Bacău: Plăteşte 27 de ani rată pentru casa distrusă de ape

Tânărul Remus Peşterău a făcut credit la bănci ca să-şi construiască o locuinţă în Mărgineni, dar viitura i-a luat-o la inundaţiile de marţi. Pentru numeroşi sinistraţi băcăuani, viaţa după potop începe doar cu hainele de pe ei şi copii de buletin.

Ştiri pe aceeaşi temă

Remus Peşterău (33 de ani), din comuna Mărgineni, are în casă mâlul de jumătate de metru şi în rest nimic. Omul este disperat. A cumpărat locuinţa cu credit ipotecar şi mai are de plătit la bancă încă 27 de ani.


„După şase ani de chirie, în 2008, am cumpărat această casă cu credit. Atunci nimeni nu mi-a spus că este zonă inundabilă, iar acum îmi plâng în pumni. Sunt dator toată viaţa pentru o casă care s-a inundat de două ori într-o lună. Nu ştiu ce voi face, dar nu pot sta cu sacoşa pregătită la uşă, gata să fug din calea apelor“
, spune tânărul.


„Plec în lumea largă“


Acum a avut apa până la tavan. După ce s-a retras şi a venit acasă, a crezut că-i stă inima. Mobila a găsit-o bucăţi, aparatura electrocasnică distrusă, hainele pline de mâl. Noi l-am găsit spălând trei perechi de încălţăminte. „Cred că o să rămân doar cu astea. Totul este distrus. Nu mai ai ce face. Nici nu ştiu dacă mai are rost să fac ceva sau să le las aşa şi să plec în lumea largă“, a mai spus Remus. Vecinul său, Viorel Nica, a rămas doar cu o copie după buletin şi poliţa de asigurare a locuinţei.


Nici măcar hainele de pe el nu sunt ale sale. Le-a împrumutat de la un vecin.  „Atât mai am. O copie după actul de identitate. În rest nu mai am nimic. Am noroi şi în cuptorul cu microunde, în frigider şi în şifonier. Nu mai am nici măcar o pernă curată pe care să pun capul. Le arunc pe toate la gunoi şi plec la muncă în străinătate să iau altele“, se plânge bărbatul. De la zero trebuie să o ia acum şi soţii Harabagiu.


„Muncim în zadar“


Plini de nămol din cap până-n picioare, oamenii au început să scoată bunurile din casă şi deşi fac curăţenie de două zile, nu se vede nimic în urma lor. „E dezastru. Şi hainele noi, cu etichetă, sunt pline de mâl. Nu am nici măcar o farfurie curată în care să mănânc. Curtea e plină de noroi şi, chiar dacă le spăl, se murdăresc la loc. Muncim în zadar“, spune cu ochii în lacrimi Maria Harabagiu.


Acelaşi sentiment îl trăiesc toţi sinistraţii din comuna Mărgineni, unde circa 80 de locuinţe au fost grav afectate de inundaţii. Cu toţii s-au întors la casele lor şi încearcă să mai salveze ce se poate.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările