Prognoza meteo: vreme de coşmar, cât de frig se face. Ce vreme se anunţă până la sfârşitul toamnei, unde va fi cel mai cald

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia Naţională de Meteorologie(ANM) a emis deja o avertizare de vreme rea pentru următoarele zile. Instabilitatea atmosferică şi frigul ne vor da bătăi de cap. Până marţi seară, toată ţara va fi spulberată de furtuni cu grindină, iar temperaturile vor scădea chiar şi cu 15 grade, meteorologii anunţând că vremea va avea aspectul unei toamne târzii.



“În intervalul menţionat, vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată. Vor fi averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului ce vor lua şi aspect de vijelie şi izolat grindină.
 Astfel de fenomene se vor semnala în seara zilei de duminică, 18 septembrie şi pe parcursul nopţii de duminică spre luni (18/19 septembrie) în zonele montane şi local în regiunile sudice, sud-estice şi centrale, apoi în cea mai mare parte a ţării. Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar cantităţile de apă vor depăşi 20...25 l/mp şi izolat 40...50 l/mp, cu precădere la deal şi la munte, precum şi în partea de est a teritoriului.
 Temperaturile vor scădea accentuat în toate regiunile, astfel că pe parcursul zilei de marţi, 20 septembrie, vremea va deveni rece pentru această dată în toată ţara”, a anunţat ANM.
 
Octombrie aduce precipitaţii

Meteorologii spun însă că vremea rea nu ţine mult.Pentru octombrie, vremea se anunţă, de asemenea, mai caldă decât în mod normal, în cea mai mare parte a teritoriului, iar cantităţile totale de precipitaţii vor fi apropiate de normă în sud-estul şi local în sudul ţării, iar în restul teritoriului vor avea o tendinţă spre excedent.
Media multianuală a lunii octombrie este de 9,6 grade Celsius. Cele mai scăzute temperaturi medii sunt înregistrate, potrivit normelor climatologice, în zona Transilvaniei (până la 10 de grade), iar valori termice medii mai ridicate în Dobrogea (până la 14 grade).
În privinţa precipitaţiilor, media multianuală lunară, conform măsurătorilor, este de 43,5 litri/mp în octombrie iar cele mai mari cantităţi de precipitaţii sunt în Maramureş (până la 68 litri/mp) şi cele mai reduse în Dobrogea (până la 41 litri/mp).

În noiembrie, temperaturi scăzute în Moldova

Pentru noiembrie, estimările ANM indică temperaturi apropiate de normă în cea mai mare parte a ţării, posibil mai ridicate, local, în sud, sud-est şi vest. Media multianuală a lunii este de 3,8 grade Celsius, iar cele mai scăzute temperaturi medii sunt înregistrate, de regulă, în Transilvania şi Moldova (până la 5 grade Celsius) iar cele mai mari în Dobrogea (până la 8 grade Celsius).
Cantităţile totale de precipitaţii se vor încadra, în general, în normele climatologice în regiunile sud-estice şi sudice, iar în rest vor putea fi excedentare. Media multianuală a lunii este de 41,5 litri/metrul pătrat, iar cele mai mari cantităţi de precipitaţii sunt în Oltenia (până la 81 litri/mp) şi cele mai reduse în Dobrogea (până la 46 litri/mp).
Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, şi au un grad de realizare de aproximativ 60%.
 

Vă recomandăm şi:

Vremea se schimbă radical: vijelii, ploi torenţiale şi grindină timp de 3 zile

Canicula pârjoleşte sudul României: cât de cald se anunţă în weekend. Ponturi pentru a suporta căldura mai uşor

Prognoza meteo: vreme de coşmar până pe 24 iulie, unde lovesc furtunile violente şi cât mai ţine canicula. Ce va fi la mare

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite