Coreea de Nord anunţă un nou test nuclear, care va viza SUA

Coreea de Nord anunţă un nou test nuclear, care va viza SUA

Phenianul intenţionează să realizeze un nou test nuclear, după cele eşuate din 2006 şi 2009 FOTO AFP

Phenianul a avertizat că urmează să lanseze noi rachete cu rază lungă de acţiune, iar acestea vor fi îndreptate către Statele Unite. De asemenea, Coreea de Nord a anunţat că intenţionează să realizeze un nou test nuclear, însă nu a precizat o perioadă anume. Acţiunile regimului de la Phenian vin ca un răspuns la sancţiunile extinse ale ONU.

Ştiri pe aceeaşi temă

Comisia de Apărare Naţională de la Phenian a anunţat joi că intenţionează să lanseze rachete cu rază lungă de acţiune spre Statele Unite. Anunţul autorităţilor de la Phenian vine la doar o zi după ce Consiliul de Securitate al ONU a decis să sancţioneze Coreea de Nord pentru lansarea unei rachete în luna decembrie, care a încălcat restricţiile impuse de Naţiunile Unite.

„Nu încercăm să ascundem că ţinta sateliţilor şi rachetelor cu rază lungă de acţiune pe care le vom lansa sunt Statele Unite ale Americii” , a declarat joi Comisia de Apărare Naţională, potrivit agenţiei de presă KCNA.

Observatorii internaţionali consideră că regimul de la Phenian este pregătit din punct de vedere tehnic pentru un al treilea test nuclear, iar decizia îi aparţine doar liderului nord-coreean, Kim Jong-un. Acesta a făcut presiuni pentru lansarea rachetei din luna decembrie, aşa că cel mai probabil va merge mai departe şi cu ameninţările lansate recent. Un nou test nuclear ar fi al treilea după cele din 2006 şi 2009, care i-au adus deja Coreei de Nord o serie de sancţiuni.

„Sperăm să nu o facă. Facem un apel la ei să nu facă asta”, a declarat Glyn Davies, emisarul american pentru Coreea de Nord. .„Ar fi o eroare şi o oportunitate ratată. Nu este moemntul să se pună mai multă presiun pe peninsula coreeană", a declarat el.

Specialistul în studii nord-coreene de la universitatea din Dongguk Kim Yong-Hyun este de părere că Phenianul intenţionează să detoneze o bombă cu uranium, în timp ce precedentele erau cu plutoniu. Totuşi, Coreea de Nord are stocuri limitate de uranium.

Rachetele cu rază lungă de acţiune nu pot ajunge până pe teritoriul Statelor Unite, consideră specialiştii citaţi de „The Guardian”.

La propunerea Statelor Unite, Coreei de Sud şi Japoniei, Consiliul de Securitate al ONU, inclusiv China, a votat marţi o rezoluţie ce impune sancţiuni extinse împotriva Phenianului ca urmare a unui tir de rachetă la 12 decembrie, o încălcare a precedentelor rezoluţii.

Rezoluţia 2.087, adoptată în unanimitate „condamnă tirul” din 12 decembrie efectuat de Phenian „folosind tehnologia rachetelor balistice”, apreciind că acesta contravine rezoluţiilor din 2006 şi 2009.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: