Exerciţii NATO în Marea Neagră şi tancuri americane în ţările baltice. „Rusia va lua măsurile necesare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Exerciţiile NATO în Marea Neagră au agitat deja Rusia, care susţine că acestea sunt o provocare, şi că ruşii „vor lua măsurile necesare“
Exerciţiile NATO în Marea Neagră au agitat deja Rusia, care susţine că acestea sunt o provocare, şi că ruşii „vor lua măsurile necesare“

Sute de vehicule militare au sosit în statele baltice, în cadrul unei misiuni NATO pentru a linişti aliaţii europeni îngrijoraţi din cauza agresiunii ruse din Ucraina. Această misiune coincide cu desfăşurarea diviziei de infanterie americane în Europa şi cu exerciţiile NATO din Marea Neagră.

Exerciţiile NATO din Marea Neagră au agitat deja Rusia, care susţine că acestea sunt o provocare, şi că ruşii „vor lua măsurile necesare“. Deşi în Ucraina este valabil un al doilea armistiţiu încheiat la Minsk, conflictul a intensificat neîncrederea dintre Rusia şi Occident. Marţi, Moscova a anunţat că se va retrage din pactul european privind controlul armelor.

Exerciţii NATO în Marea Neagră – confruntările se agravează

Tratatul privind Forţele Convenţionale din Europa (CFE) a fost semnat în 1990, când Războiul Rece se încheia. Acesta viza iniţial numărul de tancuri, de avioane de luptă şi de artilerie grea dintre Oceanul Atlantic şi munţii Ural din Rusia.

Rusia deja îşi suspendase participarea la acest tratat în 2007, iar ministrul de Externe de la Moscova a declarat că munca grupului de consultanţă al tratatului din Viena fusese oricum aproape oprită.

Însă anunţul a venit la doar câteva ore de când Serghei Lavrov, ministrul de Externe rus, a lansat un atac asupra Uniunii Europene. „Birocraţii UE din Bruxelles escaladează intenţionat confruntarea dintre Rusia şi Europa“, a spus el, plângându-se de faptul că ei au încercat să amâne termenii politici ai armistiţiului din estul Ucrainei.

Lavrov l-a numit special pe Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, acuzându-l că şi-a cerut scuze preşedintelui american Barack Obama pentru că UE nu a reacţionat la fel de prompt împotriva Rusiei ca SUA.

Fostul premier polonez a declarat la Washington că dacă UE şi SUA sunt unite, vor reuşi să „oprească politica agresivă a Rusiei dusă împotriva vecinilor ei“. 

Între timp, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declarat luni seară că forţele guvernamentale şi-au retras sistemele de rachetă şi de artilerie grea, în timp ce rebelii proruşi au retras şi ei „o cantitate semnificativă“ de armament.

Totuşi, există îngrijorări în creştere în cadrul guvernelor statelor baltice, privind implicarea rusă în conflictul din estul Ucrainei. Deşi Kremlinul spune că forţele guvernamentale ruse nu au fost implicate direct în luptă, afirmaţiile acestea sunt respinse de Ucraina, dar şi de experţi occidentali independenţi.

Philip Hammond, ministrul de Externe britanic, a a avertizat că Putin îşi modernizează rapid forţele armate şi a adăugat că destabilizarea Europei răsăritene este „singura ameninţare majoră“ din partea Rusiei asupra securităţii naţionale britanice. Marea Britanie trebuie să accepte acum că eforturile de a conferi Rusiei „un loc de drept“ în ordinea mondială de după Războiul Rece este un eşec, spune Hammond.

Preşedinta lituaniană a afirmat şi ea într-un interviu pentru BBC că ţara sa reintroduce serviciul militar obligatoriu ca răspuns la ameninţările din regiune. Dalia Grybauskaite a precizat că Lituania trebuie să fie capabilă să se apere, adăugând că se află în apropiere de Rusia şi există „ameninţări şi exerciţii practic în fiecare zi“.

Luna trecută, soldaţii ruşi au făcut exerciţii în regiunea Pskov, care se învecinează cu Estonia şi Letonia. Iar în septembrie 2014, un oficial leton a fost prins de agenţii ruşi şi dus la Moscova.

Exerciţii NATO în Marea Neagră. 250 de vehicule blindate, aşteptate la Riga

Un oficial american a declarat pentru BBC că aproximativ 250 de vehicule blindate, dintr-un total de 750, vor sosi în capitala letonă Riga şi în nordul Germaniei. Acestea vor fi poziţionate astfel încât să poată fi desfăşurate pentru o reacţie rapidă în cazul unei crize.

Vehiculele vor fi staţionate în statele baltice (Estonia, Letonia şi Lituania) şi în Polonia în timpul celor 90 de zile de antrenamente NATO, iar apoi vor fi detaşate în întreaga Europă.

Exerciţii navale ale NATO au avut loc în cursul zilei de marţi în Marea Neagră, implicând şapte membri ai alianţei, inclusiv Bulgaria, România şi Turcia.

Anexarea peninsulei ucrainene Crimeea, de către ruşi, din urmă cu un an, a alarmat NATO. Luna trecută, Rusia a început exerciţiile militare în câteva regiuni sudice, inclusiv în Crimeea şi în regiunea separatistă a Georgiei, Abhazia, conchide BBC.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite