Ce ascund de fapt ticurile nervoase şi cum ne putem trata pentru a scăpa de ele

Ce ascund de fapt ticurile nervoase şi cum ne putem trata pentru a scăpa de ele

Ticurile, indiferent de natură, devin mai dese în situaţii tensionate (sursă foto : Shutterstock)

Apariţia ticurilor este legată de trăirea unei stări tensionate, deranjantă sau dificilă din punct de vedere emoţional. Specialiştii susţin că ticurile, indiferent de natură, devin mai dese în situaţii tensionate. Tratarea lor se face prin psihoterapie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ticurile sunt gesturi sau sunete emise brusc, repetitiv, fără un ritm anume, care nu se pot controla. Fie că vorbim de rosul unghiilor sau de clipitul des, specialiştii susţin că ticurile nu apar întâmplător. De regulă, în spatele ticurilor se ascunde o problemă emoţională sau, în cele mai grave cazuri, o problemă medicală. 
 
Apariţia ticurilor este legată de trăirea unei stări tensionate, deranjantă sau dificilă din punct de vedere emoţional. ” Ticul este o mişcare repetitivă, involuntară. În spatele lui se ascunde o problemă de ordin emoţional, de cele mai multe ori. Practic, persoana refulează o stare interioară prin acest gest“, spune psihoterapeut Adriana Neda. 
 
Specialiştii susţin că ticurile, indiferent de natură, devin mai dese în situaţii tensionate. În situaţii stresante, gesturile devin şi mai intense. Ticurile au tendinţa să se amelioreze când persoana este relaxată şi dispar cu totul în timpul somnului. Există trei feluri de ticuri: ticurile verbale, ticurile motorii şi ticurile complexe. 
 
Ticurile verbale sunt cele mai puţin periculoase. Exceptând faptul că persoana care a dobândit ticul poate deveni enervantă prin repetarea aceluiaşi cuvânt la nesfârşit în toate conversaţiile, indiferent de interlocutor sau de context, ticul verbal nu este periculos pentru sănătate.
 
Ticurile motorii se manifestă prin diferite mişcări repetate ale corpului. Clipitul des, rosul unghiilor, legănatul de pe un picior pe altul, trosnitul degetelor, gesticulatul excesiv, mişcarea anumitor părţi ale corpului intră în categoria ticurilor motorii. În categoria ticurilor complexe intră secvenţele complicate de ticuri verbale sau motorii, susţin specialiştii. Cel mai complex şi grav tic este Sindromul Gilles de la Tourette.
 
Pericol pentru sănătate 
 
Specialiştii îndeamnă la tratament, mai ales în cazul ticurilor care pot provoca probleme medicale grave. Scrâşnitul dinţilor este un tic cunoscut în termeni medicali drept bruxismul. Stresul sau problemele de digestie sunt cauzele acestui tic periculos. 
 
O persoană care a dobândit bruxism şi nu este conştientă de periculoziatatea ticului poate ajunge să aibă probleme grave de ordin stomatologic, de la apariţia unor crăpături la nivelul dinţilor până la distrugerea  completă a danturii. Nici rosul unghiilor nu este lipsit de pericole. O persoană care obişnuieşte să-şi roadă unghiile în diferite momente ale zilei, fără a ţine cont de igienă, poate contacta viruşi periculoşi care să îi afecteze sănătatea. Bacteriile de pe piele sunt transferate în gură, putând produce infecţii ale gâtului sau gingiilor.
 
 
Cum se tratează ticurile
 
Majoritatea ticurilor cu cauze emoţionale, fie că sunt motorii sau verbale, se tratează la terapeut. Cum cele mai întâlnite ticuri sunt cele determinate de factori emoţionali, terapia la psihoterapeut este prima sugestie pentru cei care au ticuri. În spatele ticurilor se poate ascunde stresul, anxietatea sau agorofobia şi toate acestea pot fi tratate prin terapie, până la eliminarea totală a ticului.
 
”Psihoterapia este prima opţiune în tratamentul ticurilor. Dacă se constată că ticul este asociat cu o boală psihiatrică, atunci va fi nevoie şi de tratament medicamentos, sub observaţia unui medic psihiatru. Dacă ticul este generat şi de alte cauza somatice, atunci  tratamentul ţine de competenţa unui medic specialist”, mai precizează psihoterapeutul.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: