Prognoza meteo: ce iarnă ne aşteaptă. Cum va fi vremea de sărbători, cât de frig se anunţă, când lovesc ninsorile

Prognoza meteo: ce iarnă ne aşteaptă. Cum va fi vremea de sărbători, cât de frig se anunţă, când lovesc ninsorile

Se anunţă precipitaţii din belşug FOTO Marian Iliescu/Adevărul

La final de toamnă, vremea ne oferă acelaşi peisaj mohorât şi rece. Meteorologii anunţă ploi, frig şi ninsori, iar prognoza pe următoarele 3 luni nu aduce veşti bune.

Ştiri pe aceeaşi temă


Specialiştii de la Centrul European de Prognoză stimează că în noiembrie temperaturile vor fi apropiate de cele normale în majoritatea regiunilor, iar valori uşor mai ridicate ar putea apărea numai prin sud şi sud-est. În schimb, precipitaţiile vor fi mai abundente faţă de cele potrivite perioadei, în vestul, nordul, nord-estul, centrul şi sud-vestul ţării. La munte vor predomina ninsorile.

Decembrie vine cu temperaturi maxime sub 10 grade Celsius în cea mai mare parte a ţării şi preponderent negative noaptea. Uşor mai cald va fi tot prin sud şi sud-est. Administraţia Naţională de Meteorologie(ANM) estimează cantităţi mai importante de precipitaţii, în general mixte, mai ales în centru şi în sud.
În ianuarie, cea mai rece lună a anului nu se dezminte nici de această dată. Se anunţă temperaturi chiar sub cele normale vor fi în regiunile nordice, nord-vestice şi centrale, iar în depresiuni se vor înmulţi nopţile geroase. Precipitaţiile, preponderent sub formă de ninsoare vor cădea în cantităţi importante în cea mai mare parte a ţării.

În noiembrie, precipitaţii abundente în sud

Temperatura aerului va avea valori medii lunare apropiate de normă în cea mai mare parte a ţării, posibil mai ridicate, local, în sud şi sud-est. Cantităţile totale de precipitaţii vor fi apropiate de normă în sud-estul şi local în sudul ţării, iar în restul teritoriului vor fi în general excedentare. Conform prognozei emise de ANM, în noiembrie 2016, temperatura aerului va avea valori medii lunare apropiate de normă în cea mai mare parte a teritoriului, posibil mai ridicate local, în sud, sud-est şi vest. Cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Transilvaniei şi Moldovei (între 0 şi 5 grade), iar valori termice medii mai ridicate se vor consemna în Dobrogea, respectiv între 5 şi 8 grade Celsius.


În privinţa precipitaţiilor, cantităţile totale se vor încadra, în general, peste normele climatologice, stabilite ca medie multianuală lunară la 41,5 l/mp. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii se vor consemna în Oltenia (până la 81 l/mp), Maramureş (77 l/mp), Crişana (63 l/mp), Banat (58 l/mp) şi Muntenia (de până la 51 l/mp).

Ninge în Maramureş

Temperatura aerului va avea valori medii lunare apropiate de normă în cea mai mare parte a ţării, posibil mai ridicate, local, în sud şi sud-est. Precipitaţiile lunare vor fi în general peste normele climatologice, exceptând local estul, nordul şi vestul ţării, unde acestea vor fi apropiate de medii.

Potrivit ANM, în decembrie 2016, temperaturile medii lunare vor fi în general apropiate de normele climatologice în cea mai mare parte a teritoriului. Media valorilor termice pentru luna decembrie se situează la —0,8 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse între —5 şi 0 grade Celsius, în Transilvania şi Moldova, între —2 şi 0 grade Celsius în Maramureş, respectiv între 0 şi 3 grade Celsius, în Dobrogea.
Pe de altă parte, precipitaţiile lunare se vor situa peste normele climatologice, cu excepţia estului, nordului şi vestului ţării, unde acestea vor apropiate de medie, stabilită prin măsurători de specialitate, la 44,8 l/mp. În zona Maramureşului, cantităţile medii de precipitaţii ar putea ajunge la 92 l/mp, în Oltenia la 87 l/mp, iar în Banat şi Crişana la 70 l/mp. În acelaşi timp, în Dobrogea estimările variază între 20 şi 40 l/mp.


Ger în nord

Temperaturile medii lunare ale aerului, în ianurie 2017, vor fi apropiate de normalul perioadei în cea mai mare parte a teritoriului, exceptând, local, regiunile nordice, nord-vestice şi centrale, unde acestea se pot situa sub media climatologică. Cantităţile totale de precipitaţii vor fi apropiate de norme în est şi sud-est şi se vor situa, în general, peste normele climatologice în restul ţării. Şi în luna ianuarie, cantităţile medii de precipitaţii ar putea ajunge la 74 l/mp în Maramureş, 57 l/mp în Oltenia, 54 l/mp în Banat şi Crişana, 49 l/mp în Transilvania şi între 31 şi 40 l/mp în Muntenia, Dobrogea şi Moldova.


Vă recomandăm şi:

Avertizare de vreme rea. Trei zile de ploi, temperaturi scăzute şi ninsori la munte

Prognoza meteo: vine un nou val de aer polar. Cât de frig se face, unde lovesc ploile, când se anunţă brumă şi ninsori

Prognoza meteo: vreme de coşmar, cât de frig se face. Ce vreme se anunţă până la sfârşitul toamnei, unde va fi cel mai cald

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările