Ungaria: cel mai mare TVA din Europa

Premierul Viktor Orban şi György Matolcsy, ministrul Economiei, au discutat ieri cu fracţiunea parlamentară Fidesz-creştin democraţi proiectul de buget pe 2012. Anterior, Ministerul Economiei a dat publicităţii o serie de date, denumind documentul „Bugetul Salvării Naţiunii".

Ştiri pe aceeaşi temă

E vorba de un nou buget de austeritate care prin măsurile propuse vizează mari segmente de populaţie. Ministerul Economiei a trebuit să reducă o serie de proiecţii anterioare (creştere economică redusă de la 3 la 1,5%). Indicele creşterii consumului intern, un motor al dezvoltării economice, este de asemenea foarte modest, de numai 0,2%.

Încă înaintea prezentării proiectului de buget, în ultimele luni au fost introduse o serie de noi taxe şi impozite - o altă formulă de impozit pe venit favorizând din nou pe cei cu venituri mari, o majorare a impozitului pe produsele de lux, pe jocurile de noroc, pe păcură şi pe o serie de produse alimentare considerate nesănătoase. Dar măsura care va avea efecte  negative pentru toate segmentele sociale este creşterea  de la 1 ianuarie 2012 a TVA de la 25 la 27 la sută.

În acest fel, apreciază analiştii, Ungaria va fi ţara cu cel mai ridicat TVA nu numai în Europa, ci şi în întreaga lume, fiind depăşită numai de Djibuti şi Santa Lucia. Formaţiunea politică a lui Orban a exclus ani buni majorarea TVA şi a altor impozite. Vor creşte de asemenea cu unu la sută contribuţiile la sănătate din partea angajaţilor, dar şi din partea angajatorilor. Se prevăd şi reduceri serioase ale cheltuielilor guvernamentale care afectează toate ministerele, principalul instrument fiind concendierea a 5.000 de persoane, ceea ce reprezintă 15 la sută din totalul angajaţilor guvernamentali.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: