Copiii lui Jamal Khashoggi, indemnizaţi de autorităţile saudite: case, bani şi negocieri pentru „preţul sângelui“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jamal Khashoggi Captură Times
Jamal Khashoggi Captură Times

Cei patru copii ai jurnalistului Jamal Khashoggi, ucis în toamna anului trecut în Consulatul saudit de la Istanbul, au primit case în valoare de câteva milioane de euro şi sunt indemnizaţi lunar cu o sumă importantă de bani, scrie The Washington Post.

Fiecare dintre cei patru copii ai lui Jamal Khashoggi, un critic al regimului de la Riad ucis la 2 octombrie anul trecut în Consulatul saudit de la Istanbul, a primit câte o casă în valoare de 4 milioane de dolari (aproximativ 3,5 milioane de euro) în Jeddah, un oraş de la Marea Roşie, şi este indemnizat lunar cu 10.000 de dolari (aproximativ 8.900 de euro) pentru pierderea suferită.

Potrivit The Washington Post, cei patru ar putea primi însă despăgubiri mai mari din partea autorităţilor saudite odată cu încheierea negocierilor duse în prezent pentru „preţul sângelui“. Sumele vehiculate se ridică la câteva milioane de dolari pentru o singură persoană.

Doar Salah, cel mai mare dintre fraţi, mai locuieşte la Jeddah, activând ca bancher. Ceilalţi trei - un frate şi două surori - se află în prezent în Statele Unite.

Contactaţi, ei au refuzat să răspundă la întrebările The Washington Post.

Un detractor al regimului saudit, Khashoggi a fost ucis şi tăiat în bucăţi de un comando de 15 persoane trimis special de la Riad la Istanbul. El a fost văzut ultima dată în Consulatul saudit din această metropolă turcă, unde s-a dus pentru un demers administrativ. Resturile cadavrului său încă nu au fost găsite.

După ce a negat iniţial implicarea în acest asasinat, Arabia Saudită a evocat ulterior, sub presiuni internaţionale, o operaţiune care „a scăpat de sub control“.

Unsprezece persoane au fost arestate şi sunt judecate în acest caz, cinci dintre suspecţi riscând pedeapsa cu moartea.

Dar principalul suspect este considerat prinţul moştenitor Mohammad bin Salman, considerat, de Senatul american, drept comanditarul crimei.

Compensaţiile pentru familia lui Khashoggi au fost aprobate la sfârşitul anului trecut de către regele Salman, în scopul recunoaşterii unei „mari nedreptăţi comise“, notează The Washington Post, citând surse apropiate dosarului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite