Vodca, băutura „vinovată” pentru procentul ridicat al deceselor timpurii din Rusia

Vodca, băutura
„vinovată” pentru procentul ridicat al deceselor timpurii din Rusia

Vodca, cea mai populară băutură alcoolică din Rusia. FOTO: BBX

Numărul ridicat al deceselor timpurii înregistrate în Rusia este cauzat în mare măsură de consumul excesiv al băuturilor alcoolice, în special vodca, potrivit ultimelor studii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Într-un ultim studiu apărut în „The Lancet”, cercetătorii susţin că aproape 25% din bărbaţi ruşi mor înainte de 55 de ani, majoritatea acestor decese fiind cauzate de consumul de alcool. Într-o analiză comparativă pe acelaşi segment de vârstă, în Marea Britanie, procentul deceselor cauzate de alcool este de 7%.

Decesele timpurii amintite au la bază afecţiuni ale ficatului, nivelul foarte ridicat al alcoolului în sânge, dar şi accidente care au loc în urma consumului peste măsură al băuturilor spirtoase.

Studiul amintit este considerat de specialişti drept cercetarea cea mai vastă care tratează acest aspect, deoarece echipa de cercetare de la Centrul Rus de Cancer Moscova, Universitatea din Oxford şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii au luat în considerare aproximativ 151.000 de cazuri.

Cercetătorii au avut luat în calcul persoane din trei oraşe din Rusia, studiul având o desfăşurare întinsă pe zece, în tot acest timp aproape 8.000 din oameni înregistraţi în proiect decedând.

Unul din autori, profesorul Richard Peto de la Universitatea din Oxford a afirmat că procentele deceselor din Rusia au variat în ultimii 30 de ani. „Restricţiile şi stabilitatea socială au variat în timpul preşedinţiilor lui Gorbaciov, Ielţîn şi Putin, principalul factor al fluctuaţilor fiind consumul de votcă”, a precizat profesorul britanic.

Încă din 1985, liderul de la Moscova, Mihail Gorbaciov a redus în mod drastic producţia de vodcă şi a impus regula ca aceasta să fie servită doar după prânz.  

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: