4 aprilie – ziua în care a murit Carol al II-lea și a fost asasinat Martin Luther King Jr

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Carol al II-lea de Hohenzollern-Sigmaringen a murit pe 4 aprilie 1953, în apropiere de Lisabona. În 1968, amintim că a fost asasinat pastorul Martin Luther King Jr. nume emblematic pentru lupta pentru drepturile cetățenilor de culoare. 

Regele Carol al II-lea Foto Profimedia
Regele Carol al II-lea Foto Profimedia

1823 - S-a născut Carl Wilhelm Siemens

Carl Wilhelm Siemens (cunoscut ca Sir William Siemens) a fost un inginer britanic de origine germană, cunoscut pentru dezvoltarea cuptorului regenerativ și a pirometrului electric. A fost inventatorul pirometrului şi al apometrului (m. 19 nov. 1883).

În 1847 a publicat în în Annalen der Chemie a lui Liebig despre „Mercaptanul de seleniu”. A făcut o primă tentativă de a economisi căldura, construind, în 1847, la fabrica lui John Hick, din Bolton, un motor de patru cai-putere, cu un condensator cu regeneratori, și utilizând abur supraîncălzit. În 1850, Society of Arts a recunoscut valoarea principiului, acordându-i lui Siemens o medalie de aur pentru condensatorul cu regenerare.

William Siemens FOTO Wikipedia
William Siemens FOTO Wikipedia

Cuptorul regenerativ este cea mai reușită invenție a lui Charles William Siemens, pe baza unui proces denumit procesul Siemens-Martin. Pirometrul electric, probabil cea mai elegantă și mai originală dintre invențiile lui William Siemens.

1877 - S-a înfiinţat Societatea ştiinţelor medicale din Bucureşti

Societatea de Ştiinţe Medicale din Bucureşti a fost înfiinţată la 4 aprilie 1877, iar primul preşedinte al acesteia a fost dr. Alexandru S. Marcovici, preşedinte de onoare al congreselor Europene de medicină de la Bruxelles (1875) şi Amsterdam

(1879), potrivit www.srmi.ro. În 1962, Societatea de Ştiinţe Medicale (SSM) s-a transformat în Uniunea Societăţilor de Ştiinţe Medicale din România (USSM), în cadrul căreia s-a înfiinţat Societatea de Medicină Internă (SMI). Aceasta din urmă a fost prezidată, în perioada 1962-1973, de acad. prof. dr. Şt. Milcu, în perioada 1973-1978, de prof. dr. C. Gh. Dimitriu, iar în perioada 1978-1980, de acad. prof. dr. Ioan Emil Bruckner. În perioada 1990-2000, s-a încercat în repetate rânduri reorganizarea Societăţii. Aceasta a fost finalizată în 2001 ca Societatea Română de Medicină Internă (SRMI).

Președinții SRMI  FOTO SRMI
Președinții SRMI FOTO SRMI

1923 - S-a născut Gene Reynolds

Actorul, pe numele său real Eugene Reynolds Blumenthal, a fost și scenarist, regizor, producător, unul dintre dezvoltatorii și producătorii serialului TV „M*A*S*H”. (m. 3 febr. 2020)  

S-a născut în Cleveland, Ohio. A debutat pe ecran în 1934, în Our Gang, Washee Ironee, și în următoarele trei decenii a apărut în mai multe filme.

Reynolds a fost nominalizat de 24 de ori la premiile Emmy și a câștigat de șase ori, inclusiv pentru serialul de comedie M*A*S*H și, de două ori, pentru serialul de dramă, Lou Grant.

image

A fost căsătorit cu Bonnie Jones, din 1967 până în 1976, când au divorțat; cu Ann Sweeny, din 1979 până în 2020, la moartea lui și au un copil. Reynolds a încetat din viață la 96  de ani, de insuficiență cardiacă, la Providence St. Joseph Medical Center din Burbank, California. 

1933 - S-a născut actorul Ştefan Tapalagă (m. 21 mai 1994)

Ștefan Tapalagă s-a născut la Dorohoi și a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică în anul 1961. În perioada următoare este elev la Paris pentru a studia pantomima cu Jacque Lecqoc. De-a lungul anilor, a dat viață unui număr impresionant de personaje, în sute de spectacole, dintre care menționăm: Zăpăcitul de Molière, Rinocerii de Eugen Ionescu, Fizicienii de Dürrenmatt, Livada cu vișini de Cehov, Casa inimilor sfărâmate de G.B. Shaw, Troilus și Cressida de Shakespeare, Mătrăguna de Machiavelli și altele.

A debutat pe marele ecran în filmul Alo? Ați greșit numărul (1958). Consacrarea în cinematografie i-au adus-o Nu vreau sa mă însor (1960) și Pași spre Lună (1963). Din șirul realizărilor pe marele ecran, mai cităm: Brigada diverse în alertă (1971), Dimitrie Cantemir (1974), Cercul magic (1975) etc.

1953 - A murit Carol al II-lea de Hohenzollern-Sigmaringen

Regele Carol al II-lea a murit la Lisabona, în 1953, şi a fost înmormântat la Estoril, în capela regilor portughezi. După 50 de ani, în 2003, rămăşiţele sale pământeşti au fost aduse în ţară şi a doua zi au fost așezate în Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală de la Curtea de Argeș. 

Carol al II-lea a fost cel mai controversat rege al României, actele sale politice şi din viaţa personală generând numeroase dispute în opinia publică şi pe scena politică. A renunţat de trei ori la prerogativele sale de moştenitor al Coroanei, timp în care relaţiile sale amoroase au devenit subiect de controversă publică. Carol a ştiut cu foarte mare abilitate să folosească lipsa de autoritate a Regenţei şi divergenţele dintre partidele politice pentru a reveni pe tronul României, conform Enciclopediei României.

Deşi în perioada domniei sale România a cunoscut cel mai mare avânt economic din perioada interbelică, aceasta s-a caracterizat prin permanentul conflict dintre rege şi clasa politică. Carol dorea ca instituţia monarhică să joace rolul principal în stat şi s-a lăsat influenţat în actele sale de camarila regală, încercând constant să discrediteze în ochii opiniei publice formaţiunile politice democratice.

Izolată pe plan diplomatic, România a trebuit să cedeze în faţa presiunilor şi să accepte pretenţiile teritoriale revizioniste din vara anului 1940. Dezordinea generală din ţară l-a determinat pe Carol să îl cheme la putere pe generalul Ion Antonescu, considerat singura persoană capabilă să conducă ţara în tot acest context intern şi internaţional. Noul prim-ministru a fost învestit cu puteri depline în stat, iar pe 6 septembrie 1940 Carol al II-lea a abdicat în favoarea fiului său Mihai I.

1968 - A fost asasinat pastorul şi publicistul Martin Luther King Jr.

A fost laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1963. (n. 15 ian. 1929)

La începutul lunii decembrie 1955, Martin Luther King Jr. a condus prima mare demonstraţie nonviolentă a populaţiei de culoare din vremurile contemporane în Statele Unite, care a durat 382 de zile.  Pe 21 decembrie 1956, după ce Curtea Supremă a Statelor Unite a declarat neconstituţionale legile care impuneau segregarea în autobuze, populaţia de culoare şi cetăţenii albi au putut călători în autobuze împreună. Într-o perioadă de unsprezece ani, între 1957 şi 1968, King a călătorit şi a susţinut discursuri. A scris cinci cărţi, precum şi numeroase articole.

În seara zilei de 4 aprilie 1968, în timp ce stătea pe balconul camerei sale de la un motel din Memphis, Tennessee, unde urma să conducă un marş de protest în simpatie cu muncitorii aflaţi în grevă din acel oraş, Martin Luther King Jr. a fost asasinat de către James Earl Ray.

1983 - Prima misiune orbitală a navetei spaţiale americane Challenger

Naveta a reuşit să efectueze nouă misiuni complete, prima având loc pe 4 aprilie 1983. La cea de-a zecea, la 28 ianuarie 1986, a explodat la doar 73 de secunde de la lansare, cei şapte membri ai echipajului pierzându-şi viaţa. (4-9 martie).

Explozia a avut loc în momentul în care astronauţii începuseră să accelereze la maximum motoarele de propulsie, care la 35 de secunde de la lansare erau menţinute la 60 la sută din capacitatea lor pentru a se reduce forţele gravitaţionale în perioada desprinderii de Terra. Resturi ale navetei - care a costat 1,2 miliarde dolari - au căzut la câţiva kilometri de Cape Canaveral, în Oceanul Atlantic.

2013 - A murit ziaristul, istoricul, criticul de film Roger Ebert

A fost primul critic de film recompensat cu prestigiosul Premiu Pulitzer. (n. 18 iun. 1942)

Roger Joseph Ebert (n. 18 iunie 1942, Urbana, statul Illinois) a fost un critic de film și scenarist nominalizat la premiile Emmy. A scris pentru ziarul Chicago Sun-Times din 1967 până la moartea sa, devenind unul dintre cei mai influenți critici de film americani.

În 1975, a devenit primul critic de film care a câștigat un Premiu Pulitzer pentru critică. În 2010, editorialele sale erau preluate de alte 200 de publicații din Statele Unite ale Americii și din întreaga lume. A publicat peste 20 de cărți și zeci de antologii de recenzii. S-a îmbolnăvit de cancer, fiind operat de mai multe ori din cauza complicațiilor apărute. După o suferință de 11 ani, a murit la 4 aprilie 2013, decesul său stârnind numeroase reacții publice.

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite