Metoda inedită a unei primării de a proteja pietonii. Stâlpişorii, mai eficienţi decât amenzile

Metoda inedită a unei primării de a proteja pietonii. Stâlpişorii, mai eficienţi decât amenzile

Stâlpii anti-parcare de la Botoşani FOTO Cosmin Zamfirache

Primăria Botoşani a reuşit să implementeze un proiect inedit şi, totodată, eficient pentru siguranţa pietonilor. Au fost montaţi stâlpi anti-parcare în faţa trecerilor de pietoni, care sunt, în acelaşi timp, şi surse de iluminat puternice în dreptul zebrelor

Ştiri pe aceeaşi temă

Primăria municipiului Botoşani a reuşit, printr-un proiect inedit, să stopeze accidentele grave petrecute pe trecerile pentru pietoni, devenite tot mai numeroase în ultimii ani. Numai în 2021 au avut loc pe străzile din Botoşani trei accidente foarte grave, cu pietoni „seceraţi” pe zebră de şoferi imprudenţi. În acest scop, autorităţile locale au amenajat pe strada Împărat Traian, cea mai expusă accidentelor de acest gen, sectoare cu stâlpi reflectorizanţi care împiedică parcarea autoturismelor lângă trecerile de pietoni.  
 

Moartea care pândeşte la trecerea de pietoni

 
În mai puţin de un an, în municipiul Botoşani au fost înregistrate în jur de opt accidente rutiere foarte grave care au implicat pietoni loviţi pe trecerea de pietoni. Ultimul s-a petrecut la sfârşitul lunii august 2021, când o bătrână a fost luată cu nepotul în braţe direct pe capotă de un şofer neatent. În vara lui 2020, numai într-o singură lună doi pietoni şi-au pierdut viaţa după ce au fost loviţi pe zebră. Cele mai multe accidente cu pietoni au avut loc mai ales pe strada Împărat Traian, o zonă cu un ocolitor de centură foarte circulat şi totodată populat, inclusiv cu mulţi elevi care vin şi pleacă la şcoală.
 
Cea mai mare problemă, spun şoferii, o reprezintă maşinile parcate neregulamentar chiar lângă trecerile de pietoni, aşa încât şoferii văd pietonul în ultima clipă.  Sabin locuieşte în capătul străzii respective şi spune că a fost la un pas de a accidenta o femeie în vârstă din cauza maşinilor parcate ilegal. „Mergeam acasă şi traversam Împărat Traian. Am avut noroc că doream să opresc la un prieten şi mergeam foarte încet să găsesc un loc de parcare. M-am trezit cu o bătrânică de după o dubă parcată chiar lângă trecere. M-am trezit cu ea în faţa maşinii. Şi sunt multe din astea”, spune botoşăneanul. 
 

Stâlpii reflectorizanţi, mai eficienţi decât amenzile

 
Conform Regulamentului Rutier parte a Hotărârii 85/2003, este interzisă oprirea voluntară a vehiculelor în dreptul indicatorului trecere pentru pietoni sau la 25 de metri înainte şi după trecerea de pietoni. Poliţia poate da amenzi pentru parcare neregulamentară, dar poate şi ridica maşinile. Niciuna din sancţiuni nu s-a dovedit însă prea eficientă. În aceste condiţii, membrii unui grup fondat pe reţelele sociale şi dedicat mai ales şoferilor din Botoşani au redactat o petiţie pentru găsirea unor soluţii privind siguranţa pietonilor şi prevenirea accidentelor pe trecerile de pietoni.
 
Astfel, reprezentanţii municipalităţii au decis să implementeze un proiect-pilot inedit. Pentru început, s-a decis ca pe strada Împărat Traian să fie montaţi, în apropierea trecerilor de pietoni, mai mulţi stâlpi reflectorizanţi dispuşi în formă conică. Amenajările s-au făcut din bugetul local şi cu angajaţii unei direcţii din cadrul Primăriei, în luna august. „Sunt marcaje cu vopsea termoplastică reflectorizantă, mult mai vizibilă. În aceste condiţii, şoferii nu vor mai putea parca în apropierea trecerilor de pietoni. Rezultatele cu ridicarea maşinilor nu erau foarte bune şi am luat această decizie. Rezultatele sunt cele aşteptate”, spune primarul Botoşaniului, Cosmin Andrei. 
 

Vă recomandăm să mai citiţi:

 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările