Primul reactor nuclear al Arabiei Saudite, aproape finalizat. Proiectul stârneşte îngrijorarea observatorilor internaţionali

Primul reactor nuclear al Arabiei Saudite, aproape
finalizat. Proiectul stârneşte îngrijorarea observatorilor internaţionali

FOTO Google Earth

Mai sunt doar câteva luni până când Arabia Saudită îşi va finaliza primul său reactor nuclear, potrivit unor noi imagini prin satelit, însă nu există semne că ar fi pregătit pentru a respecta normele de siguranţă care ar împiedica construirea unei bombe nucleare, scrie The Guardian.

Locaţia reactorului este la periferiile Riadului, în oraşul pentru ştiinţă şi tehnologie Regele Abdulaziz. Locul a fost identificat de către Robert Kelley, fost director al inspecţiilor nucleare la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), care a spus că este vorba despre unr eactor mic de 30 de kilowaţi care este aproape de finalizare.

„Pot să estimez că ar finaliza totul, cu acoperiş şi electricitate, în cursul unui an,” a spus Kelley, care a lucrat pentru mai bine de trei decenii în cercetare şi inginerie în complexul american pentru arme nucleare. 

Kelley a spus că fotografiile din satelit arată că un vas tubular de 10 metri, din oţel, care va conţine combustibilul nuclear, a fost ridicat şi construirea clădirii din jur de ciment este în curs.

Kelley a spus că principalul scop practic al reactorului de cercetare ar fi pentru pregătirea tehnicienilor nucleari, dar a marcat şi depăşirea unui prag nuclear. Înainte să introducă combustibil nuclear în reactor, Arabia Saudită ar trebui să implementeze o serie de norme şi proceduri, inclusiv inspecţii ale AIEA, menite să asigure faptul că niciun material de fisiune nu a fost redirecţionat pentru folosirea în armament-inspecţii pe care ţara a reuşit să le evite până acum.

Reactorul a fost proiectat de către o companie argentiniană de stat, Invap SE.

„Acest reactor ar trebui să fie operaţional aproximativ până la sfârşitul anului,” a confirmat Mariano Grossi, reprezentantul Argentinei la AIEA. „Depinde de mai mulţi factori. Invap se ocupă de proiectare. Ei conduc toate operaţiunile. Dar construcţiile sunt făcute de către saudiţi.”

Apariţia imaginilor prin satelit, publicate pentru prima dată de către Bloomberg, a venit în contextul unei lupte dintre Casa Albă şi Congres, privind vânzarea de tehnologie nucleară către Riad, după ce a fost dezvăluit faptul că departamentul de energie a acordat şapte permise pentru transferul de informaţii nucleare importante din partea companiilor americane către Guvernul saudit.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: