Clujeanul care şi-a decupat pe câmp un mesaj uriaş anti-PSD spune că Poliţia l-a rugat „să îl şteargă“

Clujeanul care şi-a decupat pe câmp un mesaj uriaş anti-PSD spune că Poliţia l-a rugat „să îl şteargă“

FOTO: Facebook / Sorin Bobis

Doi proprietari ai unor culturi agricole de la marginea oraşului Cluj-Napoca au decupat, în miriştea rămasă după recoltarea rapiţei, un mesaj critic la adresa PSD-ului. Fotografia mesajului a devenit virală pe Facebook, dar acum unul dintre cei doi agricultori susţine că Poliţia l-a rugat să „şteargă“ mesajul.

Ştiri pe aceeaşi temă

„O întrebare pentru prietenii jurişti de pe Facebook. Am fost rugaţi de Poliţie să ştergem mesajul de pe câmp. Întrebare, am încălcat o lege?“, acesta este mesajul postat pe Facebook de clujeanul Sorin Bobiş, unul dintre cei doi proprietari ai terenului pe care a fost decupat un mesaj anti-PSD.

O echipă de la Poliţia Apahida a fost trimisă, vineri, să-i convingă pe cei doi clujeni, Sorin Bobiş şi Alexandre Lacaille, să modifice textul. De asemenea, „am fost invitaţi, duminică, la sediul regional din Apahida al Poliţiei. S-a trecut de nivelul de comună (terenul se află în comuna Cămăraşu-nr) şi s-a apelat le sediul regional din Apahida”, spune Bobiş.

„Domnii de la Poliţie au fost foarte civilizaţi. Ne-au cerut să dăm declaraţie pe loc, dar nu am vrut, aşa că ne-au chemat la sediu. Am vorbit cu jurişti. Atâta vreme cât nu există o contravenţie, un act de incriminare, nu ştiu dacă trebuie să dăm o declaraţie în acest sens. Mai ales că mesajul nu e scris, nu e făcut material cu vopsea. Noi doar am tuns iarba într-un anumit fel”, a detaliat Bobiş.

Acesta a mai precizat că poliţiştii le-au spus că dacă „scriam Jos PSD era altceva, dar cuvântul m...e are conotaţie pornografică. Mai multe nu ştim. Ştim însă că li s-a impus de la Bucureşti. Discuţia de ieri a fost mai degrabă una particulară. Pe Alexandre l-a sunat Poliţia şi i-a spus că ar fi „goasă”, că au primit ordine de la Bucureşti”.

„Mi-au spus că au primit ordin de Bucureşti”

Proprietarul terenului Alexandre Lacaille a explicat pentru „Adevărul”: „Nu să ştergem de tot. Primul cuvânt nu le-a plăcut, ne-au cerut să modificăm acolo ceva. Cum ar fi cum apare peste tot, de exemplu o steluţă în loc de o literă. Mi-au spus că au primit ordin de Bucureşti în acest sens”.

Poliţiştii nu au invocat vreo lege în acest sens. Întrebat ce are de gând să facă, Alexandre a spus: „Deocamdată am lăsat aşa, tot trag de timp. N-aveam nici motorină în tractor. Mâine mergem să dăm declaraţie legat de mesaj. Nu au invocat însă nicio lege. În principiul e un pic abuz pentru că e teren privat, n-au ce face.” Acesta a fost informat de poliţişti că poate primi amendă. „Nu ştiu pe ce bază. Amenda ar fi între 200 şi 1.000 de lei, dar nu ştiu pe ce bază. Poliţiştii care au venit ne-au spus că au primit ordine de sus. Ne-au spus că acum sunt ei, dar puteau să fie colegii”.   

„Adevărul” a cerut un punct de vedere de la Poliţia Cluj.

„În urma materialelor apărute în spaţiul public care prezentau un mesaj jignitor, realizat pe un câmp de pe raza judeţului Cluj, poliţiştii s-au sesizat şi au identificat şi contactat persoanele implicate în realizarea lui.
Menţionăm că acţiunile poliţiştilor au avut un scop preventiv, întrucât fapta ar putea fi încadrată în categoria contravenţiilor prevăzute de Legea 61/1991 privind sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice. 
 
Discuţia telefonică dintre poliţist şi aceştia a fost una principială, în scopul conştientizării faptului că acţiunea lor ar putea avea consecinţe juridice.
 
Persoanele au fost invitate la sediul poliţiei pentru clarificarea tuturor aspectelor legate de realizarea acestui mesaj şi difuzarea lui în spaţiul public.”

 

 

 

 

 

Reamintim că autorii mesajului sunt doi bărbaţi din Cluj, Sorin Bobiş şi Alexandre Lacaille, ultimul dintre ei fiind cetăţean francez. Sorin Bobiş a postat pe contul său de Facebook fotografii cu mesajul anti-PSD decupat în mirişte.
 
Pozele au fost făcute în satul Sâmboleni, comuna Cămăraşu, situat la 53 de kilometri de Cluj-Napoca şi la aproximativ 60 de kilometri de Aeroportul Internaţional „Avram Iancu”. Practic, călătorii care zboară înspre Cluj pot vedea inscripţia cu câteva minute înainte de aterizare.
 

 
„Am lucrat destul de mult la el, l-am făcut aseară împreună cu Alexandru, chiar pe terenul lui. E undeva în zona Sâmboleni, mai exact între Zorenii de Vale şi Cămăraşu. Aseară nici nu am reuşit să-l vedem, deja se întunecase, aşa ca am revenit azi (n.r. - vineri, 20 iulie) ca să-l fotografiem şi să vedem exact cum ne-a ieşit”, a declarat Bobiş, pentru „Adevărul”.
 
Literele au 60 de metri înălţime, iar „fontul“ a fost săpat pe o distanţă de 3 metri.
 
Acesta spune că intenţionează să mai realizeze un "banner" similar, pe o suprafaţă mai mare, dar că de această dată va fi ajutat de mai mulţi prieteni. „Încercăm să mai facem unul, mai mare. Ne-au anunţat deja nişte prieteni că vor veni să ne ajute. Poate chiar mâine. Am avut la dispoziţie un GPS, ne mai trebuie o dronă ca să realizăm mai multe fotografii şi să ne putem coordona mai bine”,  explicat Sorin Bobiş.
 
Mesajul critic a fost "desenat" pe o suprafaţă de aproximativ un hectar - un hectar şi jumătate şi se vede doar dintr-un anumit unghi sau din aer, de la o distanţă de câţiva kilometri.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările