Portret: Ioan Bocşa, sufletul colindelor româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Bocşa culege colinde din zona Ardealului
Ioan Bocşa culege colinde din zona Ardealului

Ioan Bocşa este un cunoscut interpret de muzică populară. Artistul a început să străbată Transilvania pentru a se documenta  despre folclorul acestor zone. Rapsodul a colecţionat mii de colinde, pe care le-a strâns de-a lungul anilor din tot Ardealul.

Ioan Bocşa are numeroase lucrări de specialitate şi culegeri realizate pe baza unei asidue munci de teren.

„Colindele sunt sufletul meu. Doar în Transilvania există şapte mii de colinde”, a precizat Bocşa, care este şi solist de muzică populară ardelenească. Printre cele mai cunoscute cântece ale sale se numără „Doru' m-o purtat”, „Ană, zorile se varsă” şi „Câte mândre-am avut eu”.
„Cel mai greu titlu pe care l-am primit a fost Ioan Bocşa”

S-a născut în 1947 într-o comună din apropierea oraşului Alba Iulia, unde a avut o copilărie foarte fericită, petrecută mai mult în localitatea Cutina, pe râul Sebeş, la fratele mamei sale. Oficial, pasiunea sa pentru muzica populară s-a concretizat prin absolvirea Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca în anul 1970.

Neoficial, povesteşte Ioan Bocşa, dragostea faţă de folclor a dobândit-o încă din copilărie. „La vârsta de şapte ani cântam într-un grup din localitatea Oarda. Toţi erau mai mari ca mine, erau de liceu, eu fiind minunea grupului”, îşi aminteşte Bocşa zâmbind.

Artistul a lansat mai multe cărţi, printre care una tocmai la începutul acestei săptămâni. „Cel mai greu titlu pe care l-am primit a fost Ioan Bocşa. Eu nu sunt un scriitor, dar sub acest titlu mi-am permis să scriu <<Alfabetul gândurilor mele>>”, a spus acesta la lansarea ultimei sale cărţi.

Printre marile realizări ale sale se numără editarea unui al doilea disc colectiv, în 1991, pe acesta figurând mai mulţi laureaţi ai Festivalului „Maria Tănase”. Din 1994, materialele sale sunt produse pe casetă şi CD, printre care se numără „Colinde şi cântece populare româneşti” sau cele două volume „Colinde Transilvane”.

A accesat fonduri europene pentru promovarea colindelor

În 1994, rapsodul s-a întoars la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” pe postul de conferenţiar universitar la Modulul de Folclor. În acelaşi timp, el activează şi ca preşedinte al Fundaţiei Culturale TerrArmonia. Prin intermediul fundaţiei, Ioan Bocşa a iniţiat şi a derulat proiectului PHARE „Colindul Transilvan - element de identitate naţională”.

În 2000, el a demarat proiectul Euroart „Ethnos - Mileniul III”. Cel din urmă a avut un buget alocat de 24.900 de euro şi a avut ca scop satisfacerea nevoilor culturale ale consumatorilor de folclor muzical autentic prin valorificarea fonotecilor şi realizarea de casete audio, CD, spectacole sau casete video.

Cum şi de ce aţi ales domeniul în care profesaţi?
I.B.
: La vârsta de şapte ani cântam într-un grup din localitatea Oarda. Toţi erau mai mari ca mine, erau de liceu, eu fiind minunea grupului.

Ce aţi fi vrut să faceţi în viaţă dacă nu aţi fi fost legat de folclor?
I.B.
: Am fost niciodată un desenator foarte bun, de aceea cred că aş fi făcut pictură.

Profil:
Născut: La 13 decembrie, 1947 în Oarda de Jos
Studii: Academia de Muzică „Gheorghe Dima”
Profesie: solist, culegător de folclor
Stare civilă: căsătorit

Alba Iulia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite