Secretarul General al ONU: Trebuie să găsim o soluţie de pace pentru Siria

Secretarul General al ONU: Trebuie să găsim o soluţie de pace pentru Siria

Ban Ki-moon, Secretarul General al ONU, îndeamnă la pace

Secretarul General al ONU Ban Ki-moon a cerut statelor din Consiliul de Securitate să „acţioneze pentru pace" în Siria, după ce presupusul atac chimic de la Damasc a escaladat tensiunile dintre ruşi şi occidentali cu privire la conflictul din Siria, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Consiliul trebuie să se unească şi să acţioneze pentru pace", a declarat Ban Ki-moon într-un discurs susţinut la Palatul Păcii de la Haga. „Am atins momentul cel mai grav al acestui conflict", a subliniat el.

„Trebuie să ne folosim autoritatea în vederea păcii", a adăugat secretarul general. „Sirienii merită soluţii, nu tăcere", a continuat el. „Siria este cea mai mare provocare la adresa lumii în prezent", a apreciat secretarul general al ONU.

Secretarul general al ONU a reamintit că o echipă de experţi din cadrul organizaţiei se află în apropiere de Damasc şi anchetează asupra acestui presupus atac chimic.

„La numai câteva zile după atac, au colectat eşantioane importante şi au intervievat victime şi martori", a adăugat el.

Statele Unite şi aliaţii acestora se declară pregătiţi să efectueze o acţiune militară împotriva Siriei, pe care au acuzat-o de comiterea pe 21 august a unui masacru cu arme chimice. Rusia apreciază, la rândul său, că o soluţie militară în Siria ar destabiliza ţara şi Orientul Mijlociu, iar Moscova ar bloca orice iniţiativă, în cadrul Consiliului de Securitate, vizând o acţiune de represalii împotriva aliatului său.

Presupusul atac chimic de la 21 august lângă capitala siriană, care a provocat moartea câtorva sute de persoane, a agravat disensiunile ruso-occidentale asupra conflictului sirian.

Occidentalii au acuzat regimul sirian, dar Rusia apreciază că rebelii sunt cei care au utilizat arme chimice cu scopul de a discredita Guvernul.

„Folosirea armelor chimice de indiferent cine, pentru idiferent ce motive, în indiferent ce circumstanţe va fi o încălcare atroce a legilor internaţionale", a subliniat Ban Ki-moon.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: