Statele Unite cer Vietnamului să nu mai permită alimentarea avioanelor nucleare ruse

Statele Unite cer Vietnamului să nu mai permită alimentarea avioanelor nucleare ruse

Generalul Vincent K. Brooks. FOTO Hugh Gentry/Reuters

Administraţia americană a cerut Vietnamului să nu mai permită alimentarea avioanelor militare ruse care pot transporta arme nucleare cu carburant într-o fostă bază aeriană americană, pe fondul tensiunilor din regiunea Asia-Pacific între Statele Unite, Rusia şi China, potrivit „The Moscow Times”.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Am cerut Vietnamului să se asigure că Rusia nu va mai avea acces la Golful Cam Ranh pentru activităţi care riscă să amplifice tensiunile regionale”, a declarat un oficial de la Departamentul de Stat american. Din partea Vietnamului nu a venit un răspuns oficial la acuzaţiile aduse de Washington
 
Generalul Vincent Brooks, comandantul Forţelor americane din Pacific, susţine că avioane militare ruse care se alimentează cu carburant în portul vietnamez Cam Ranh efectuează „zboruri provocatoare” în apropierea teritoriului american Guam, unde există o bază militară strategică. 
 
Generalul Brooks a adăugat că zborurile provocatoare ale avioanelor militare ruse s-au intensificat în regiunea Asia-Pacific începând din martie 2014, pe fondul crizei din Ucraina, care a tensionat relaţiile dintre SUA şi Rusia.
 
Portul vietnamez Cam Ranh găzduieşte în prezent trei submarine cumpărate de administraţie de la Hanoi de la ruşi pentru a încerca să opreaască o posibilă expansiune a Chinei în Marea Chinei de Sud.
 
Totuşi, în ultima perioadă, Vietnamul a început să intensifice cooperarea în mai multe domenii şi cu Statele Unite, de teama unei agresiuni a Chinei.
 
Ministrul rus de Externe a declarat pe 4 ianuarie o aeronavă II-78 a folosit portul Ranh Bay în 2014 pentru o alimentare cu carburant.
 
Zborurile aeronavelor ruse care pătrund în spaţiul aerian al NATO au început să se intensifice în ultimele ani, în 2013 fiind făcute aproape o sută, iar în 2014 de trei ore mai multe.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările