Cea mai bună varză de murat şi cea mai bună ceapă dulce. Cine se laudă cu marfă bună şi ieftină, pe drumul spre Moldova

Cea mai bună varză de murat şi cea mai bună ceapă dulce. Cine se laudă cu marfă bună şi ieftină, pe drumul spre Moldova

Varza de Buzău are preţuri cuprinse între 1.20 şi 1.50 lei kilogramul  Foto I.B.

În fiecare an, la mijlocul toamnei, şoseaua de centură a Buzăului se transformă într-o uriaşă piaţă de unde cei aflaţi în tranzit pot cumpăra două dintre vestitele legume produse în zonă: ceapa roşie de Buzău şi varza de Buzău.

Zeci de standuri sunt improvizate pe marginea drumului de grădinarii care deţin terenuri în jurul oraşului. Marfa este proaspătă, recoltată cu câteva ore înainte.

Varza de Buzău este preferata gospodinelor deoarece se pretează foarte bine la murat. Zemoasă, dulce, fără fibră lemnoasă, varza cultivată de grădinarii buzoieni provine dintr-un soi vechi, adus cu mulţi ani în urmă de legumicultorii bulgari. 

GALERIE FOTO CU LEGUMICULTORII

”Varza de Buzău este cea mai bună pentru murat. Se vede că are frunza foarte subţire, are multe frunze foarte moi. Această varză merge foarte bine mai ales la sarmale, pentru că e dulce şi fragedă”, spune Viorel Iordache, unul dintre zecile de legumicultori din Buzău care vând pe marginea şoselei de centură varză adusă direct din grădină. Lipsa forţei de muncă i-a dat peste cap planurile de a scăpa repede de marfă, prin livrarea în depozite sau la piaţă.
 
Foto I.B. 
 
La standurile cu legume pe care grădinarii le-au improvizat pe şoseaua care leagă Bucureştiul de Moldova se găseşte în această perioadă, din abundenţă, şi gustoasa ceapă de Buzău.   
 
”Ceapa roşie de apă este produsul nostru tradiţional, o ceapă mai dulce, mai fragedă, este cunoscută în toată lumea şi este foarte căutată. Clienţii sunt încântaţi pentru că iau de la producător direct, noi având preţuri mai accesibile”, declară Vasilica Iordache, legumicultor din Buzău.
 
Foto I.B. 
 
Legumicultorii din jurul Buzăului sunt cunoscuţi ca fiind cei mai mari producători de ceapă de apă şi varză de Buzău. 
 
Ceapa se vinde cu 4 lei, până la 5 lei kilogramul, la funii de câte 4 şi 5 kilograme, iar varza de Buzău, cu preţuri între 1.20 şi 1.50 lei kilogramul. Producătorii spun că preţurile sunt negociabile, în funcţie de cantitatea cumpărată.
 

 

Ceapa se vinde cu patru, până la cinci lei kilogramul     Foto Iulian Bunilă

Imagini din aceeasi galerie
  • Ceapa se vinde cu patru, până la cinci lei kilogramul     Foto Iulian Bunilă
  • Ceapa se vinde cu patru, până la cinci lei kilogramul     Foto Iulian Bunilă
  • Ceapa se vinde cu patru, până la cinci lei kilogramul     Foto Iulian Bunilă
  • Ceapa se vinde cu patru, până la cinci lei kilogramul     Foto Iulian Bunilă
  • Varza de Buzău are prețuri cuprinse între 1.20 și 1.50 lei kilogramul   Foto I.B.
  • Varza de Buzău are prețuri cuprinse între 1.20 și 1.50 lei kilogramul   Foto I.B.
  • Varza de Buzău are prețuri cuprinse între 1.20 și 1.50 lei kilogramul   Foto I.B.
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările