Cum a fost transformată o fostă vilă a lui Ceauşescu aflată în paragină în cămin pentru bătrânii abandonaţi

Cum a fost transformată o fostă vilă a lui Ceauşescu aflată în paragină în cămin pentru bătrânii abandonaţi

Casa înainte de reabilitare FOTO Asociaţia ”Happy„

O fostă jurnalistă din Botoşani, implicată de mai bine de zece ani în acţiuni umanitare, vrea să facă dintr-o fostă vilă a lui Nicolae Ceauşescu o casă de bătrâni gratuită pentru vârstnicii săraci şi abandonaţi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ionela Ivan a înfiinţat de câţiva ani asociaţia „Happy”, dedicată unor proiecte sociale, inclusiv stabilirea unor zone de colectare a hainelor şi alimentelor în municipiul Botoşani, pentru cei nevoiaşi. Tot prin asociaţie, zeci de oameni ai străzii sunt hrăniţi zilnic graţie donaţiilor din partea unor persoane inimoase. 
 
Impresionată de soarta celor bătrâni şi nevoiaşi ajunşi pe drumuri, după o viaţă de muncă, fosta jurnalistă a început un proiect deosebit: realizarea unui cămin gratuit, pentru bătrânii nimănui, susţinut doar din sponsorizări. Construcţia va fi realizată chiar într-un din fostele vile de protocol ale Nicolae Ceauşescu, rămasă în paragină într-un sat din judeţul Botoşani.
 

De la o supă caldă la vila lui Ceauşescu

 
Ideea amenjării unui cămin de bătrâni i-a venit Ionelei în timpul unei ierni grele, în urmă cu aproximativ şapte ani, când a fost impresionată de bătrânii rămaşi să înfrunte gerul pe străzi sau abandonaţi de familii în locuinţe dărăpănate şi neîncălzite. Şi-a mobilizat toţi prietenii şi au strâns zeci de supe calde pe care să le dea oamenilor pe stradă, măcar pentru a-şi potoli foamea şi a se încălzi. Atunci i-a venit şi ideea înfiinţării unui cămin de bătrâni gratuit pentru bunicii nimănui. „În iarna anului 2014, în biroul unei firme de asigurări a unui prieten, am mobilizat toţi cunoscuţii să facă acasă o supă caldă şi să o împărţim pe stradă oamenilor fără adăpost. Acel moment a fost primul nostru contact cu lumea străzii, o lume gri, rece, plină de frică, o lume nebună, haotică, violentă, plină de vicii şi dependenţe. Am visat să le oferim un adăpost mai ales vârstnicilor. Era un vis atunci, acum devine realitate”, spune Ionela Ivan. 
 
Au început lucrările de reabilitare ale clădirii FOTO  Asociaţia ”Happy”
 
Cu ajutorul prietenilor, acum un an, tânăra a găsit, la 20 de kilometri de Botoşani, o fostă casă de protocol care a aparţinut lui Nicolae Ceauşescu, în satul Rădeni, comuna Frumuşica, o zonă viticolă renumită. Casa în paragină era scoasă la vânzare. Asociaţia „Happy” s-a angajat că o va plăti în timp, pe bucăţi, din donaţii şi a început să o repare.
 

Casă şi masă pentru 60 de bătrâni abandonaţi pe străzi

 
De şase luni, cu voluntari şi muncitori, din banii strânşi din donaţii şi sponsorizări, Ionela şi Asociaţia „Happy” s-au apucat de renovat casa, o vilă cu trei etaje, deteriorată mai ales la interior şi care costă aproximativ 120.000 de euro. Reparaţiile constau în anvelopare, tencuire, înlocuirea acoperişului, renovări interioare, inclusiv grupuri sanitare. Casa ar deveni adăpost pentru 60 de bătrâni săraci şi abandonaţi pe străzi. Casa are o livadă, dar şi spaţii agricole, unde cei în putere, fără dizabilităţi, vor putea să se gospodărească singuri. Hrana bătrânilor va fi asigurată din donaţii şi sponsorizări.
 
Lucrări la Casa Nicolae FOTO Asociaţia Happy 
 
„Este un loc de poveste, înconjurat de câmpii,  verdeaţă, o livadă de meri şi vişini. Un loc în care îşi vor găsi liniştea şi pacea, un loc unde vor dispărea violenţa şi teama, un loc unde vor putea dormi cu ambii ochi închişi fără grija zilei de mâine”, spune Ionela Ivan.  Căminul de bătrâni va fi gratuit, iar cei cu dizabilităţi sau probleme de sănătate vor avea parte de o minimă îngrijire medicală şi de susţinerea unui asistent social. În acest proiect s-a raliat şi Asociaţia ”Salvează o inimă” tot din Botoşani dar şi Asociaţia Creştină pentru Tine. Donaţii se pot face la Asociaţia ”Salvează o inimă” în :
  
Cont RON: RO05BTRL00701205W82870XX,
Cont Euro: RO28BTRLEURCRT00W8287001
CONT USD: RO68BTRLUSDCRT00W8287001
COD SWIFT: BTRLRO22
COD BIC: BTRL
REVOLUT: 0752.753.540
 

Vă recomandăm să mai citiţi:

 
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările