Şapte americani de culoare, graţiaţi la 70 de ani după ce au fost executaţi pentru că ar fi violat o femeie albă: „Nu au avut dreptul la o justiţie imparţială”

Şapte americani de culoare, graţiaţi la 70 de ani după ce au fost executaţi pentru că ar fi violat o femeie albă: „Nu au avut dreptul la o justiţie imparţială”

Foto News

Guvernatorul democrat al Virginiei a graţiat în mod postum şapte afroamericani - executaţi în 1951 cu privire la violarea unei femei albe, în urma unei anchete şi unor procese pătate de rasism, relatează AFP.

Ralph Northam şi-a anunţat decizia după ce s-a întâlnit cu urmaşi ai acestor bărbaţi - supranumiţi ”cei şapte de la Martinsville”.

”Graţierile nu vizează problema vinei”, ci ”recunosc faptul că ei nu au avut dreptul la o justiţie imparţială”, subliniază serviciile guvernatorului.

Culoarea pielii lor ”a jucat un rol care nu poate fi negat în identificarea lor, în anchetă şi în condamnarea” la pedeapsa capitală, şi anume pentru că au fost judecaţi de către jurii integral albe, se arată în acest decret.

”Chiar dacă nu putem schimba trecutul, sper ca această măsură să aducă un pic de pace”, a declarat guvernatorul, un susţinător al reformării sistemului penal care, de la începutul mandatului său, în 2018, a acordat un număr-record de 604 graţieri.

Dosarul din Martinsville, în sudul Virginiei, datează din 1949.

O femeie albă, în vârstă de 32 de ani, a raportat că a fost violată de către un grup de bărbaţi de culoare, iar poliţia a procedat rapid la şapte arestări şi a obţinut mărturisiri semnate.

Însă cei şapte bărbaţi, interogaţi fără avocat, au prezentat versiuni diferite ale scenei, iar mai mulţi dintre ei erau analfabeţi şi incapabili să-şi citească mărturisirile.

Pedeapsa cu moartea, abolită în martie 2021

În pofida unor manifestaţii în favoarea lor, până la Casa Albă, ei au fost executaţi pe scaunul electric în februarie 1951 - crescând la 45 numărul condamnaţilor executaţi cu privire la viol în Virginia începând din 1908 - toţi afroamericani.


Mulţi ani mai târziu, în 1977, Curtea Supremă stabilea că este contrar Constituţiei să se pronunţe pedeapsa capitală în dosare de viol.

Virginia a abolit în martie pedeapsa cu moartea - o decizie simbolică în acest stat, care deţine un record de execuţii în istoria Statelor Unite, şi care a devenit primul stat din fostul Sud segregaţionist care a pus capăt aplicării pedepsei capitale.

Statele Unite sunt angajate de câţiva ani într-o relectură critică a trecutului lor şi îşi multiplică iniţiativele în vederea unei recunoaşteri a victimelor rasismului, un curent care s-a accelerat după uciderea afroamericanului George Floyd în mai 2020.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările