UE se pregăteşte să acţioneze în cazul Egiptului

UE se pregăteşte să acţioneze în cazul Egiptului

Sute de morţi la Cairo după ce Armata a tras în manifestanţi

Ambasadorii celor 28 de state membre UE vor dezbate luni, la Bruxelles, situaţia din Egipt, unde violenţele s-au soldat cu 624 de morţi (conform ministrului egiptean de Interne), a anunţat vineri Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE), relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

„O reuniune a ambasadorilor (pentru politică externă şi securitate) va avea loc luni, pentru a evalua situaţia din Egipt", a anunţat pe contul său de Twitter serviciul condus de Lady Catherine Ashton.

SEAE doreşte găsirea unei soluţii pentru a interveni în cazul revoltelor din Egipt, unde violenţele au degenerat în adevărate masacre asupra populaţiei civile. De asemenea, această reuniune ar putea „pregăti o posibilă reuniune" a miniştrilor europeni de Externe.

O reuniune informală a miniştrilor europeni de Externe este programată pe 6 şi 7 septembrie în Lituania, ţară care asigură preşedinţia UE până la sfârşitul anului 2013.

Întâlnirea fusese anunţată într-un context de discuţii la nivel european, dar şefii de stat ai Franţei, Germaniei şi Marii Britanii vor discuta în cursul zilei de astăzi despre criza egipteană.

Ambasadorii Franţei, Regatului Unit şi Germaniei de la Cairo au fost rechemaţi la o zi după violenţele care s-au soldat miercuri cu cel puţin 624 de morţi în Egipt, potrivit unui ultim bilanţ oficial.

Ambasadorii egipteni la Londra şi la Berlin au fost convocaţi la nivel de ministere, în timp ce, într-un gest foarte neobişnuit, şeful statului francez şi-a întrerupt săptămâna de concediu, pentru a-l primi la palatul prezidenţial pe ambasadorul Egiptului la Paris.

Fraţii Musulmani din Egipt, susţinători ai preşedintelui Mohamed Morsi destituit şi arestat la 3 iulie de armată, au făcut apel la manifestaţii în Cairo, în cadrul unei „vinere a furiei", în semn de protest faţă de dispersarea sângeroasă a reuniunilor lor de susţinere a preşedintelui înlăturat de la putere.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: