Mihai Viteazu, protagonistul unei greşeli „finanţate” din bani europeni. „Am rămas perplex! E inacceptabil” FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Viteazu a trăit între 1558 şi 1601. FOTO: Adevărul
Mihai Viteazu a trăit între 1558 şi 1601. FOTO: Adevărul

Biserica Romano-Catolică Floreşti este amintită pentru prima dată în anul 1342 pe timpul lui Mihai Viteazul, se arată pe un panou de promovare, amplasat în curtea Bisericii Romano-Catolice din Floreşti. Istoricul clujean Vladimir Alexandru Bogosavlievici taxează dur greşeala, spunând că este „inacceptabil”.

Pe panoul oficial, amplasat cu tutela Uniunii Europene, a Guvernului României şi a Ministerului Dezvoltării Regionale - în cadrul unui proiect de promovare turistică în valoare de peste 758.000 de lei -  scrie că „Biserica Romano-Catolică Floreşti este amintită pentru prima dată în anul 1342, pe timpul lui Mihai Viteazul”, relatează Cluj24.ro.

„Am văzut şi eu panoul respectiv şi am rămas perplex. Este o greşeală crasă şi mă miră faptul că este pusă şi la drumul mare, unde mai vine lume, vizitează, mai vin oameni avizaţi, care ştiu cât de cât, au cultură generală. Să nu se sesizeze nimeni? În 1342 nici nu era vorba de Mihai Viteazu, cu 250 de ani înainte… Cum au putut să facă prostia asta? E o greşeală crasă, inacceptabilă să fie scrise asemenea date pe un panou, în faţa unui obiectiv turistic şi istoric. Sunt greşeli incceptabile. Este mult mai grav decât ceea ce am mai sesizat noi, cu busturile lui Blaga şi Goga din Parcul Central”, spune, pentru Cluj 24, istoricul clujean Vladimir Alexandru Bogosavlievici.

Istoricul a adăugat că, poate, copiii lui Mihai Viteazu doar au trecut prin Floreşti, dar mult mai târziu. Mihai Viteazu (n. 1558, Târgu de Floci - d. 19 august 1601, Câmpia Turzii) a fost domnul Ţării Româneşti între 1593-1600.

Panoul a fost amenajat cu bani europeni. FOTO: Cluj24.ro

cluj biserica viteazu

Promovare pe bani europeni

Panoul a fost amenajat în cadrul proiectului “Floreşti – străveche vatră istorică şi ecumenică”, finanţat prin Programul Operaţional Regional. Proiectul, finalizat abia în 2015, a fost implementat de către Comuna Floreşti având o valoare totală de 758.326,96 lei, din care 392.000 lei reprezintă finanţare nerambursabilă. Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Regional este Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, iar Organismul Intermediar pentru Turism este Autoritatea Naţională pentru Turism, prin Direcţia Gestionare Fonduri Comunitare pentru Turism. Obiectivul general al proiectului a fost promovarea obiectivelor turistice reprezentate de şapte edificii ecumenice din comuna Floreşti, judeţul Cluj, şi impunerea astfel pe piaţa regională şi naţională a unei noi destinaţii turistice de tip „turism cultural”, respectiv „ turism de weekend”.

În cadrul acestui proiect, au fost popularizate obiectivele turistice în rândul mai multor categorii de grupuri ţintă prin participarea la patru târguri de turism, organizarea a două evenimente culturale, organizarea a şapte expoziţii tematice, organizarea unei conferinţe şcolare, realizarea unui film de promovare, realizarea a două emisiuni turistice, realizarea unui site web: www.florestiulecumenic.ro - site care nu mai este funcţional.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Mihai Viteazu, primul domn care a unit Ţările Române, a luat măsuri împotriva evreilor din ordinul împăratului de la Viena

FOTO VIDEO Şcoala de la ţară care dă lecţii României. Elevii din Mihai Viteazu învaţă ca-n Occident, cu table interactive şi calculatoare ultramoderne

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite