23 septembrie, ziua în care s-au născut Sofia Vicoveanca și Julio Iglesias

0
Publicat:

Pe 23 septembrie s-au născut mai mulți artiști, români sau străini, printre care Sofia Vicoveanca, Julio Iglesias, Ray Charles sau George Mihăiță.

Julio Iglesias  FOTO  Reuters
Julio Iglesias FOTO Reuters

Alte evenimente din istoria zilei:

1930: S-a născut Ray Charles, muzician american

Ray Charles a fost un pionier în materie de muzică soul în anii '50 prin fuzionarea muzicii rhythm and blues, gospel și blues înregistrând la Atlantic Records. A contribuit la integrarea stilurilor country, rhythm and blues, și pop în anii '60 prin succesul pe care l-a avut la casa de discuri ABC, unde acesta a devenit unul dintre primii muzicieni afro-americani căruia i-a fost acordat control artistic de către o companie de înregistrări cunoscută.

Frank Sinatra l-a numit pe Ray Charles „singurul geniu adevărat în show business” (în engleză „the only true genius in show business”).

Charles a început să-și piardă vederea la vârsta de 4 ani sau 5 și a devenit orb la 7 ani, aparent din cauza glaucomului. A murit în 2004,

1938: S-a născut Romy Schneider, actriță franco-germană

Numele ei adevărat a fost Rosemarie Magdalena Albach. În anul 1953, în timp ce locuia la Viena, a jucat rolul împărătesei Sisi, rol cu care a devenit renumită în Germania și Austria. Între anii 1962 - 1963 a trăit la Paris. A jucat în câteva filme la Hollywood. În timpul primei căsătorii a trăit în Berlin, după care s-a mutat din nou la Paris.

După încheierea relației cu Delon pe care a avut-o din 1058 până în 1963, Romy Schneider s-a căsătorit cu regizorul și actorul german Harry Meyen în iulie 1966. Ulterior au divorțat. Au avut un fiu, David Christopher (1966-1981), care a murit la 14 ani după ce a încercat să escaladeze gardul cu țepi de la casa părinților tatălui său vitreg și și-a perforat artera femurală.

În 1975, Romy Schneider s-a căsătorit cu Daniel Biasini, secretarul ei particular, dar au divorțat în 1981. Fiica lor, Sarah Biasini, este actriță. Schneider a început să consume alcool în exces după moartea fiului ei. Schneider a fost găsită moartă în apartamentul ei din Paris la 29 mai 1982, în urma unui stop cardiac.

1939: A murit Sigmund Freud, psihiatru austriac

Sigmund Freud este considerat întemeietorul psihanalizei. S-a născut în 1856 și a fost un medic neuropsihiatru austriac de etnie evreiască, fondator al școlii psihologice de psihanaliză. Lucrările sale introduc noțiuni precum inconștient, mecanisme de apărare, acte ratate și simbolistica viselor. Cu toate acestea psihologii freudieni moderni, în era existențialistă, începând de la sfârșitul secolului 20 refuză să interpreteze după psihologia simbolistă, rugând pacientul să-și numească și să-și delimiteze propriile simboluri, într-un amestec de psihanaliză freudiană și logopedie frankliană.

Sigmund Freud, părintele psihanalizei
Sigmund Freud, părintele psihanalizei

Astăzi, psihanaliza lui Sigmund Freud este o teorie și o metodă practicată și în combinație cu alte metode, dar cu eficacitate terapeutică de multe ori pusă la îndoială și numai parțial recunoscută.

1941: S-a născut Sofia Vicoveanca

Sofia Vicoveanca este interpretă română de muzică populară născută în comuna Toporăuți (Toporuica de astăzi), localitate aflată în apropiere de orașul Cernăuți (astăzi în Ucraina), primind la naștere numele de Sofia Fusa.

Când tatăl său fiind luat prizonier de sovietici, după anexarea Bucovinei de Nord de către Uniunea Sovietică. Împreună cu mama sa, Sofia s-a refugiat la o mătușă Sofia Ișan și Vespazian Șorodoc (palimar biserica ortodoxa) de pe balta din Bivolarie - Vicovu de Sus.

Numele de scenă a fost ales deoarece directorul ansamblului artistic unde era angajată a considerat că numele Sofia Fusa nu avea rezonanță artistică și astfel a numit-o Vicoveanca.

1943: S-a născut Julio Iglesias, cântăreț spaniol

Este artistul latin care a vândut cele mai multe albume din istorie. De asemenea, se numără printre primii zece artiști cu cele mai numeroase vânzări din istorie, conform Sony, care în decembrie 2011 i-a conferit, la Madrid, două premii ce confirmă aceste realizări de excepție.

Julio Iglesias a studuat Drptul, dar nu și-a terminat studiile din cauza unui accident de mașină care l–a lăsat paralizat. El a primit o chitară când era în spital și așa a început totul.

Cariera sa se întinde pe o perioadă de peste 40 de ani, încununați cu numeroase albume răsplătite cu aur, platină și numeroase distincții, uneori unice în lume. În anul 1971 s-a însurat cu Isabel Preysler Arrastria cu care a avut 3 copii: „Chabeli” Marĺa Isabel (1971), Julio Iglesias Jr. (1973) și Enrique Iglesias (1975), ultimii doi alegând să calce pe urmele tatălui lor.

La începutul anilor 1990, și-a unit destinul cu Miranda Johanna Maria Rijnsburger cu care are 5 copii, ultimul născându-se în 2007.

1948: S-a născut actorul George Mihăiță

George Mihăiță este actor de teatru și film și a fost decorat la 13 decembrie 2002 cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului romanesc, cu prilejul împlinirii unui veac și jumătate de existență a Teatrului Național din București”.

A jucat în aproape 50 de filme și zeci de piese de teatru, emisiuni de divertisment și seriale tv.

1949: S-a născut Bruce Springsteen, cântăreț american

Bruce Springsteen, poreclit „The Boss”, este un cântăreț american, compozitor și interpret care înregistrează cu E Street Band. Springsteen este cunoscut în toată lumea pentru rock-ul său romantic, versurile sale poetice și pentru sentimentele sale pentru cultura americană centrate pe New Jersey-ul de origine.

A compus de mai multe ori coloana sonoră pentru diverse producții cinematografice, iar pentru muzica originală a filmului Philadelphia din 1993 - cu Tom Hanks și Denzel Washington în rolurile principale - a fost premiat cu Globul de Aur, cu Grammy și cu Oscar.

1950: S-a născut Șerban Ionescu, actor român de teatru și film

S-a născut în Corabia,județul Olt fiind fiul doctorului Aldea Ionescu, și al Anei. La vârsta de 4 ani își pierde mama, iar la 6 ani, și tatăl. A locuit o bună perioadă de timp în Izbiceni,județul Olt la o mătușă.

A fost căsătorit cu actrița Magda Catone, cu care a avut un fiu, Carol.

Actorul Șerban Ionescu a fost decorat la 30 mai 2002 cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru prestigioasa cariera artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”. A murit la 21 noiembrie 2012.

Istoria zileiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite