22 iunie: ziua când Armata română a declanşat operaţiunile militare pentru eliberarea Basarabiei şi Bucovinei de Nord

0
Publicat:

Tot pe 22 iunie au murit poetul român Ştefan Octavian Iosif, omul politic Take Ionescu, marea artistă Maria Tănase.

Mareșalul Antonescu a dat ordinul ”Ostași români, vă ordon treceți Prutul” FOTO: Arhivă
Mareșalul Antonescu a dat ordinul ”Ostași români, vă ordon treceți Prutul” FOTO: Arhivă

1902: S-a născut Alexandru Ghika, matematician român

Alexandru Ghika  a fost un matematician și profesor universitar român, fondatorul școlii românești de analiză funcțională⁠.

A făcut parte din școala matematică inițiată de către Gheorghe Țițeica, Dimitrie Pompeiu și Traian Lalescu.

Activitatea sa științifică este bogată, împletită permanent cu o activitate didactică de înaltă calitate. Contribuțiile sale se referă la analiza funcțională, unde a introdus noțiunile de funcție cvasianalitică generală, paranormă, poliedroid convex, modul unitar topologic, precum și operațiile topologice de limită proiectivă, limită inductivă, reuniune și intersecție topologică de spații local convexe.

Alexandru Ghika FOTO: Arhivă
Alexandru Ghika FOTO: Arhivă

A introdus în învățământul românesc studiul analizei funcționale - disciplină până atunci nouă pe plan mondial. A introdus, în această specialitate, o serie de noțiuni noi, cum ar fi puncte periferice și puncte interstițiale, preluate apoi în tratate din întreaga lume.

1911: A avut loc încoronarea regelui George al V-lea al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei

George al V-lea (engleză George V) (George Frederick Ernest Albert; n. 3 iunie 1865 – d. 20 ianuarie 1936) a fost primul monarh britanic al Casei de Windsor, care a fost creată din Casa de Saxa-Coburg-Gotha.

A fost primul împărat al Indiei şi primul rege al Statelor Libere Irlandeze. A domnit din 6 mai 1910 până la moartea sa în 1936. La 6 mai 1910, Eduard al VII-lea a murit iar Prinţul de Wales a devenit regele George al V-lea.

Încoronarea regelui George al V-lea
Încoronarea regelui George al V-lea

În 1911, regele şi regina au călătorit în India unde a avut loc ceremonia de încoronare ca împărat şi împărăteasă a Indiei.

1913: A murit poetul român Ştefan Octavian Iosif

Ștefan Octavian Iosif (n. 11 octombrie 1875, Brașov – d. 22 iunie 1913, București) a fost un poet și traducător român, membru fondator al Societății Scriitorilor Români.

Poetul Ştefan Octavian Iosif FOTO: Arhivă
Poetul Ştefan Octavian Iosif FOTO: Arhivă

A fost redactor, încă de la înfiinţare, al revistei Sămănătorul (1901) a lui Nicolae Iorga, a colaborat şi la Adevărul, Adevărul ilustrat, Convorbiri literare, Cumpăna (al cărei fondator este, alături de Mihail Sadoveanu, Dimitrie Anghel şi Ilarie Chendi), Curierul literar, Epoca, Epoca literară, Familia, Floare albastră, Literatură şi artă română, Pagini literare, Ramuri, Viaţa, Viaţa Românească ş. a. Şt. O. Iosif suferea de sifilis şi consuma alcool. A murit la Spitalul Colţea, în urma unui atac de congestie, la 22 iunie 1913.

1922: A murit omul politic român Take Ionescu

Despre Take Ionescu, om politic, ziarist şi strălucit avocat, prim-ministru al României în perioada 1921-1922, se spune că n-a făcut politică, ci a scris istorie.

A fost primul om politic al României care, fără avere, fără relaţii, fără susţinere, a reuşit să creeze un partid de opoziţie care a avut succes în epoca regelui Carol I. Deşi i-a fost opozant, la moartea lui, Carol I avea să spună despre Take Ionescu că a reprezentat „omul cel mai inteligent din timpul domniei mele”. 

Omul politic Take Ionescu FOTO: Arhivă
Omul politic Take Ionescu FOTO: Arhivă

Şi-a căpătat renumele de ”gură de aur” sau ”fiară a cuvântului”, datorită talentului oratoricesc deosebit. 

1941: Operaţiunile militare pentru eliberarea Basarabiei şi Bucovinei de Nord

În noaptea de 21/22 iunie, ora 24.00, Armata Română a declanşat operaţiunile militare pentru eliberarea Basarabiei şi Bucovinei de Nord de sub ocupaţia sovietică.

Ocupația sovietică a fost întreruptă, pentru scurtă vreme, în 1941, după ce România alături de Germania a declanșat operațiunile militare de eliberare a teritoriilor ocupate de URSS ca parte a Operațiunii Barbarossa, dar teritoriile au fost în cele din urmă reocupate de sovietici în 1944.

Basarabia este denumirea dată de Imperiul Rus în 1812 teritoriului voievodatului Moldovei dintre Prut și Nistru anexat prin Tratatul de la București din 1812, odată cu raiaua Hotinului și cu Basarabia istorică (în limba turcă Bugeac) cedate de Imperiul Otoman după semnarea tratatului de pace de la București din anul 1812 în urma încheierii războiului ruso-turc (1806–1812). Faptul că a fost cedat Rusiei și o parte din teritoriul voievodatului, în ciuda tratatului ruso-otoman care garanta integritatea Moldovei, se datorează dibăciei negociatorului francez Gaspard Louis de Langeron care slujea interesele țarului.

Defilarea armatei sovietice în Chișinău pe 4 iulie 1940 FOTO Wikipedia
Defilarea armatei sovietice în Chișinău pe 4 iulie 1940 FOTO Wikipedia

Bucovina este o regiune istorică ce cuprinde un teritoriu de 10.443 km² care acoperă zona adiacentă orașelor Cajvana, Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului, Frasin, Milișăuți, Rădăuți, Siret, Solca, Suceava, Vatra Dornei și Vicovu de Sus din România, precum și Cernăuți, Cozmeni, Zastavna, Vășcăuți pe Ceremuș, Vijnița, Sadagura și Storojineț din Ucraina.

Bucovina a căpătat o identitate distinctă de Moldova după ce zona a fost anexată de Monarhia Habsburgică în 1774.

1949: S-a născut Meryl Streep, actriță americană

Mary Louise Streep, cunoscută mai ales sub numele de actriță Meryl Streep, este o actriță americană, triplu laureată a premiului Oscar, vestită pentru creațiile ei actoricești memorabile în teatru, televiziune și, mai ales, film.

Nominalizată pentru un număr record de 21 Academy Awards, actrița a fost recompensată de trei ori cu prestigioasa statuetă (în 1979, pentru rolul Johanna Kramer din filmul Kramer contra Kramer, în 1982, pentru rolul Sofiei din filmul Alegerea Sofiei și în 2011 pentru rolul Margaret Thatcher din filmul The Iron Lady).

Meryl Streep a fost nominalizată de 31 de ori Golden Globe, câștigând opt - mai multe nominalizări și câștiguri decât orice alt actor sau actriță din întreaga istorie a premiului. Streep a fost recompensată cu primirea a trei Primetime Emmy Awards, respectiv nominalizată de 15 ori pentru Premiul BAFTA și de 17 ori pentru Screen Actors Guild Awards, câștigând fiecare de două ori.

Mary Louise Streep
Mary Louise Streep

Adesea descrisă ca fiind „cea mai bună actriță a generației sale” (conform, "the best actress of her generation"), Streep este de asemenea recunoscută pentru versatilitatea sa interpretativă de tip „cameleonic” și, în particular pentru adaptarea și credibilitatea cu care folosește diferite accente ale diferitelor limbi native ale personajelor interpretate.

1961: A murit Maria de România, regina a Iugoslaviei, fiica regelui Ferdinand al României şi soţia regelui Alexandru I al Iugoslaviei

Regina Maria a Iugoslaviei (născută Marie de Hohenzollern-Sigmaringen; n. 6 ianuarie 1900, Gotha – d. 22 iunie 1961, Londra) cunoscută și ca Regina Marija a fost soția regelui Alexandru I al Iugoslaviei.

Maria de România, regina a Iugoslaviei, fiica regelui Ferdinand FOTO: Wikimedia
Maria de România, regina a Iugoslaviei, fiica regelui Ferdinand FOTO: Wikimedia

S-a născut în familia regală a României, dobândind prin naștere titlurile de principesă a României și principesă de Hohenzollern-Sigmaringen. Mama sa era Maria de Edinburgh, fiică a prințului Alfred, Duce de Saxa-Coburg și Gotha, fiul Reginei Victoria, iar tatăl Mariei era principele moștenitor Ferdinand al României.

În familie era numită Mignon, spre a fi deosebită de mama sa.

1963: A murit Maria Tănase, una dintre cele mai cunoscute interprete ale cântecului popular românesc

Maria Tănase a fost o interpretă română de muzică populară, ușoară, lăutărească, romanțe și teatru de revistă. A fost supranumită Pasărea măiastră, de către Nicolae Iorga, în anul 1938.

Maria Tănase a avut un repertoriu extrem de vast ce-a cuprins cântece din toate regiunile României și din toate categoriile: doine, orații de nuntă, cântece de leagăn, de joc (hore, sârbe, învârtite, jienești), de dragoste, de petrecere, lăutărești, satirice, bocete. Până la începutul anilor 1940 repertoriul i-a fost format de Harry Brauner. O selecție de 20 de cântece din repertoriul artistei a fost publicată de Editura Muzicală în 1963 în broșura Cântecele mele – Maria Tănase.

Spre sfârșitul anului 1940, Garda de Fier îi interzice să mai apară în public și, din ordinul Ministerului Propagandei, au fost distruse toate discurile de patefon existente cu Maria Tănase în discoteca Radiodifuziunii, precum și matrițele acestora de la casa de discuri Columbia, sub pretextul că distorsionau folclorul românesc autentic.

Adevăratul motiv a fost faptul că în cercul de prieteni ai Mariei Tănase se găseau și o serie de intelectuali evrei sau democrați, ca etnomuzicologul Harry Brauner (cel care a cules în 1929 cântecul Cine iubește și lasă, frate al pictorului Victor Brauner) și jurnalistul Stephan Roll (Gheorghe Dinu).

În primăvara lui 1963, fiind într-un turneu la Hunedoara cu Taraful Gorjului, află că este bolnavă de cancer la plămâni. Se stinge din viață pe 22 iunie 1963, la Spitalul Fundeni. Nu împlinise 50 de ani.

Un sfert din populația Bucureștiului a condus-o atunci pe ultimul drum. Fărâmiță, cu acordeonul “Mohner” cu 120 de bași, pe care i-l făcuse cadou Doamna, cum îi spunea Mariei, i-a cântat plângând, pe drumul spre cimitir cântecul ei de taină, “Jalea Țiganului”.

Maria Tănase și-a dorit să plece din lumea asta îmbrăcată simplu, în alb, și să se odihnească pe veci pe o pernă mare, albă, plină cu petale de trandafiri din grădina casei în care a copilărit.

Călătoria e lungă și fără întoarcere și vreau să duc cu ea amintirea Livezii cu Duzi, să-mi sprijin gândurile pe florile copilăriei”, spunea pe patul de spital.

„N-a fost o alta să-i semene. Încălecând secolele, venită foarte de departe, din adânc de neam. Fascinantă apariție, de miracol, nedeslușită în totul cât fost-a să ardă, doinind. Un început și un sfârșit de cântec românesc”, scria impresarul ei, Gaby Michailescu, în cartea „Maria cea fără de moarte”.

1987: A murit dansatorul Fred Astaire

Fred Astaire după numele lui de botez Frederick Austerlitz, a fost un actor, dansator și cântăreț american. După ce câștigă câteva premii Emmy în anii 1950 - 1960, Astaire pune dansul pe locul doi, încercând să se concentreze mai mult pe cariera de actor.

A avut roluri în multe filme, printre care : On the Beach (1959) și The Towering Inferno (1974), pentru care a fost nominalizat la Premiul Oscar.

În 1981, la aproape 10 ani de când nu a mai dansat în public, Astaire a primit un premiu pentru întreaga activitate din partea Institutului American de Film. A încetat din viață în anul 1987 ca urmare a unei pneumonii.

2022: David Popovici devine, la Budapesta, cel mai tânăr campion mondial la 100 m liber

David Popovici a adus României singurul titlul al acestei probe, în bazin olimpic la masculin, seniori.

Cu timpul de 47 sec.58/100, tânărul înotător de doar 17 ani, este și cel mai tânăr înotător din istorie care reușește dubla, 100/200 m liber, după ce cu doar două zile mai devreme urca pe cea mai înaltă treaptă a podiumului în proba de 200 m liber.

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite