VIDEO Primele imagini cu racheta nord-coreeană care a stârnit controverse pe tot mapamondul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Racheta a fost lansată cu succes miercuri FOTO Reuters
Racheta a fost lansată cu succes miercuri FOTO Reuters

Coreea de Nord a dat publicităţii joi primele imagini cu recenta lansare a unei rachete cu rază lungă de acţiune la baza spaţială Sohae, în nordul ţării, anunţă agenţia de presă Kyodo. Miercuri nord-coreeni au anunţat prima lansare cu succes a unei rachete care a plasat pe orbită un satelit de observare terestră, Kwangmyongsong-3.

În timp ce presa nord-coreeană anunţă cu surle şi trâmbiţe lansarea cu succes a rachetei balistice, Coreea de Sud încearcă să recupereze părţi din ea. Asta, în ciuda avertismentelor lansate de regimul de la Phenian care a declarat că orice tentativă de recuperare ar fi interpretată drept „o declaraţie de război”.

Coreea de Sud a anunţat joi că a demarat operaţiuni navale de recuperare a primei trepte a rachetei Unha-3, care a căzut în Marea Galbenă. Cea de-a doua treaptă a căzut în largul coastelor estice ale Filipinelor.

Potrivit unui oficial de la Seul, s-a recuperat o parte din prima treaptă a rachetei, iar căutările continuă în Marea Galbenă.

Sud-coreeni consideră că lansarea unei rachete balistice ar fi o încălcare a rezoluţiilor 1718 şi 1874 ale Consiliului de Securitate al ONU. Ambele rezoluţii interzic Phenianului orice activitate nucleară sau balistică.

Coreea de Nord a sfidat comunitatea internaţională prin lansarea rachetei, demarând operaţiunea în ciuda avertismentelor primite. Occidentul consideră întreaga operaţiune drept un test deghizat de rachetă balistică.

Nord-coreeni au lansat racheta ca o demonstraţie de forţă, nota miercuri CNN, care susţine că această acţiunea va fi folosită în negocierile internaţionale. În condiţiile în care Coreea de Nord se înarmează, SUA au, într-adevăr, un motiv de îngrijorare. „De acum, SUA au un atu puternic în favoarea desfăşurării segmentelor europene şi asiatice de apărare antirachetă”, consideră Igor Korotcenko, redactorul-şef al revistei „Apărarea Naţională“, citat de Ria Novosti.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite