VIDEO Satul din Buzău cu două lacuri superbe, un baraj şi o cascadă, gata să devină staţiune de interes local

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lacul Siriu este principalul obiectiv turistic al zonei Foto Ilona Duţă
Lacul Siriu este principalul obiectiv turistic al zonei Foto Ilona Duţă

Satul Gura Siriului va fi atestat ca staţiune turistică de interes local, potrivit unui proiect de Hotărâre publicat de Ministerul Economiei, proiect care prevede atestarea a 13 localităţi ca staţiuni turistice de interes local şi a uneia, de interes naţional. Pe lângă Sărata Monteoru, după atribuirea noului statut localităţii Gura Siriului, Buzăul va avea două staţiuni.

România va avea în total 52 de staţiuni turistice de interes naţional şi 87 de staţiuni turistice de interes local. Spre exemplu, Ocna Şugatag din Maramureş devine staţiune turistică de interes naţional, conform unui proiect de act normativ al Ministerului Economiei.

Vor fi declarate staţiuni de interes local, conform aceluiaşi proiect: Anina, judeţul Caraş-Severin; Borş, judeţul Bihor; Cavnic, judeţul Maramureş; Dorna Arini, judeţul Suceava; Ghioroc, judeţul Arad; Gura Siriului, judeţul Buzău; Sadova, judeţul Suceava; Săcele, judeţul Braşov; Sânnicolau Mare, judeţul Timiş; Sighetul Marmaţiei, judeţul Maramureş; Ştei, judeţul Bihor; Tuluceşti, judeţul Galaţi; Vatra Moldoviţei, judeţul Suceava.

Conform notei de fundamentare, pe termen mediu şi lung, proiectul de act normativ va crea un impact pozitiv ȋn sensul că localităţile atestate vor putea fi promovate ca staţiuni turistice de interes naţional sau  local, după caz, şi vor avea şanse mai mari ȋn atragerea de finanţări nerambursabile, ȋn condiţiile ȋn care unele programe de finanţare impun existenţa atestării ca staţiune turistică. 

”Avȃnd ȋn vedere efectul multiplicator al turismului ȋn sectoarele economice conexe, precum transporturile, construcţiile, agricultura, artizanatul şi comerţul cu amănuntul, realizarea unor proiecte de dezvoltare a turismului ȋn localităţile atestate staţiuni turistice vor genera un impact benefic pentru dezvoltarea economică şi creşterea calităţii vieţii pentru rezidenţii acestor zone”, transmit inuiţiatorii proiectului.

barajul siriu

Foto wawlist.com

Gura Siriului este parte a comunei Siriu, alături de satele Caşoca, Colţu Pietrii, Lunca Jariştei (care este reşedinţa comunei) şi Muşceluşa. Localitatea este situată în nord-estul judeţului Buzău, pe valea Buzăului, în preajma Barajului Siriu. 

Se învecinează la nord cu Sita Buzăului, din judeţul Covasna, cu comuna Zagon din judeţul Covasna la nord-est, cu comuna Chiojdu din judeţul Buzău la sud-vest, cu oraşul Nehoiu din judeţul Buzău la sud şi cu comuna Gura Teghii din judeţul Buzău la est.

Satul Gura Siriului, situat pe valea Buzăului, aflată în preajma lacului de acumulare al Barajului Siriu, este traversat de şoseaua naţională DN10, care leagă Buzăul de Braşov. Turismul este din ce în ce mai bine reprezentat, în zonă. 

”Satul Gura Siriului îndeplineşte criteriile minime obligatorii pentru atestarea staţiunilor turistice de interes local şi întruneşte un punctaj de 135 de puncte la criteriile suplimentare, faţă de de minimul de 90 de puncte necesare pentru atestarea ca staţiune turistică de interes local”, se arată în nota de fundamentare a proiectului care propune atestarea localităţii Gura Siriului ca staţiune de interes local.

O altă destinaţie din ce în ce mai vizitată este Cascada Caşoca, aflată în Gura Siriului, pe râul Caşoca. Este o cascadă de aproximativ şase metri cădere, dar impresionează prin zona ascunsă în care este poziţionată. Peretele din partea stângă a cascadei are o deschizătură ce era folosită drept ascunzătoare pentru haiducii locului din vremea lui Tudor Vladimirescu. 

Lacul Vulturilor este, de asemenea, un obiectiv foarte cunoscut pasionaţilor de drumeţii montane. Se găseşte pe partea estică a versantului Mălâia, la altitudinea de 1.420 m, în Munţii Siriului. Aceesul spre obiectiv se face prin şase trasee turistice omologate, cel mai utilizat fiind: DN10-Gura Bonţului (Siriu, drum forestier pe partea dreapta lac acumulare) – Gura Milea – Lacul Vulturilor.   

Imagine indisponibilă

Foto blog.claudiuconstantin.ro

Principalul obiectiv turistic este Lacul de acumulare Siriu, format în urma construcţiei, în perioada 1982-1994, a barajului de la Siriu şi a hidrocentralei Nehoiaşu, de 42 MW.

Barajul si lacul de acumulare Siriu sunt pe raza localităţii Gura Siriului, la 12 kilometri de oraşul Nehoiu, în zona din coada lacului (barajul). Barajul de la Siriu, realizat din anrocamente, este al doilea din lume după cel din Retezat construit fără a fi folosit cimentul. 

Are o inălţime de 155 de metri, o capacitate de 150 milioane metri cubi de apă şi o lungime de 14 kilometri. Acesta oferă posibilităţi de agrement pe timpul verii când se poate face plajă, se pot face plimbări cu pluta şi se poate practica pescuitul sportiv.

BARAJUL SIRIU

Foto Alina Mogoş

În localitatea Gura Siriului se pot practica: turismul cultural, turismul rural, turismul balnear, turismul sportiv şi de agrement (drumeţii), iar accesul în se poate realiza pe cale rutieră. Promovarea localităţii se realizează prin intermediul reţelelor de socializare, care oferă informaţii despre obiectivele turistice  din localitate.

Baza turistică este asigurată de pensiuni, hosteluri şi hoteluri  care însumează 115 de locuri de cazare în unităţi clasificate de la 1 şi 4 stele.

De asemenea în localitate se organizează evenimente turistice, culturale cu caracter de repetabilitate pe bază de calendar precum: Zilele comunei -Cât e Siriu de Mare, Ziua Lacului Siriu, Festival Folcloric -Izvorul Bucurie, la care partricipă anual peste 5000 de turişti.

Vă mai recomandăm: 

VIDEO Cascada Caşoca, comoara ascunsă în Munţii Buzăului. „Un tărâm cu un potenţial turistic fantastic“ 

VIDEO Cascada La Şipot, de la graniţa judeţelor Buzău şi Prahova, atrage turişti în fiecare weekend

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite