Consiliul Judeţean Cluj ia credit de 200 de milioane. Pe ce vor merge banii

Consiliul Judeţean Cluj ia credit de 200 de milioane. Pe ce vor merge banii

O mare parte din banii din creditul ce urmează a fi accesat de CJ Cluj vor intra în lucrări de infrastructură.

Consilierii au aprobat contractarea de către Consiliul Judeţean Cluj unui credit de maxim 200 milioane de lei. Banii vor trebui restituiţi în termen de 15 ani.

Ştiri pe aceeaşi temă

Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean, a dat asigurări că banii vor fi folosiţi exclusiv la cofinanţarea proiectelor pe fonduri europene aflate în derulare. Acesta a precizat că insistuţia pe care o conduce derulează în prezent proiecte europene de circa 250 de milioane de euro. 
 
„Consiliul Judeţean Cluj derulează în prezent proiecte europene de aproximativ 250 de milioane de euro, iar pentru aceste proiecte are nevoie de confinanţare, îndeosebi este de 1-1,9% din totalul investiţiei. O parte din cofinanţare vine de la guvern şi cea mai mare parte vine din bani europeni”; a declarat Tişe. 
 
Acesta susţine că, în prezent, Consiliul Judeţean Cluj este pe primul loc în privinţa fondurilor europene accesate. „Anul trecut, Comisia Europeană a afişat o statistică în care noi eram pe primul loc la atracţia de fonduri europene, îndeosebit în infrastructura rutieră şi în spitale. Suma este de 250 de milioane de euro, iar la această sumă noi trebuie să asigurăm o cofinanţare consistentă. ", a mai spus Tişe.
 
Acesta va fi al doilea credit accesat de Consiliul Judeţean Cluj în ultimii 5 ani. Anterior, în 2016, Consiliul Judeţean Cluj a mai contractat un împrumut de 225 de milioane de lei, de la CEC Bank. Atunci, banii ar fi trebuit cheltuiţi în cel mult trei ani, dar au fost cheltuiţi doar aproximativ 60 de milioane de lei. 
 
Din creditul care urmează a fi accesat, cea mai mare parte a banilor vor merge pe finanţarea proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Cluj, circa 98 de milioane de lei, lucrări la drumuri judeţene, peste 40 de milioane de lei, restaurarea Castelului Banffy din Răscruci, peste 15 milioane de lei, lucrări de modernizare la mai multe şcoli şi licee din subordinea Consiliului Judeţean Cluj, circa 16 milioane de lei, construirea sediului Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă, peste 16 milioane de lei şi investiţii de peste 10 milioane de lei la Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările