7 noiembrie: 112 de ani de nașterea Mariei Lătărețu, artista cu o viață grea. Și-a îngropat cinci copii VIDEO

0
Publicat:

Pe 7 noiembrie, în 1504, Cristofor Columb se întorcea din ultima sa călătorie. În 1867, în aceeași zi, se năștea Marie Curie, savanta care a introdus în fizică termenul de radioactivitate, iar în 1911, tot pe 7 noiembrie, venea pe lume cântăreața de muzică populară Maria Lătărețu.

1504 - Cristofor Columb s-a întors din a patra și ultima sa călătorie

Cristofor Columb este exploratorul care a navigat spre vest, pe Oceanul Atlantic, în căutarea unei rute spre India, dar și-a câștigat reputația descoperind un nou continent, denumit mai târziu, America, în perioada precolumbiană fiind cunoscută doar Lumea Veche. Ultima sa călătorie s-a încheiat în 1504.

1867 - s-a născut savanta poloneză stabilită în Franța  Marie Skłodowska Curie

Chimista și fiziciana Marie Curie este considerată una dintre cele mai influente savante ale secolului al XX-lea, fiind singura savantă care a primit două premii Nobel în două domenii științifice diferite (fizică și chimie). Este cea care introdus în fizică termenul de radioactivitate. Cercetările sale în domeniul elementelor radioactive, al radioactivității naturale și al aplicațiilor acestora în medicină au făcut-o celebră. A fost soția unui laureat al Premiului Nobel, fizicianul Pierre Curie, și mama unei laureate a Premiului Nobel (Irène Joliot-Curie). 

1911 - s-a născut cântăreața de muzică populară Maria Lătărețu

Cântăreața de muzică țărănească și populară de etnie romă Maria Lătărețu s-a născut  la Bălceşti, în Gorj. Copilăria i-a fost marcată de lipsuri materiale. De mic copil a fost nevoită să muncească pentru a-şi sprijini familia. La 17 ani s-a căsătorit cu vioristul Mihai Lătăreţu din comuna Leteşti. Împreună au cântat mulţi ani în mai toate satele din judeţul Gorj.

Artista a ajuns pentru prima dată în Bucureşti în 1933. Reîntoarsă în judeţul natal a fost descoperită în 1937 de o echipă de folclorişti care, încântaţi de vocea ei, au invitat-o la Bucureşti pentru a o înregistra. În acelaşi an, Maria Lătăreţu înregistra primele cântece pe cilindri de fonograf. Tot în 1937 a cântat pentru prima dată la Radio Bucureşti. Până în 1949 a cântat cu taraful soţului ei şi mai apoi a devenit  prim-solistă a Orchestrei „Barbu Lăutaru” a Institutului de Folclor.

De-a lungul carierei sale, Maria Lătăreţu a străbătut întreaga ţară în concerte de răsunet, dar a avut concerte și în străinătate, în ţări precum URSS, Grecia, Cehosolvacia, Polonia, Elveţia, Turcia sau Egipt.

A trăit însă un lung şir de drame. Şi-a îngropat cinci din cei șase copii, dar şi soţul.

În ciuda dramelor trăite,  nu a renunţat la dragostea pentru cântec, însă nu a strâns niciodată o avere. A murit în 1972.

1913 - s-a născut scriitorul francez Albert Camus

Un mare umanist, Albert Camus a investigat în cele mai fine detalii complexitatea fiinţei umane.

„Pe cine preferi: pe cel care îţi ia pâinea de la gură în numele libertăţii sau pe cel care îţi fură libertatea pentru a-ţi asigura pâinea zilnică?”, se întreba Camus suscitând o dilemă atât de actuală şi din nefericire atât de universală.

Camus a fost laureat cu Premiul Nobel pentru literatură în 1957.

Celebrul scriitor francez a murit în 1960.

1916 s-a născut filosoful și eseistul român Mihai Șora

S-a născut la Ianova, Remetea Mare, județul Timiș, în timpul Austro-Ungariei. A fost al doilea fiu al preotului Meletie Șora și al Anei Șora. A studiat filosofie la Universitatea din București (1934–1938), potrivit Wikipedia. A obținut o bursă din partea Institutului Francez din București în 1938 (concomitent cu Eugène Ionesco).  A părăsit Parisul aflat sub ocupație germană în 1940 și a ajuns în Grenoble, unde, sub îndrumarea lui Jacques Chevalier, a realizat o teză de doctorat despre opera lui Blaise Pascal.

Între anii 1945 și 1948 a activat ca cercetător la Centre national de la recherche scientifique din Paris. A debutat la Gallimard cu „Du dialogue intérieur. Fragment d'une anthropologie métaphysique” în anul 1947. Cartea a avut ecouri printre mari personalități filosofice franceze. A refuzat cetățenia franceză care i-a fost propusă imediat după apariția cărții la Gallimard.

În 1948 a venit în România pentru a-și vedea părinții, însă autoritățile nu i-au mai permis să se întoarcă în Franța, acolo unde îl așteptau soția și cei doi copii. Ulterior, aceștia au fost nevoiți să îl urmeze. Forțat să stea în România după 1948, timp de 20 de ani nu a publicat nimic.

A fost fondatorul noii serii BPT (acronim pentru „Biblioteca Pentru Toți”).

După evenimentele din decembrie 1989, a fost ministru al învățământului în primul guvern Petre Roman (30 decembrie 1989–28 iunie 1990).

Mihai Șora a fost unul dintre oponenții vocali ai modificărilor la legile justiției, care au declanșat protestele din 2017–2018, alăturându-se deseori demonstranților, în ciuda vârstei înaintate.

A fost foarte activ și în mediul online, dar nu numai. A încetat din viață în februarie 2023, la venerabila vârstă de 106 ani.

1918: Epidemia de gripă din 1918 se răspândește în Samoa de Vest

Teribila epidemie de gripa a ucis,  până la sfârșitul anului 1918, 7.542 de persoane, adică aproximativ 20% din populația din Samoa de Vest.

1941 - Al Doilea Război Mondial: nava spital sovietică Armenia este scufundată de avioanele germane

Atacul a avut loc în timp ce nava evacua refugiați și militari răniți și personalul mai multor spitale din Crimeea. Peste 5.000 de oameni au murit odată cu scufundarea vasului, potrivit Wikipedia.

1940 - s-a născut actrița română de teatru și film Dorina Lazăr

Dorina Lazăr împlinește 83 de ani. Actrița a debutat pe marele ecran în 1974 în filmul Păcală al regizorului Geo Saizescu. Printre cele mai importante filme în care a mai jucat se numără Angela merge mai departe (1982), Liceenii (1986), Balanța (1991) și Amen (2001).

1942 - s-a născut actrița Mariana Mihuț

Actrița română de film, radio, teatru, televiziune și voce Mariana Mihuț s-a născut la  Chișinău.

Mariana Mihuț împlinește 81 de ani. Este căsătorită cu actorul Victor Rebengiuc, din anul 1965, cu care are un fiu, Tudor Rebengiuc.

1944 - Franklin Delano Roosevelt a câștigat cel de-al patrulea mandat de președinte al SUA

Franklin Roosevelt s-a remarcat ca fiind una dintre principalele figuri politice ale secolului XX-lea pe plan național cât și internațional, care a contribuit esențial la depășirea crizei economice mondiale și la înfrângerea Germaniei naziste în Al Doilea Război Mondial. Roosevelt este singurul președinte din istoria SUA care a fost instituit în funcție pentru patru mandate consecutiv.

1967 - s-a născut David Guetta, House-DJ și producător francez

DJ-ul numărul 1 al lumii, David Guetta face senzație de câte ori urcă pe scenă. La UNTOLD și-a uimit fanii, veniţi din peste 100 de ţări ale lumii cu un showuri incredibile, pline de emoţie.

1980 - a murit actorul american Steve McQueen

Actorul Steve McQueen (născut în 1930) face senzație și la patru decenii de la moartea sa. 

O secvenţă din filmul „Marea evadare/The Great Escape“ (1963), în care actorul american Steve McQueen interpretează un personaj urmărit de nazişti, a fost desemnată cea mai bună scenă cu motociclete din istoria cinematografiei.

1984 s-a născut cântăreață română Giulia Anghelescu

Giulia Anghelescu e vorbit recent despre viaţa personală şi a oferit detalii picante despre relaţia pe care o are cu Vlad Huidu, fratele prezentatorului Şerban Huidu. Cei doi sunt căsătoriţi de 10 ani şi au doi copii împreună.

1991 - Magic Johnson a anunțat că este seropozitiv și că se retrage din NBA.

Când Magic Johnson a anunţat că are HIV, nimeni nu putea estima cât va mai trăi.

20 de ani mai târziu el a vorbit despre boala sa cu cei de la Newsweek, povestind despre lupta interioară, frică şi triumf.

Recunoaşte că medicina l-a făcut să fie pe picioarele lui şi după două decenii de ani de la primul rezultat pozitiv. „Sunt binecuvântat deoarece medicamentele pe care le iau m-au ajutat. Nu se potrivesc chiar pentru orice organism", a spus Magic Johnson. 

1996 - NASA a lansat sonda spațială Mars Global Surveyor

Mars Global Surveyor a fost trimisă în spațiu pentru a studia Marte de pe orbită.

1996 - un avion Boeing 727 s-a prăbușit în Lagos, Nigeria

În tragedia aviatică din Lagos au murit toți cei 143 de oameni aflați la bord.

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite