi să circule cu atenţie, la fel şi proprietarii trebui să aibă grijă de animale. Noi, mai multe nu putem face”, a susţinut Cecan. 
 
Avocatul Sergiu Bogdan spune că existenţa unui astfel de semn de atenţionare privind prezenta animalelor pe carosabil nu-l exonerează pe proprietarul calului. “Şoferul trebuia să fie atent la vederea semnului, dar asta nu înseamnă că proprietarii pot să-şi lase animalele pe carosabil”, a conchis Sergiu Bogdan. 
 
Proprietarul unui câine a făcut închisoare la Cluj 
 
Constantin Dan Cenan, din municipiul Cluj-Napoca, acuzat de vătămare corporală din culpă, după ce câinele său a muşcat un copil, a fost condamnat la şase luni de închisoare cu executare, toamna anului trecut. În 17 ianuarie 2009, un câine rottweiler a muşcat de cap un copil din vecini. Copilul a avut nevoie de câteva zeci de zile de tratament, iar de atunci face exerciţii de recuperare, după ce a avut o semipareză. În 12 iunie, bărbatul, proprietarul câinelui, a fost condamnat de Judecătoriei Cluj-Napoca la şase luni de închisoare cu executare. "Instanţa condamnă pe inculpatul C.C.D. la şase luni de închisoare pentru vătămare corporală din culpă. Admite în parte acţiunea civilă formulată de către partea civilă T.V. formulată prin reprezentanţii legali T.R. şi T.M.C. şi obligă inculpatul să plătească părţii civile suma de 200.000 lei, reprezentând daune morale", se arăta în încheierea Judecătoriei Cluj-Napoca.
 
Citeşte şi 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările