13 decembrie, ziua în care a murit Nichita Stănescu, prietenul tuturor, pe care puţini l-au cunoscut cu adevărat

0
Publicat:

13 decembrie este Ziua etniei tătare și Ziua tipografilor. Pe 13 decembrie 1466 murea sculptorul italian Donatello. Tot într-o zi de 13 decembrie, dar în 1983, ne părăsea Nichita Stănescu. În 1929 se năștea actorul canadian de teatru și film Christopher Plummer, iar în 1947, solistul român de muzică populară Ioan Bocșa. 

Poetul Nichita Stănescu s-a născut pe 31 martie 1933. FOTO: Wikipedia
Poetul Nichita Stănescu s-a născut pe 31 martie 1933. FOTO: Wikipedia

1466 - a murit sculptorul italian Donatello

Donatello, pe numele său real Donato di Niccolò di Betto Bardi, s-a născut în 1386, în Florența, Republica Florentină, potrivit Wikipedia.

A fost primul și cel mai strălucit sculptor din pragul Renașterii.

Donatello FOTO it.wikipedia
Donatello FOTO it.wikipedia

1524: A fost confirmat ca domn al Țării Românești Radu de la Afumați

Confirmarea lui Radu de la Afumați ca domn al Țării Românești (1522–1529) a avut loc la Istanbul, în urma victoriilor obținute de domnitorul român în perioada 1522–1524.

Radu de la Afumaţi a fost domnitorul Ţării Româneşti în patru rânduri. În timpul domniilor sale, acesta a purtat nu mai puţin de 20 de bătălii, din majoritatea ieşind învingător. Sfârşitul domnului muntean a fost unul tragic, el fiind asasinat de boieri într-o biserică din apropiere de Râmnicu Vâlcea. Trupul neînsufleţit al voievodului muntean a fost îngropat la Mănăstirea Curtea de Argeş, pe placa sa de mormânt fiind inscripţionat un mesaj cu toate cele 20 de bătălii purtate

1918: A avut loc manifestarea muncitorească din București

Manifestarea muncitorească din București care a urmat grevei tipografilor. A fost înăbușită în sânge, cu mai mulți morți (între 16 și 100 în funcție de mai multe surse), și câteva sute de răniți.

Armata i-a somat pe demonstranţi să părăsească Piaţa Teatrului Naţional şi strada Ion Câmpineanu şi să se împrăştie pe arterele din jur. Imediat după somaţie, comandanţii dispozitivului de represiune au ordonat să se tragă în protestatari. Au urmat arestări și anchete.

Unul din cei mai importanți oameni ai mișcării, I. C. Frimu, a murit ca urmare a tratamentului aplicat în detenție. 

La 13 decembrie este sărbătorită și Ziua Tipografului.

1929: S-a născut actorul canadian de teatru și film Christopher Plummer

Cunoscut pentru rolul Căpitanului Von Trapp din musicalul premiat cu Oscar "The Sound of Music" (1965), Christopher Plummer a câştigat el însuși un Oscar în 2012 pentru interpretarea din „Beginners", devenind cel mai în vârstă actor din toate timpurile care câştigă un premiu al Academiei la categoria „cel mai bun actor în rol secundar".

Christopher Plummer  in filmul Knives Out FOTO Profimedia
Christopher Plummer in filmul Knives Out FOTO Profimedia

A avut o carieră apreciată pe scenă, fiind recompensat cu două premii Tony. În film, a apărut în „The Insider", „12 Monkeys", „Star Trek VI: The Undiscovered Country" şi „A Beautiful Mind", şi şi-a împrumutat vocea pentru „Up", „An American Tale" şi pentru serialul de televiziune „Madeline" pentru care a primit un Emmy.

A primit prima nominalizare la Oscar pentru portretizarea lui Lev Tolstoi în „The Last Station" (2009). În 2018, Plummer a devenit cel mai în vârstă actor selectat după ce l-a înlocuit pe Kevin Spacey în rolul J. Paul Getty în ultimul moment în „All the Money in the World".

A câştigat și premiul Emmy pentru miniseria NBC „The Moneychangers" şi a jucat în „The Shadow Box" din 1980, produs de Paul Newman.

Christopher Plummer a murit în 2021, la vîrsta de 91 de ani. 

1941: România și Ungaria au declarat război Statelor Unite

La 13 decembrie 1941, la doi ani de la începerea celui de-Al Doilea Război Mondial, România și Ungaria au declarat război Statelor Unite.

Alianța cu Germania nazistă a venit după o serie de întâmplări nefericite pentru România. Mai precis, odată cu punerea în aplicare a Pactului Ribbentrop-Molotov, încheiat între sovietici și naziști la 23 august 1939, între între ministrul de externe a URSS, Viaceslav Molotov, şi omologul său, Joachim von Ribbentrop. Acest pact prevedea ca Bucovina de Nord și Basarabia să fie luate de ruși.

Pe 26 iunie 1940, sovieticii au trimis un ultimatum României. Ultimatumul sovietic a fost acceptat pe loc, cu umilinţă, de Consiliul de Coroană întrunit în noaptea de 27-28 iunie 1940. La o lunǎ distanță, pe 30 august 1940, a avut loc Dictatul de la Viena, prin care România pierdea în favoarea Ungariei nord-vestul Transilvaniei. Dezastrul a fost completat de tratatul de la Craiova din 7 septembrie 1940 prin care România ceda Bulgariei Cadrilaterul. Faptul că regele și Guvernul au acceptat aceste amputări teritoriale fără luptă a scandalizat opinia publică. Carol al II lea, disperat că România Mare se destrăma sub ochii săi, s-a agățat cu disperare de Hitler.

După trei ani de război în Est de partea Germaniei lui Hitler, Bucureştiul îşi întoarce armele spre Vest de partea Aliaţilor în 1944.

1947: S-a născut solistul român de muzică populară Ioan Bocșa

Ion Bocșa împlinește 77 de ani. Artistul supranumit sufletul colindelor româneşti, s-a născut într-o comună din apropierea oraşului Alba Iulia, unde a avut o copilărie foarte fericită, petrecută mai mult în localitatea Cutina, pe râul Sebeş, la fratele mamei sale.

Dragostea faţă de folclor a dobândit-o încă din copilărie, iar pasiunea sa pentru muzica populară s-a concretizat prin absolvirea Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca în anul 1970. Rapsodul a colecţionat mii de colinde, pe care le-a strâns de-a lungul anilor din tot Ardealul.

Ioan Bocșa interpretează varianta originală a piesei din folclor „Ana, zorile se varsă” FOTO Arhivă
Ioan Bocșa interpretează varianta originală a piesei din folclor „Ana, zorile se varsă” FOTO Arhivă

Ioan Bocşa are numeroase lucrări de specialitate şi culegeri realizate pe baza unei asidue munci de teren.

„Colindele sunt sufletul meu. Doar în Transilvania există şapte mii de colinde”, spunea Ioan Bocşa, care este şi solist de muzică populară ardelenească. Printre cele mai cunoscute cântece ale sale se numără „Doru' m-o purtat”, „Ană, zorile se varsă” şi „Câte mândre-am avut eu”.„Cel mai greu titlu pe care l-am primit a fost Ioan Bocşa”.

1981: S-a născut cântăreața americană Amy Lee

Amy Lee, solista Evanescence, împlinește 43 de ani. Fanii români au văzut-o în concert, în urmă cu câțiva ani, la Arenele Romane.

Muzica formaţiei Evanescence acoperă o paletă întreagă de influenţe şi a fost încadrată de critici în diverse categorii, de la rock, metal şi gothic la industrial, progressive sau hard rock. Cu valenţe sofisticate şi o atenţie deosebită pentru detalii, Evanescence a reuşit să ofere publicului piese fascinante care au trecut proba timpului.

Solista Evanescence, le-a transmis un mesaj fanilor din România înaintea concertului. 

1983: A murit poetul și eseistul român Nichita Stănescu

Nichita Stănescu (n. 1933) este considerat de critica literară şi de publicul larg drept unul dintre cei mai importanţi scriitori de limbă română din toate timpurile. Vorbea aşa cum scria, iar dialogurile cu el cuprindeau jocuri de cuvinte lesne de desprins din fraze pentru a le aşeza în versuri.

Nichita Stănescu imortalizat în 1982 FOTO Alfredo Padron
Nichita Stănescu imortalizat în 1982 FOTO Alfredo Padron

În anul 1975 a fost distins cu Premiul Internaţional pentru Poezie „Gottfried von Herder”, decernat de Academia Austriacă în 1976, iar în 1982 a câştigat Marele Premiu „Cununa de Aur” la Festivalul Internaţional „Serile de Poezie de la Struga”, din Macedonia. În 1979, Nichita Stănescu a fost nominalizat de Academia Suedeză pentru candidatura la Premiul Nobel pentru Literatură, alături de Odiseea Elytis, Max Frisch, Léopold Sédar Senghor şi Jorge Luis Borges.  

Iubit acasă și peste hotare, întreaga lui viață a fost doar dragoste de la un capăt la altul – pentru poezie, pentru femeie, pentru băutură –, iar acesta nu era un lucru ușor de trecut cu vederea de comuniști. Două dosare i-au fost deschise. 

Nichita Stănescu a deschis uşile casei pentru o mulţime de poeţi şi-aproape toţi au încercat în tinereţe să scrie versuri în stilul lui, până şi-au găsit o voce. 

1989: S-a născut cântăreața americană Taylor Swift

Celebra cântăreață pop americană, Taylor Swift, împlinește 35 de ani. 

Cântăreața a cucerit premiul pentru cel mai bun album al anului, datorită albumului „Midnights”, la Cea de-a 66-a ediție a Premiilor Grammy. A devenit prima persoană din istorie premiată de patru ori la categoria "albumul anului". Are în total 13 premii Grammy. 

1990: A fost înființat Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT)

Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a fost înființat prin Legea nr. 39/13.12.1990. Scopul declarat al acestei instituții este: „organizarea și coordonarea unitară a activităților care privesc apărarea țării și siguranța statului în timp de pace, cât și de război”.

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite