Ce trebuie să faceţi dacă sunteţi muşcat de un şarpe - sfaturile salvamontiştilor

Ce trebuie să faceţi dacă sunteţi muşcat de un şarpe - sfaturile salvamontiştilor

Şarpele este întâlnit tot mai des de către turişti. FOTO: Arhivă

Sezonul drumeţiilor a început, tocmai de aceea trebuie să fim atenţi la unele aspecte când ne decidem să ne aventurăm pe traseele montane. Salvamontiştii atrag atenţia că în această perioadă este foarte posibil ca pe potecile montane turiştii să se întâlnească cu un şarpe. Şi, potrivit statisticilor, trei sferturi dintre muşcături apar la persoanele imprudente care ating reptilele.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pentru a evita evenimentele de acest fel, este important să verificăm locul înainte de a păşi în direcţia respectivă sau înainte să ne aşezăm pe pământ. În cazul în care  am observat un şarpe cel mai bun lucru pe care îl putem face este să ne îndepărtăm de zona respectivă. 
 
Potrivit Salvamont, singurele specii de şerpi veninoşi din România sunt viperele, iar semnele unei muşcături de viperă sunt: durerea acută, umflarea zonei afectate, două înţepături mici la distanţă de aproximativ un centimetru una de cealaltă, semiconştienţă. De asemenea, pot apărea şi alte simptome, cum ar fi senzaţie de greaţă, vomă, tulburări de vedere, dificultăţi de respiraţie, transpiraţie excesivă şi dureri abdominale.
 
Ce trebuie să faceţi în cazul unei muşcături de şarpe 
 
Dacă sunteţi victimele unei muşcături de şarpe trebuie să respectaţi anumite lucururi până la sosirea echipajelor de prim ajutor. 
 
Anunţaţi evenimentul la Serviciul Unic de Urgenţă 112. 
 
Nu faceţi mişcări şi nu vă agitaţi! Dacă nu respectaţi acest sfat, ritmul bătăilor inimii va creşte, circulaţia sângelui fiind accelerată, iar astfel veninul pătrunde mai repede în torentul circulator. Cel mai indicat este să staţi liniştit într-un loc umbrit.
 
 
Aşezaţi-vă astfel încât să menţineţi muşcătura sub nivelul inimii, curăţaţi cu alcool veninul de pe lângă muşcătură. De asemenea, folosiţi, dacă aveţi, o seringă de aspirat venin. Puneţi un pansament compresiv deasupra muşcăturii către inimă şi luaţi o aspirină.
 
Hidrataţi-vă! Hidrataţi-vă doar cu apă şi nu beţi alcool, cafea sau energizante.
 
Dacă aţi fost muşcat de un şarpe este interzisă sugerea veninului cu gura, arderea zonei muşcate sau aplicarea de gheţă pe muşcătură.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: