Prinţul Abdul Aziz bin Fahd, un partener de afaceri al fostului premier libanez Hariri, ucis în timpul arestării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procesul de epurare din Arabia Saudită, ce a luat prin surprindere întreaga lume, continuă să crească în brutalitate şi semnalizează că demisia premierului Hariri are legătură cu diviziunile interne din regatul saudit.

Mai multe surse, inclusiv fostul agent special FBI, Ali H. Soufan, au confirmat faptul că Prinţul Abdul Aziz bin Fahd a fost ucis în timpul încercării autorităţilor de a-l aresta, parte vastului proces de epurare al elitelor saudite demarat de către prinţul moştenitor Muhammad bin Salman. Abdul Aziz ar fi decedat atunci când contingentul său de securitate ar fi intrat într-un schimb de focuri cu forţele de ordine ce încercau să-l aresteze.

Prinţul Aziz era implicat în compania Saudi Oger Ltd, o campanie ce până când şi-a încheiat activitatea în vara anului trecut, se afla în proprietatea familiei Hariri. Fostul premier libanez, Saad Hariri, s-a aflat la conducerea companiei până la încetarea activităţii acesteia.

În opinia mai multor comentatori, acest nou episod din evenimentele surprinzătoare din Arabia Saudită, susţin teoria cum că demisia forţată a premierului libanez Saad Hariri are legătură mai degrabă cu conflictele pentru putere interne ale Riyadh-ului decât cu încercarea saudiţilor de a destabiliza Libanul.

„Mesajul către toate centrele de putere din Arabia, inclusiv către Hariri, este că nimeni nu este atât de important încât să nu cadă pradă voinţei Prinţului Muhammed bin Salman, chiar şi un cetăţean saudit ce este prim-ministrul unui alt stat democratic. Faptul că atât Hariri cât şi Salman sunt doi bărbaţi tineri, în poziţii de conducere, ar indica că Salman, recunoscut pentru caracterul său impulsiv, trebuie să-şi satisfacă egoul”, susţine Adam Garrie.

Această teorie a fost susţinută şi de către liderul grupării Hezbollah, Sayyid Hassan Nasrallah, care, într-o intervenţie televizată, a sugerat că probabil Hariri a fost un apropiat personal al vreunui oficial saudit, căzând astfel pradă epurării.

Preşedintele Trump a lăudat acţiunile anti-corupţie ale prinţului Salman

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, şi-a exprimat susţinerea pentru acţiunile viitorului rege al regatului saudit de a-şi întări poziţia politică în regat prin arestarea mai multor oficiali, inclusiv miniştri, cu toţii aparţinând altor ramuri ale familiei ragale.

În mesajele sale pe Twitter, Trump a afirmat că „are încredere deplină în Regele Salman şi în prinţul moştenitor al Arabiei Saudite”. Liderul de la Casa Albă a subliniat faptul că „aceştia ştiu exact ceea ce fac” şi că „unii dintre cei pe care-i tratează cu duritate acum au „supt” bugetul ţării pentru mult timp”.

Un oficial american, ce a dorit să rămână anonim, a declarat pentru Reuters că MbS „a devenit principala forţă în deciziile politice ale Arabiei Saudite. Acesta s-a mişcat cu agresivitate pentru a-şi elimina oponenţii, a concentra puterea politică centrală şi să se impună drept principalul moştenitor al tradiţiei saudite”.

„Acesta urmăreşte să re-învigoreze încrederea publicului în monarhia saudită prin diversificarea economiei, slăbirea restricţiilor religioase şi implementarea reformelor sociale”, a completat sursa citată.

Unii comentatori de peste ocean au criticat poziţia exprimată de preşedintele Trump cu privire la evenimentele din Arabia Saudită. „Suspectez că Trump este gelos că el nu poate aresta oamenii aşa cum o face prinţul moştenitor saudit”, a scris pe Twitter Stephen Walt, profesor de Relaţii Internaţionale la universitatea Harvard. Acesta a subliniat şi diferenţele cu fostul preşedinte Obama, afirmând că dacă acesta din urmă „a susţinut virtuţile democraţiei şi a presupus că actualele regimuri autocrate vor deveni precum America, astăzi, Donald Trump pară să creadă că regimurile autoritate sunt foarte bune şi-şi doreşte ca Statele Unite să le semene mai mult”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite