VIDEO Tragicul destin al Mariei Lătăreţu. I-au murit cinci copii şi şi-a găsit sfârşitul în timpul unui spectacol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Lătăreţu

Viaţa îndrăgitei interprete de muzică populară Maria Lătăreţu a fost una de poveste. O poveste frumoasă despre talent şi dăruire, dar şi una tristă plină de suferinţe.

Maria Lătăreţu a murit pe data de 27 septembrie 1972, în urma unei comoţii cerebrale,  în timpul unui spectacol susţinut pe scena Căminului Cultural din comuna Româneşti, judeţul Botoşani. Acesta a fost finalul tragic al unei existenţe mult încercate.
 

Prinţesa cântecului popular românesc  s-a născut pe 7 noiembrie 1911 la Bălceşti, în Gorj. Copilăria i-a fost marcată de lipsuri materiale. De mic copil a fost  nevoită să muncească pentru a-şi sprijini familia. A cântat de mică la hore, nunţi şi petreceri boiereşti etc. Ioniţă Borcan, fratele artistei, o acompania la chitară la vârsta de 13 ani la petrecerile săteşti unde încântau audienţa. La doar 17 ani, Maria Lătăreţu s-a căsătorit cu vioristul Mihai Lătăreţu din comuna  Leteşti. Împreună  au cântat mulţi ani în mai toate satele din judeţul Gorj. Artista a ajuns pentru prima dată în Bucureşti în 1933. 

O perioadă de timp a cântat la localul „La fânăreasă”. Reîntoarsă în judeţul natal a fost descoperită în 1937 de o echipă de folclorişti care, încântaţi de vocea ei, au invitat-o la Bucureşti pentru a o înregistra. În acelaşi an, Maria Lătăreţu înregistra primele cântece pe cilindri de fonograf. Tot în 1937 a cântat pentru prima dată la Radio Bucureşti.

În capitală a cântat câţiva ani la vestitul local al lui Marcu Căciularu la „Luna Bucureştiului” şi „Dorul Ancuţei”, restaurant de lux . Până în 1949 a cântat cu taraful soţului ei şi mai apoi a devenit  prim-solistă a Orchestrei „Barbu Lăutaru” a Institutului de Folclor. Acesta a fost locul de muncă de la care a ieşit la pensie în 1966. De-alungul carierei sale, Maria Lătăreţu a străbătut întreaga ţară în concerte de răsunet. A întreprins o serie de concerte în străinătate, în ţări precum URSS, Grecia, Cehosolvacia, Polonia, Elveţia, Turcia sau Egipt.

Lătăreţu

Şi-a îngropat cinci copii

Maria Lătăreţu a avut şase copii, dintre care cinci au murit. Măriuca, una dintre fetiţele artistei, despre care se spune că ar fi moştenit de mică talentul mamei sale, a murit muşcată de un câine turbat. Artista a aflat tragica veste în timpul unui recital pe care îl susţinea la Restaurantul „Doina”. Cântăreaţa a trăit un lung şir de drame. Şi-a îngropat cei cinci copii, dar şi soţul.

În ciuda dramelor trăite,  nu a renunţat la dragostea pentru cântec . S-a dedicat pasiunii sale, din care însă nu a strâns niciodată o avere.

Maria Lătăreţu

Comuniştii i-au luat casa

În timpul celui de Al Doilea Război Mondial, casa din Bucureşti  a Mariei Lătăreţu a fost complet distrusă de bombardamente. Cântăreaţa s-a retras atunci în Gorj. Pentru că şi-a construit o casă mare la Târgu Jiu, artista a fost inclusă de comunişti şi categoria burghezilor. 

Casa i-a fost, până la urmă, confiscată de comunişti. „Cu banii strânşi din cântat, în anul 1941 Maria Lătăreţu a început construirea unei case la Târgu-Jiu, peste Podul Jiului, pe strada Panduri. Au trecut mai mulţi ani până a terminat-o, iar să-i pună uşile şi ferestrele solista a fost nevoită să vândă peste 100 din costumele sale populare. Când casa a fost terminată, fiindcă era prea mare, autorităţile comuniste au confiscat-o, iar stăpâna a fost înscrisă în categoria burgheziei, având interdicţia de a mai cumpăra o altă casă“,scrie Alexandru Doru Şerban în cartea „Personalităţi gorjene - adevăr, curiozităţi, anecdote, legende“ . Cântăreaţa a reuşit să-şi recupereze casa după 13 ani casa, dar clădirea era deja ruină.

A murit în timpul unui spectacol

Pe  27 septembrie 1972, Maria Lătăreţu se afla la Româneşti, judeţul Botoşani pentru un spectacol. "Miercuri, 27 septembrie 1972, în comuna Româneşti era mare fierbere. După-amiază, de la ora 16:00, pe scena Căminului Cultural urma să cânte însăşi Maria Lătăreţu, celebra privighetoare a cântecului românesc, pe care mulţi o văzuseră doar la televizor sau o ascultaseră la radio sau de pe discurile Electrecord. Cererea de bilete a fost atât de mare, încât forurile cultural au transformat spectacolul de fapt... în două spectacole: unul de la ora 16:00, iar celălalt de la ora 18:00", notează Ioana Lătăreţu şi Dorin Brozbă, autorii cărţii "Maria Lătăreţu, privighetoarea nepereche”.

Artistei i s-a făcut rău în culise, după ultimul cântec intepretat pe scenă.  Colegii artişti, speriaţi, au chemat un tehnician veterinar aflat în sală, pentru a o  resuscita. Artista care făcuse o comoţie cerebrală nu a mai putut fi salvată. Ultima înregistrare video a Mariei Lătăreţu,care fusese realizată cu opt zile înainte de moarte  purta denumirea „Vă las cântecele mele”.

Alexandria



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite