Caz fără precedent în România. Şefii de la Consiliul Judeţean Botoşani îşi dau în judecată toţi angajaţii, de la directori până la portar şi femeile de serviciu

Caz fără precedent în România. Şefii de la Consiliul Judeţean Botoşani îşi dau în judecată toţi angajaţii, de la directori până la portar şi femeile de serviciu

Toţi angajaţii instituţiei sunt daţi în judecată de şefi FOTO Cosmin Zamfirache

Şefii de la Consiliul Judeţean Botoşani au decis să îşi dea în judecată toţi angajaţii în urma unui control al Curţii de Conturi. Consiliul Judeţean are de recuperat 2 milioane de euro de la aceştia. Peste 500 de angajaţi riscă să fie executaţi silit.

Ştiri pe aceeaşi temă

Caz fără precedent în România. O instituţie publică îşi dă în judecată toţi angajaţii, de la directori până al portari şi femeile de serviciu. Şefii de la Consiliul Judeţean Botoşani, spun că sunt obligaţi să i-a această decizie după un control al Curţii de Conturi din luna februarie a acestui an. Inspectorii Curţii de Conturi au declarat ca ileagale o serie de sporuri salariale încasate de toţi angajaţii în perioada 2009-2012. 
 
Fie că este vorba de sporuri de antenă, de condiţii periculoase sau toxice, Curtea de Conturi a decis ca instituţia care conduce întregul judeţ să dea banii înapoi până în 2015, riscând să fie executată silit. 
 
Totodată la sporurile date ilegale, se adaugă şi ale deficienţe constatate. Este vorba de lucrări plătite dar neefectuate de drumuri şi poduri, pentru care au semnat zeci de angajaţi de la birourile de investiţii, dezvolatare sau Direcţia de Drumuri Judeţene şi Poduri. În total suma pe care Consiliul Judeţean trebuie să o returneze statului este de aproximativ 2 milioane de euro. 
 
Ca să nu fie blocată întreaga activitate a instituţie, aflată deja în pragul falimentului, şefii de la Consiliul Judeţean au aruncat întreaga responsabilitate pe umerii angajaţilor. Aceştia de la directori de compartimente până la femeile de serviciu vor plăti întreaga sumă. În luna septembrie cei 500 de angajaţi care au beneficiat de sporuri sau au fost implicaţi în cazul lucrărilor nefectuate vor fi daţi în judecată de instituţia unde lucrează.  Preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani spune că este nevoit să ajungă la acestă măsură FOTO Adevărul
 
”Trebuie să chem în instanţă zeci de angajaţi şi pe fostul preşedinte pentru 100 de miliarde. Este primul caz din România, dar dacă aşa a decis Curtea de Conturi?  Ca să nu rămână pe socoteala noas trebuie să facem toate demersurile acestea. Îi dăm în judecată. Nu am ce să le fac. Sunt zeci, sute de oameni”, a precizat şeful Consiliului Judeţean Florin Ţurcanu. Totodată şefii de la Consiliul Judeţean sunt conştineţi că s-ar putea trezi cu o revoltă din partea angajaţilor. 
 
”Ne putem trezi că nu mai lucrează, sau nu mai pun suflet în ceea ce fac. Nu mai riscă nimeni să semneze şi să se trezească că trebuie să aducă bani de acasă”, adaugă vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Sorescu. În orice caz vestea i-a dărâmat pe angajaţi, fiind vorba de o sumă atât de mare. ”Este o disperare generală. Mulţi au rate, credite, fiecare bănuţ contează şi salariile sunt aşa cum sunt, de bugetari”, spune o funcţionară de la Consiliul Judeţean. Consiliul Judeţean riscă să fie executat silit până în 2015, după care instituţia îşi va recupera banii de la angajaţi, prin intermediul instanţei. 
 
citiţi şi:
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările