Cinci ponturi de setare mintală pentru succes garantat explicate de psihologi: „Dacă ne gândim la eşec, totul e pierdut“

Cinci ponturi de setare mintală pentru succes garantat explicate de psihologi: „Dacă ne gândim la eşec, totul e pierdut“

Oamenii de succes sunt cei care lucrează în echipă. FOTOshuterstock

Succesul nu ţine de destin şi uneori nici de capacitatea intelectuală a unui om. Oricine poate avea succes în viaţă dacă este perseverent, gândeşte pozitiv şi îşi stabileşte clar obiectivele.

Ştiri pe aceeaşi temă

Psihologii spun că este crucial să gândim pozitiv în orice situaţie. Studiile arată că oamenii optimişti au cu 80% sanşe mai mari să devină persoane de succes.

„Foarte important în viaţă este să gândim pozitiv. Nu este un lucru uşor mai ales dacă suntem pesimişti prin natura noastră, dar este un lucru care se poate învăţă şi educa în timp. Principiul de bază este să gândim că vom reuşi. Dacă ne gândim la eşec înainte să facem un lucru, atunci cam totul este pierdut. Asta nu înseamnă să nu avem emoţii, dar este important să le putem controla. De exemplu, dacă mergem la un interviu de angajare gata resemnaţi că nu-l vom lua, atunci nu are rost să mergem. Este bine să gândim şi să ne repetăm mereu în gând fraza: «Pot să o fac, voi reuşi, astăzi voi avea succes!». Dacă spunem aceste lucruri de multe ori atunci şi creierul nostru va începe să creadă. Dacă mergem la un interviu cu teama de eşec, atunci vom fi stresaţi, ne vom fâstâci şi vom da impresia că suntem nesiguri, că avem ceva de ascuns“, spune psihologul Ana Maria Ruşizan.

Fiţi realişti şi cereţi ajutor la nevoie

Un alt principiu al succesului este să ne stabilim scopuri realiste. „Atunci când ne propunem să reuşim într-un domeniu trebuie să fim realişti. Trebuie să ne alegem un obiectiv care poate fi atins. Trebuie să ne cunoaştem foarte bine, să ştim ce putem şi ce nu putem face. Doar aşa vom reuşi. Dacă ne alegem obiective mult peste puterile noastre atunci ne vom lovi de eşec. De asemenea, un om de succes este acela care cere ajutor atunci când este nevoie. Nu trebuie să facem totul singuri. Toţi oamenii mari de succes sunt cunoscuţi ca jucători de echipă“, mai spune psihologul.

Perseverenţa este calea spre succes

Perseverenţa este crucială dacă vrem să avem succes. Este posibil ca uneori să avem şi eşecuri, dar nu trebuie să fim demoralizaţi. „Orice om de succes a avut în viaţa lui şi un eşec. Trebuie să ştim cum să trecem peste aceste piedici. Nu trebuie să privim înapoi şi să avem regrete ani întregi. Trebuie să fim perseverenţi şi să nu renunţăm. După cum se spune «Repetiţia este mama învăţăturii». Trebuie să lăsăm rapid în urmă eşecul şi să o luăm de la capăt“, mai spune specialistul.

Recunoaşteţi când aţi greşit

Nu este om care să nu facă greşeli, dar modul în care ni le asumăm este foarte important. „Dacă aţi făcut o greşeală nu încercaţi să o ascundeţi. Studiaţi ce nu a mers bine şi data viitoare nu veţi repeta aceleaşi greşeli. Oamenii care spun mereu că ei nu greşesc şi încearcă să dea vina pe alţii nu sunt oameni de succes. Este o dovadă de tărie de caracter să recunoşti când ai greşit şi să mergi mai departe“, mai spune psihologul.

Munca este unul dintre principiile succesului

Succesul nu este un talent nativ, el se clădeşte în timp, de obicei prin muncă. Nimeni nu a ajuns sus fără să muncească. „Nu trebuie să ne gândim că vom avea succes din prima, că noi suntem cei mai deştepţi şi că totul ni se va da pe tavă. Trebuie să muncim pentru acest lucru. Dacă muncim, învăţăm totul despre domeniul în care vrem să reuşim, dacă uneori pornim de jos şi avansăm treptat, atunci succesul va fi garantat. Nu trebuie să ne dorim să fim şefi din prima. Nu trebuie să avem orgolii mari dacă ne dorim succesul. Trebuie să muncim pentru el“, mai spune Ana Maria Ruşizan.

Citeşte şi:

Ponturile unui şef de resurse umane: „M-am săturat să văd în CV-uri: dornic să lucrez în echipă, comunicativ, disponibil la program prelungit“

Cele patru mari obstacole care ne împiedică să fim fericiţi

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările