Video 27 mai: 204 ani de când a fost ucis Tudor Vladimirescu, conducător al Revoluţiei de la 1821

0
0
Publicat:

Într-o zi de 27 mai s-a născut Medeea Marinescu, actrița care provine dintr-o familie de cineaști și a debutat în cinematografie încă de la vârsta de 3 ani. Tot la data de 27 mai NASA a anunțat descoperirea unei noi planete, cea mai tânără dintre cele identificate până în prezent, având mai puțin de un milion de ani.

Tudor Vladimirescu. FOTO: historia.ro
Tudor Vladimirescu. FOTO: historia.ro

1600: Mihai Viteazul devine domn al Țării Românești, al Ardealului și a Moldovei

Mihai Viteazul a fost primul conducător care a realizat o unire politică a celor trei țări românești — Țara Românească, Transilvania și Moldova. A domnit în Țara Românească între 1593 și 1600, iar pentru o scurtă perioadă, în anul 1600, a condus de facto toate cele trei teritorii medievale ce alcătuiesc astăzi România.

Mihai Viteazul. FOTO: arhivă
Mihai Viteazul. FOTO: arhivă

Înainte de a urca pe tron, Mihai Viteazu a fost boier și a ocupat funcții importante: bănișor de Strehaia, stolnic domnesc și, ulterior, ban al Craiovei. La sfârșitul anului 1588, a fost numit stolnic în curtea lui Mihnea Turcitul, iar în 1593 a devenit ban al Craiovei în timpul domniei lui Alexandru cel Rău.

În septembrie 1593, după ce a plătit o sumă considerabilă de bani (400.000 de florini) către Poarta Otomană și a beneficiat de sprijinul patriarhului Constantinopolului, Mihai Viteazul a fost înscăunat domn al Țării Românești, ceremonia având loc la București pe 15 octombrie (stil vechi) / 25 octombrie (stil nou).

De-a lungul timpului, Mihai Viteazul a devenit un simbol al luptei pentru independență și unitate națională.

1821: a fost ucis Tudor Vladimirescu, conducător al Revoluţiei de la 1821

Tudor Vladimirescu a condus în 1821 o revoltă împotriva domnilor fanarioți, a boierilor și a dominației otomane. Deși în perioada comunistă mișcarea sa a fost prezentată ca o luptă de clasă, cercetările recente arată că a fost, mai degrabă, o revoltă cu caracter anti-otoman și anti-fanariot.

Tudor Vladimirescu. FOTO: MNIR
Tudor Vladimirescu. FOTO: MNIR

Proclamația de la Padeș a provocat panică în rândul boierilor, care au trimis trupe pentru a-l opri. Intrarea lui în București în primăvara anului 1821 a fost întâmpinată cu entuziasm de către populație, iar Tudor Vladimirescu a ajuns să conducă, de facto, Țara Românească. El i-a cerut lui Ipsilanti să își respecte angajamentul și să treacă Dunărea, pentru a evita transformarea țării într-un câmp de luptă.

Totuși, conducerea Eteriei a complotat împotriva sa. Trădat și arestat la Golești pe 21 mai, Vladimirescu a fost executat în noaptea de 27 spre 28 mai 1821, la Târgoviște, la ordinul eteriștilor, sub acuzația — cel mai probabil nefondată — de colaborare cu otomanii.

1974: s-a născut Medeea Marinescu, actriță

Medeea Marinescu s-a născut pe 27 mai 1974 și provine dintr-o familie de cineaști, alături de surorile sale gemene. Practic, a crescut pe platourile de filmare de la Buftea, printre camere, reflectoare și decoruri, ceea ce a făcut ca legătura sa cu cinematografia să fie una firească și profundă încă din copilărie.

Medeea Marinescu (mijloc) și cele două surori gemene. FOTO: arhivă
Medeea Marinescu (mijloc) și cele două surori gemene. FOTO: arhivă

La doar trei ani a debutat în comedia Iarna bobocilor, devenind rapid un nume cunoscut în rândul copiilor minune ai filmului românesc, alături de Lulu Mihaescu (Veronica) și Costel Băloiu (Pistruiatul). Spre deosebire de alți colegi de generație, Medeea a rămas în atenția publicului și a devenit una dintre cele mai respectate actrițe de teatru și film ale generației sale.

În 1996 a absolvit Academia de Teatru și Film, la clasa profesorului universitar Florin Zamfirescu. Până la acel moment acumulase deja o experiență notabilă: jucase în mai multe filme, urcase pe scenele teatrelor Casandra, UNU, Romano-American și Odeon, prezentase emisiuni de divertisment la TVR 1 și Antena 1 și obținuse șase premii de interpretare.

Ulterior, a jucat intens pe scena Teatrului Național din București, alături de mari nume ale scenei românești, precum Radu Beligan și Carmen Stănescu, de la care a avut multe de învățat. Despre aceștia, actrița mărturisea: „Am învățat foarte mult de la Carmen Stănescu și Radu Beligan – ce înseamnă o personalitate puternică, rigoare artistică, disciplină și respect pentru profesie. Carmen Stănescu este una dintre marile doamne ale culturii românești.”

2004: NASA a anunțat descoperirea unei noi planete, cea mai tânără dintre cele identificate până în prezent, având mai puțin de un milion de ani

K2-33b este considerată cea mai tânără planetă descoperită până în prezent, având o vârstă estimată între 5 și 10 milioane de ani, semnificativ sub pragul de un milion de ani pentru alte exoplanete identificate anterior.

Sistemul K2-33. FOTO: X / @astrotweeps
Sistemul K2-33. FOTO: X / @astrotweeps

Această descoperire a fost posibilă datorită observațiilor realizate cu Telescopul Spațial Kepler al NASA și cu ajutorul Observatorului W. M. Keck din Mauna Kea, Hawaii. K2-33b are dimensiuni puțin mai mari decât Neptun și orbitează steaua sa în doar 5 zile, indicând o apropiere foarte mare de aceasta.

2007: Filmul “4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” al lui Cristian Mungiu a câştigat, pentru prima dată în istoria cinematografului românesc, premiul Palme d’Or al Festivalului de la Cannes

4 luni, 3 săptămâni și 2 zile este un film regizat de Cristian Mungiu, distins cu prestigiosul Palme d’Or la cea de-a 60-a ediție a Festivalului de la Cannes din 2007, unde a primit și premiul FIPRESCI din partea criticilor internaționali.

Pelicula abordează un subiect delicat și controversat: drama femeilor din România în perioada regimului Ceaușescu, marcată de interzicerea avorturilor prin celebrul decret. Tema fusese atinsă și anterior, în filmul Ilustrate cu flori de câmp (1974), însă Mungiu o explorează cu o duritate și sinceritate nemaiîntâlnite până atunci.

Acțiunea se desfășoară într-o singură zi din anul 1987 și urmărește povestea a două studente, Găbița și Otilia. Găbița, însărcinată, caută să facă un avort ilegal, iar prietena sa, Otilia, o sprijină în această încercare periculoasă și tulburătoare. Întreg filmul poate fi urmărit aici:

Istoria zilei

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite