Cum să evităm certurile de sărbători: „Rudele transformă întâlnirile de familie în front de luptă“

Cum să evităm certurile de sărbători: „Rudele transformă întâlnirile de familie în front de luptă“

Cum gestionăm certurile de sărbători

Peste două treimi dintre oameni au probleme cu cel puţin un membru al familiei, întâlnirile de sărbători reprezentând pentru ei o modalitate de a-şi rezolva rănile emoţionale, spun psihologii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Întâlnirile de familie pot fi mai mult decât complicate. Tipurile complexe de personalităţi, experienţele şi tensiunile acumulate de-a lungul anului pot transforma întâlnirile de sărbători într-un coşmar. Psihologii sfâtuiesc evitarea preluării rolului de salvator de către gazdă, scrie bustle.com

„Nu veţi putea niciodată să controlaţi comportamentul altcuiva, chiar dacă aici sunt incluşi membrii familiei“, recomandă psihoterapeutul de familie Kiaundra Jackson.

„Fiecare om are dreptul să decidă cum se comportă. Cel mai bun lucru pe care trebuie să-l faceţi când o rudă încearcă să stârnească un conflict este să vă asiguraţi că reacţionaţi cu maturitate. Fie că este vorba de o ceartă sau doar schimb de păreri contradictorii, este extrem de important să nu reacţionaţi cu negativitate“, sfătuieşte specialista. Încercaţi să excludeţi exprimări precum: „nu ai dreptate“, „nici nu vreau să aud“, „este exclus“, „nu mă interesează părerea ta, „eu decid“.

Lămuriţi aşteptările pe care le aveţi de la fiecare

„Stabiliţi aşteptările pe care le aveţi cu privire la comportamentul membrilor familiei şi vorbiţi cu cei care au tendinţa de a stârni conflicte sau discuţii în contradictoriu. Explicaţi-le că orice probleme au, sărbătorile nu sunt un moment potrivit pentru a fi discutate“, recomandă specialistul.

„Pentru două treimi dintre oamenii care au probleme cu cel puţin un membru al familiei, întâlnirile de sărbători reprezintă pentru ei o modalitate de a-şi rezolva rănile emoţionale“, explică psihologul Leonard Felder, cel care a făcut un studiu clinic pe acesastă temă. Cu alte cuvinte, familiile transformă mesele în familie de sărbători în front de luptă şi găsesc în aceste momente oportunitatea potrivită pentru a-şi rezolva conflictele.

Pe de altă parte, „uneori este rezonabil să te implici“, spune psihologul Deborah Offner. „Dacă aceasta este o problemă de lungă durată şi există şanse mari să fie rezolvată, atunci nu exclude posibilitatea“, adaugă specialistul.

Stabiliţi limite dacă anticipaţi o situaţie conflictuală

Dacă anticipaţi o situaţie conflictuală în familie de sărbători, este important să evaluaţi cu atenţie situaţia şi să decideţi cum doriţi să rezolvaţi lucrurile. Dacă aveţi de-a face cu un membru de familie toxic, nerezonabil sau potenţial abuziv, stabilirea unor limite cu privire la lucrurile pe care sunteţi dispuşi să le toleraţi este cea mai bună alegere.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările