FOTO Într-un oraş din România cu tradiţie în grădinărit legumele cresc şi pe stâlpii de pe stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costică Patache cultivă în fiecare an legume în faţa porţii   Iulian Bunilă
Costică Patache cultivă în fiecare an legume în faţa porţii   Iulian Bunilă

Câţiva dovleci uriaşi atârnă pe firele de comunicaţii, în dreptul unei case de pe strada Independenţei, în apropierea pieţei centrale din Buzău. Se opreşte lumea când îi vede, unii se miră, alţii scot telefoanele şi le fac poze, spune mândru bărbatul care îngrijeşte planta însămânţată în casetele de pe trotuar.

Nu e trecător care să nu observe mănunchiul de dovleci uriaşi şi tărtăcuţe care atârnă pe firele de comunicaţii, în dreptul unei case de pe strada Independenţei. 

Mica expoziţie din centrul Buzăului este opera lui Costică Patache, grădinar pasionat care nu s-a lăsat descurajat niciodată de criza de teren din jurul propriei case. În fiecare an, înfiinţează mici grădini în casetele de pe trotuar.

„Pe firele de pe stâlpi, am dovleci comestibili care ajung până la doi metri şi tărtăcuţe care sunt foarte admirate de trecătorii de pe stradă. Această idee mi-a venit pentru a face ceva deosebit, ceva ieşit din comun, să placă, să fie admirat”, declară Costică Patache.

GALERIE FOTO CU LOCUL ÎN CARE CRESC DOVLECI PE STRADĂ

Dovlecii atârnă la peste trei metri înălţime, pe firele de internet şi telefonie. Bărbatul îi va recolta peste câteva zile, cu ajutorul unei scări, pentru a le lua seminţele. În alţi ani, grădinarul din centrul Buzăului îi culegea pentru mâncare.

”Plantarea dovlecilor şi tărtăcuţelor s-a făcut în jurul datei de 23 martie, în primăvară, ca să aibă timp s se dezvolte. La această oră nu mai sunt comestibili, pentru că au devenit lemnoşi. Când sunt cam la jumătate de metru se recoltează şi se folosesc la bucătărie, în şniţel, cu mujdei de usturoi sau piure”, spune Costică Patache.

Foto Iulian Bunilă

buzau

Plantaţia de dovleac din centrul oraşului atrage privirile celor care trec prin zonă. Unii se miră, alţii scot telefoanele şi le fac poze, spre satisfacţia cultivatorului. Costică Patache spune că mica sa grădină din faţa casei poate fi un model şi pentru alţi locatari din oraş.

”Oamenii se opresc şi fotografiază, alţii cer seminţe, alţii sunt invidioşi, într-un an au încercat să-i distrugă tăind planta de la baza ei. Eu zic că nu deranjează pe nimeni, ba, ar fi un exemplu şi pentru alţii, mai ales că simbolizează tradiţia Buzăului în legumicultură”, spune domnul Patache.

Foto Iulian Bunilă

buzau

În casetele de pe trotuar, domnul Patache a plantat pe lângă vrejii de dovleac şi câteva specii de flori, canna, tufănele şi crăiţe, dar şi un arbore de mătase, originar din Asia, care va creşte cât casa de înalt dacă plantaţia stradală scapă nevandalizată.  

Vă recomandăm să mai citiţi:

VIDEO Cum arată cultura de Sideritis Scardica, planta de fier care era folosită de cosmonauţii sovietici

VIDEO Magicianul Robert Tudor, vrăjit de frumuseţile din Munţii Buzăului. A locuit într-un camping din Gura Teghii

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite