Epurările continuă în Arabia Saudită, cu noi arestări. Riadul susţine că face „un mediu mai bun“ pentru afaceri

Epurările continuă în Arabia Saudită, cu noi arestări. Riadul susţine că face „un mediu mai bun“ pentru afaceri

FOTO 123 RF

Autorităţile saudite au făcut noi arestări în campania anticorupţie lansată de prinţul moştenitor Mohammad bin Salman, relatează Reuters, care citează surse apropiate dosarului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Noi arestări au avut loc în cadrul campaniei anticorupţie din Arabia Saudită, susţin surse apropiate dosarului, conform Reuters. Au fost reţinute persoane care au legături cu familia fostului prinţ moştenitor Sultan bin Abdul-Aziz, care a murit în octombrie 2011, dar şi manageri şi oficiali de rang inferior, a precizat pentru Reuters una dintre sursele citate. În paralel, peste o mie de conturi au fost îngheţate, notează Reuters.

Zeci de membri ai familiei regale, oficiali şi directori de companii, printre care miliardarul Al-Waleed bin Talal şi fostul şef al Gărzii Naţionale, prinţul Mutaib bin Abdullah, au fost deja reţinuţi în cadrul acestei campanii anunţate sâmbătă, fiind acuzaţi de spălare de bani, corupţie, şantaj şi abuz de putere.

Preşedintele american Donald Trump l-a felicitat pe tânărul prinţ moştenitor saudit pentru această campanie, apreciind că persoanele arestate „îşi mulgeau ţara de mulţi ani“.

Însă unii oficiali occidentali s-au declarat îngrijoraţi, considerând că este vorba de o politică tribală lipsită de transparenţă.

Conform ONG-ului internaţional Human Rights Watch, recentele arestări din Arabia Saudită sunt de fapt motivate politic, făcând parte din lupta pentru putere, transmite AFP.

„Înfiinţarea unui nou organism de luptă împotriva corupţiei şi arestările în masă din mijlocul nopţii nasc îngrijorări“, a declarat Sarah Leah Whitson, directoarea pentru Orientul Mijlociu a HRW.

Ea şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că aceste persoane au fost plasate în arest fără ca autorităţile să specifice în parte motivele arestării lor.

„Cu toate că presa saudită prezintă aceste măsuri ca pe o campanie împotriva corupţiei, arestările în masă sugerează că ele ţin mai mult de lupta pentru putere“, a adăugat ea.

HRW le-a cerut autorităţilor saudite să precizeze motivele acestor arestări, să furnizeze dovezi împotriva fiecărei persoane şi să vegheze ca acestea să beneficieze de drepturile lor legale.

Însă puterea de la Riad susţine că arestările sunt legale, dând asigurări totodată că suspecţii fac obiectul unor anchete aprofundate şi că vor fi judecaţi.

De asemenea, Casa Regală Saudită dă asigurări că nu încearcă decât „să creeze un mediu mai bun pentru afaceri“.

„Epurarea poate fi dureroasă pe termen scurt, dar profitabilă pe termen lung“, conchide un reprezentant al Kuwait Financial Center (Markaz).

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările