27 iunie, ziua în care România a declarat război Bulgariei. Episcopul Ioan Suciu a murit la Sighet VIDEO
0Episcopul Ioan Suciu a murit în închisoarea de la Sighet pe 27 iunie 1953. Tot într-o zi de 27 iunie, România a declarat război Bulgariei, întrând în al doilea război balcanic.

1913: România a declarat război Bulgariei, întrând în al doilea război balcanic, alături de Grecia, Serbia, Muntenegru şi Turcia
Cel de-al doilea război balcanic a avut loc în 1913 între Bulgaria pe de o parte și în principal Grecia și Serbia pe cealaltă. Temându-se de apariția unei Bulgarii mari și puternice la frontierele ei sudice și la posibilele revendicări teritoriale față de Dobrogea de Nord obținută în 1878, România a intervenit și ea militar împotriva Bulgariei.
Totodată, Imperiul Otoman a profitat de conflict pentru a redobândi unele teritorii pierdute. Când trupele românești au invadat nordul Bulgariei și se apropiau de capitala Sofia, Bulgaria a cerut armistițiu. Prin Tratatul de la București, Bulgaria a fost forțată să renunțe la o bună parte din teritoriile obținute după Primul Război Balcanic către Serbia, Grecia și Imperiul Otoman și să facă concesii României în nord în schimbul păstrării restului teritoriului obținut anterior.
Rezultatul a făcut din aliatul Rusiei, Serbia, o putere regională importantă, alarmând astfel Austro-Ungaria și fiind astfel o cauză importantă de izbucnire a Primului Război Mondial.
1921: s-a născut Temistocle Popa, compozitor român
Temistocle Popa a fost un compozitor, instrumentist (flaut, saxofon) și actor de film român.
Laureat cu Premiul Festivalului de la Mamaia si cu Premiul ACIN pentru muzică de film (Un oaspete la cină). In anul 2004 a primit Ordinul Național Serviciul Credincios, cu grad de Cavaler. A debutat cu melodia „Vântule din zarea-albastră”. "Gabriela”, "În rândul patru”, "În târgul moșilor”, "Mereu cânta o serenadă” si „Trecea fanfara militară” sunt câteva din compozițiile sale cele mai cunoscute.

Este creatorul muzicii pentru filmele „Veronica“, „Veronica se întoarce“, „Mama“, „Trahir“ și altele.
1926: s-a născut medicul Nicolae Simionescu, fondator al şcolii româneşti de biologie celulară
Medicul Nicolae Simionescu este fondator al şcolii româneşti de biologie celulară, membru titular şi vicepreşedinte al Academiei Române. A murit la 6 februarie 1995.
1940: un al doilea ultimatum sovietic
Un al doilea ultimatum sovietic (27/28 iunie) cerea evacuarea administraţiei şi armatei române din Basarabia şi nordul Bucovinei în decurs de patru zile, iar răspunsul guvernului român la 28 iunie a fost că „pentru a evita gravele urmări pe care le-ar avea recurgerea la forţă şi deschiderea ostilităţilor în această parte a Europei, se vede silit să primească condiţiile de evacuare specificate în răspunsul sovietic”
1953: a murit Ioan Suciu, episcop român unit, deținut politic
Ioan Suciu a fost un episcop român unit, arestat de autoritățile comuniste în anul 1948 și decedat în închisoare. A fost beatificat de papa Francisc în anul 2019.

Ioan Suciu a murit în închisoarea de la Sighet pe 27 iunie 1953. A fost primul episcop greco-catolic arestat de comunişti în noaptea „cuţitelor lungi“ româneşti în care a început desfiinţarea Bisericii Române Unite cu Roma. A fost un vinovat fără vină, închis pentru curajul de a fi luptat făţiş şi cu virulenţă împotriva sovietizării ţării.
Lovitura de graţie a fost dată în noaptea de 28 spre 29 octombrie 1948, când Ioan Suciu, împreună cu toţi ceilalţi episcopi greco-catolici, a fost arestat. Toţi, într-o noapte. El, primul. A parcurs un drum lung: întâi, a ajuns în beciurile Ministerului de Interne din Bucureşti, apoi a fost dus la vila Patriarhiei de la Dragoslavele, unde însuşi Justinian Marina i s-a înfăţişat pentru a-l convinge să accepte „revenirea la ortodoxie“ în schimbul libertăţii. A refuzat categoric. Au urmat: mănăstirea de la Căldăruşani, transformată în lagăr, din nou în beciurile Ministerului, unde a fost anchetat şi torturat, închisoarea Văcăreşti şi, în octombrie 1950, închisoarea din Sighetu-Marmaţiei. La Sighet au fost adunaţi toţi episcopii catolici, atât de rit răsăritean, cât şi occidental.
Într-o noapte, Ioan Suciu, deja grav bolnav şi mutat în celula 44, alături de alţi episcopi, a început să strige „Tatăl nostru“ şi „Născătoarea“. Colegii de celulă, treziţi brusc din somn, încercau să-l liniştească, de teamă că îl putea auzi gardianul. Episcopul Iuliu Hossu s-a dus lângă patul lui, i-a dat dezlegarea sacramentală. Ceilalţi l-au vegheat, până la ora 00.40 din ziua de 27 iunie 1953, când şi-a dat ultima suflare.
2020: a murit Dumitru Comănescu, cel mai vârstnic bărbat din lume
Dumitru Comănescu a fost declarat cel mai bătrân om în viață din lume înainte de moartea sa, în iunie 2020, la vârsta de 111 ani și 219 zile. El provenea din comuna Provița de Jos, Prahova.