Băuturile zaharoase „alimentează“ cancerul de colon chiar în lipsa obezităţii. Studiu alarmant de ultimă oră

Băuturile zaharoase „alimentează“ cancerul de colon chiar în lipsa obezităţii. Studiu alarmant de ultimă oră

Chiar o cantitate mică de băuturi zaharoase alimentează tumorile. FOTO: 123 RF

Consumul unei cantităţi zilnice modeste de sirop de porumb cu conţinut ridicat de fructoză - îndulcitorul celor mai multe băuturi zaharoase - accelerează creşterea tumorilor intestinale la şoareci, independent de obezitate, se arată într-o nouă cercetare.

Zahărul hrăneşte direct cancerele, stimulând creşterea tumorilor? Raspunsul pare a fi „Da” cel puţin la şoareci, potrivit unui studiu condus de cercetătorii de la universităţile Baylor College of Medicine şi Weill Cornell Medicine. Studiul lor, publicat în Science, a arătat ca consumarea unei cantităţi zilnice modeste de sirop de porumb cu conţinut ridicat de fructoză - echivalentul cu consumul oamenilor care beau zilnic aproximativ 12 uncii (o uncie are 28 de grame) de băutură îndulcită de zahăr - accelerează creşterea tumorilor intestinale la şoareci, independent de obezitate. Echipa a descoperit, de asemenea, mecanismul prin care consumul de băuturi zaharoase poate alimenta direct creşterea cancerului, sugerând noi potenţiale strategii terapeutice, relatează Science Daily.

Există o legătură directă şi cauzală între consumul de zahăr şi cancer?

Un număr tot mai mare de studii au crescut gradul de conştientizare a asocierii între consumul de băuturi zaharoase, obezitate şi riscul de cancer colorectal, a spus coautorul Dr. Jihye Yun, profesor asistent de genetică moleculara şi umană la Baylor. „Ideea actuală este că zahărul este dăunător pentru sănătatea noastră, în principal pentru că o cantitate prea multă poate duce la obezitate. Ştim că obezitatea creşte riscul multor tipuri de cancer, inclusiv cancerul colorectal, cu toate acestea, ne-am întrebat dacă există o legătură directă şi cauzală între consumul de zahăr şi cancer. Prin urmare, am decis să adresez această întrebare importantă când eram cercetător postdoctoral în laboratorul Dr. Lewis Cantley de la Weill Cornell Medicine ”, spune cercetătorul.

Gena APC şi cancerul colorectal

În primul rând, Yun şi colegii ei au generat un tip de cancer de colon incipient la şoareci, în care gena APC este ştearsă. APC este un „paznic” în cancerul colorectal. Eliminarea acestei proteine este similară cu eliminarea frânelor maşinii. Fără aceastea, celulele normale intestinale nici nu se opresc in crestere, nici nu mor, formând tumori în stadiu precoce numite polipi. Mai mult de 90 la suta din pacientii cu cancer colorectal au aceasta tip de mutaţie a genei APC, a spus Yun.
Folosind acest model, echipa a testat efectul consumului de apă îndulcită cu zahăr asupra dezvoltării tumorilor. Apa îndulcită conţinea 25 de procente de sirop de porumb cu conţinut ridicat de fructoză, care este principalul îndulcitor al băuturilor zaharoase consumate de oameni. Siropul de porumb cu conţinut mare de fructoză constă din glucoză şi fructoză la un raport de 45:55.
 
Atunci când cercetătorii au furnizat băutura zaharoasa în sticla de apă pentru şoarecii cu cancer de colon incipient, permiţându-le să consume în voie, şoarecii au luat rapid în greutate în prima lună de experiment. Pentru a preveni ca şoarecii să devină obezi şi sa imite consumul zilnic al oamenilor care beau un pahar de suc pe zi, cercetătorii au dat şoarecilor o cantitate moderată de apă zaharoasă oral, cu o seringă specială, o dată pe zi. După două luni, şoarecii cu modelul APC care au primit apă zaharoasă nu au devenit obezi, dar au dezvoltat tumori care au fost mai mari decât cele care s-au manifestat la şoarecii trataţi cu apă obişnuită.

Rezultate

„Aceste rezultate sugerează că atunci când animalele au un stadiu incipient de tumori in intestine - care pot apărea la mulţi tineri adulţi din întâmplare şi fără preaviz - consumul chiar a unei cantităţi modeste de sirop de porumb cu conţinut mare de fructoza în formă lichidă poate duce la creşterea tumorii independent de obezitate ”, a spus Yun. „Cercetări suplimentare sunt necesare pentru a traduce aceste descoperiri la oameni, totuşi, constatările noastre pe modele animale sugerează că consumul cronic de băuturi zaharoase poate scurta timpul necesar producerii cancerului. La om, durează de obicei 20-30 de ani pentru cancerul colorectal să ajungă de la tumori benigne în stadiu incipient la cancere agresive”. Aceasta observaţie ar putea explica de ce consumul crescut de băuturi dulci şi alte alimente cu conţinut ridicat de zahăr în ultimii 30 de ani este corelată cu o creştere a numărului de cancere colorectale la 25 pana la 50 de ani, în Statele Unite, a spus Cantley , co-autor şi profesor de biologie a cancerului şi director al Centrului pentru Cancer Sandra şi Edward Meyer la Weill Cornell Medicine.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: